Hocus Pocus Speelkaart

30 juni 2018 tot 31 januari 2019

Goochelaar aan het werkWat is fascinerender dan te worden bedrogen? Niet iedereen is weg van voetbal of opera, maar van goochelen houden we allemaal. Je kijkt ernaar, weet dat het bedrog is en toch wordt het onmogelijke mogelijk. Sinds de oudheid nemen goochelaars ons bij de neus. Samen met acrobaten, potsenmakers en muzikanten gingen ze de markt op. Goochelen hoort daarom bij de oudste straat- en podiumkunsten.

Voor een aantal van hun trucs gebruiken goochelaars aangepaste middelen, zoals een fles zonder bodem, een kist met een dubbele wand of speelkaarten met twee voorkanten. Daardoor kunnen ze vrij eenvoudig illusies creëren waar we met open ogen in trappen. Elke goochelaar heeft wel wat van die geprepareerde hulpstukjes in zijn trukendoos.

Maar vele kunststukjes zijn enkel het resultaat van manipulatie en vingervlugheid. Geen dubbele bodems, spiegels of andere effecten, alleen de vaardigheid van de goochelaar telt.  Met eindeloos geduld en oefening slaagt hij erin kaarten te veranderen of te doen verdwijnen. Allerminst een simpel trucje! Dat goochelaars vaak met speelkaarten aan de slag gaan, weten ook de valsspelers. Hoe zij kaarten kunnen manipuleren of een extra aas uit de mouw halen, kijken ze af van goochelaars. Een goede valsspeler loopt eerst school bij de goochelaar …

Tijdens zijn optreden zorgt een goochelaar voor afleiding. Hij maakt grapjes, zwaait met zijn toverstok, steekt een arm uit of opent een lege kist. Dat is allemaal als afleiding bedoeld. Het publiek volgt de bewegingen en heeft niet door dat de truc intussen elders gebeurt. Een illusie hangt vaak af van het succes van de afleiding. Hoe hun trucs worden uitgevoerd, houden goochelaars graag geheim. Sommige trucs zijn erg eenvoudig, anderen vragen zelfs jarenlange oefening. Hoe dan ook, het resultaat verbluft enkel als je niet weet hoe de zaak in elkaar steekt. Zolang goochelaars ons blijven verbazen, gunnen we ze graag hun geheimen.

De expo “Hocus Pocus Speelkaart” toont de verbazende wereld van de goochelaar. Met getrukeerde objecten, speelkaarten, foto’s, oude affiches en beeldmateriaal. Beroemde goochelaars uit België en Nederland passeren eveneens de revue. Net zoals cardistry en het kaartwerpen. Niet alle geheimen worden ontrafeld maar je kunt ook zelf enkele trucs uitproberen.

Museumcafé
De tentoonstelling start officieel op zaterdag 30 juni 2018 . Tegelijkertijd wordt het gloednieuwe museumcafé feestelijk ingehuldigd. Na al die tijd krijgt het museum een rustpunt voor bezoekers, een plek waar je (letterlijk en figuurlijk) kunt nakaarten, waar scholieren hun boterhammen eten, waar de beurs voor verzamelaars onderdak krijgt of waar een kaarttoernooi wordt beslecht.

Hocus Pocus Speelkaart
Tentoonstelling van 30 juni 2018 tot 31 januari 2019
In samenwerking met expert en verzamelaar Gejus van Diggele

Nationaal Museum van de Speelkaart, Druivenstraat 18, Turnhout www.speelkaartenmuseum.bemuseum.speelkaart@turnhout.be
Facebook, Instagram en Twitter: Musea Turnhout

Openingsuren:

  • Dinsdag tot vrijdag: 10 tot 17 uur
  • Zaterdag en zondag: 11 tot 17 uur

Toegang:

  • 5 euro / korting: 3 euro / jonger dan 18 jaar: gratis
  • Gratis op zaterdag 30 juni en elke donderdag van juli en augustus