Archeologiedagen

Het programma

Rondleidingen door het Erfgoeddepot Noorderkempen

Het Erfgoeddepot Noorderkempen opent opnieuw de deuren voor het grote publiek. Een uitgelezen kans om archeologische vondsten uit onze streek te ontdekken. Aan de hand van rondleidingen in kleine groepen krijg je toegang tot het depot waar de archeologische vondsten van onze 11 gemeenten bewaard worden.

Meer info

 

Kinderrondleiding door het Erfgoeddepot

Heb jij altijd al een vraag willen stellen aan een échte archeoloog? Grijp dan tijdens de Archeologiedagen je kans en vuur jouw duizend-en-één vragen af op onze archeoloog. Hij praat honderduit over de leukste job ter wereld (die van archeoloog, tiens!). Je gaat samen op stap door het Erfgoeddepot en komt zo alles te weten over het verleden van je streek.

Meer info

Workshop iedereen mini-archeoloog

In het Taxandriamuseum worden hele oude aardewerken potten bewaard. Een archeoloog vertelt je graag hoe die daar terecht komen. Door afwisselende doe-opdrachten en voorleesverhalen op maat wordt zelfs archeologie als wetenschap ‘kinderspel’. Gezinnen met jonge kinderen kunnen deze actieve rondleiding voor kleuterscholen uitzonderlijk beleven tijdens de Archeologiedag. Ontdek mee hoe Turnhout is ontstaan, graaf scherven op en maak zelf een potje uit klei. Voor oudere kinderen van het gezin maken we de workshop keramiek iets uitdagender.

Meer info

 

Workshop 'aan de slag met archeologische vondsten'

Schuilt er een echte archeoloog in jou? Test het uit, samen met onze archeologen.

Meer info

Determineer jouw vondst!

Heb je een oude steen of een bijzonder voorwerp gevonden in je tuin en wil je graag weten wat en hoe oud het is? Of heb je een bijzondere vondst gedaan met jouw metaaldetector? Kom dan naar de Archeologiedag en laat onze archeoloog jouw ‘schat’ onderzoeken. Tijdens de Archeologiedag kan je je vondsten laten determineren in het Erfgoeddepot Noorderkempen door archeoloog Wim Tiri.

Je mag op voorhand ook een duidelijke foto van je vondst sturen naar erfgoeddepot@turnhout.be, zodat onze archeoloog zich extra goed kan voorbereiden.

Meer info

 

Archeologische speurtocht voor kinderen

Kom, trek een prehistorische of Indiana Jones outfit aan en start in en rond het Erfgoeddepot Noorderkempen aan onze archeologische speurtocht! Als je in alle opdrachten slaagt, dan krijg je van ons een beloning. Met doe-opdrachten, quiz-vragen en een zoektocht naar échte archeologische vondsten halen we de archeoloog in jou naar boven.

Meer info