Deze pagina is niet beschikbaar in het Frans. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Hocus Pocus Speelkaart

30 juni 2018 tot 31 januari 2019

Iedereen houdt van goochelen, of toch bijna. Al sedert de oudheid zijn goochelaars actief en creëren ze illusies. Hun tactiek baseert zich op behendigheid en knap bedachte technische hulpmiddelen. Ze bedriegen volop, en toch laat het publiek zich met plezier bij de neus nemen.

De populariteit van goochelen groeide aanzienlijk tegen het einde van de 18de eeuw. Het variëté werd geaccepteerd als vorm van cultuur, naast de opera, het concert en het theater. De mysterieuze sfeer rond goochelaars sprak tot ieders verbeelding. Speelkaarten waren toen al een paar eeuwen ingeburgerd in Europa, en ook doorgedrongen in de goochelwereld. Het eerste boek waarin trucs met speelkaarten worden beschreven, verscheen in 1634. Vaak maakten de goochelaars hun kaarttrucs zelf, wat duidelijk zichtbaar is aan het knutselwerk. Naarmate goochelen befaamder werd, ontstond de behoefte aan kant-en-klare trucs: de start voor een ware industrie in de 20ste eeuw.

Een tijdelijke terugval van het goochelen kwam er door de twee wereldoorlogen. Mensen gingen minder uit, de radio en de bioscoop deden hun intrede, het amusement veranderde. Vandaag is goochelen echter weer helemaal in. Dat bewijzen de talrijke talentenshows en filmpjes op het internet. Kaarttrucs zijn bij goochelaars en bij het publiek nog steeds geliefd, ook voor minder nobele doeleinden. Een geoefend valsspeler bij het kaarten heeft de vingervlugheid veelal bij een goochelaar geleerd!

Hocus Pocus Speelkaart - affichewand

 ‘Hocus Pocus Speelkaart’ toont de wonderbaarljike wereld van de goochelaar. Met getrukeerde objecten, speelkaarten, foto’s, oude affiches en beeldmateriaal. Beroemde goochelaars uit België en Nederland passeren eveneens de revue. Net zoals cardistry en het kaartwerpen. Niet alle geheimen worden ontrafeld maar je kan ook zelf enkele trucs uitproberen om het onmogelijke mogelijk te maken!

Tentoonstelling van 30 juni 2018 tot 31 januari 2019
In samenwerking met speelkaartenverzamelaar Gejus van Diggele

__________

Nationaal Museum van de Speelkaart, Druivenstraat 18, Turnhout www.speelkaartenmuseum.bemuseum.speelkaart@turnhout.be

Facebook, Instagram en Twitter: Musea Turnhout

Openingsuren:

  • Dinsdag tot vrijdag: 10 tot 17 uur
  • Zaterdag en zondag: 11 tot 17 uur

Toegang:

  • 5 euro / korting: 3 euro / jonger dan 18 jaar: gratis
  • Gratis op zaterdag 30 juni en elke donderdag van juli en augustus