Industrial Revolution - Oliver Alex

Techno-performance in het museum

Machinale percussie

Techno en een museum. Twee uiteenlopende werelden die op 24 juni perfect gelinkt worden door geluidskunstenaar Oliver Alex. Hij palmt het machinepark van het Speelkaartenmuseum in met zijn ‘Industrial Revolution’.
In deze audiovisuele show brengt hij zowel livemuziek als een VJ performance, bijgestaan door VJ Crew Beam-IT. Oliver Alex bouwt een virtuele machine op basis van beeld- en geluidsopnames van machines uit de periode 1850-1970. Hiervoor ging hij op zoek naar nog draaiende exemplaren en vond o.a. het Museum van de Speelkaart bereid om mee te werken. Het museum toont naast kunstwerkjes van speelkaarten immers ook het traditionele productieproces van het kaartspel.

Oliver Alex in actieOliver Alex brengt close-ups van tandwielen, pistons, radarwerk ... samen met machinegeluiden die gebruikt worden als ritmische componenten. De muziek wordt aangevuld met synthesizers.
Zo wil Alex de puurste vorm van techno maken: machinale percussie. Maar je hoeft echt geen fan van elektronische muziek te zijn om van de show te genieten.
Iedereen die op zoek is naar verrassing, cultuur, innovatie en nostalgie komt aan zijn trekken!

 

Workshops 'Industrial Revolution'

Het optreden start om middernacht, stipt om 24 uur. Maar de opwarming begint al in de namiddag. Jeugdorganisatie ‘Broei On’ biedt jongeren vanaf 15 jaar vier boeiende workshops aan. Elke workshop wordt tweemaal ingericht (telkens om 14 uur en om 16 uur) zodat de deelnemers twee activiteiten op een namiddag kunnen doen.
Het aanbod bestaat uit:

 • Zeefdrukken: Deze activiteit leert je de basics van het sjabloonzeefdrukken zonder belichting. Het volledige proces van sjablonen uitsnijden tot het effectief drukken met verschillende lagen komt aan bod. Nadien gaan de deelnemers zelf aan de slag om mooie prints te drukken. Kaartjes worden voorzien. Wil je een T-shirt of ander textiel bedrukken? Breng het dan zelf mee!
 • GraffitiGraffitiworkshop: Zet op een compleet legale manier je creatieve stempel op de publieke ruimte. Een professioneel graffitiartiest deelt tips & tricks om met spuitbussen overweg te gaan. Nadien kan je je creativiteit uitleven op een speciale rekfolie aan het museum. Spannend, opvallend en vernieuwend!
  Tip: laat je beste jeans & shirt zeker in de kast liggen.
  (In samenwerking met Wallin')
 • Jongleren: Het jongleren ondersteunt het gebruik van de linker- en rechterhelft van je hersenen, wat je coördinatie, concentratie en motoriek bevordert. Test je behendigheid en leer jongleren met diverse tools: pois, stokken, een hoepel, een diabolo, jongleerballen. Een leuke actieve workshop waarbij je met enkele handige trucjes naar huis gaat. Ideaal om je vrienden mee te imponeren op vakantie of tijdens de vele festivals deze zomer!
 • Synthesizer programmeren: Hier worden de belangrijkste onderdelen bij het 'sculpten' van een sound met een synthesizer van naderbij bekeken. De uiteindelijke doelstelling is dat je een synthesizer of synthesizer plugin op de computer zelf stapsgewijs kunt programmeren en op zoek gaat naar eigen sounds.
  (In samenwerking met Roland)

Ambiance

Vanaf 20 uur wordt de muziek ingezet in het museumcafé. Een cocktailbar en foodtruck zorgen voor het welbehagen van de innerlijke mens. Tussen 22 uur en middernacht staat Tom Kraemer borg voor de ambiance. Deze enthousiaste Turnhoutse techno dj heeft sinds zijn start in 2012 een flinke populariteit opgebouwd. Hij is o.a bekend van SOBER.

Trish_SphynxxNa het optreden van Oliver Alex staat DJ Trish Van Eynde aan de knoppen, tot 4 uur ’s morgens. Zij was vroeger de enige vrouwelijke resident in discotheek Fuse. Trish Van Eynde is internationaal gerenommeerd en blijft onvoorwaardelijk trouw aan de muziek waar ze van houdt. Ze gebruikt een breed spectrum aan muzikale stijlen om haar eigen hi-tech soul brand te creëren: muziek voor het derde millennium!

Dansen in een museum. Het kan perfect!

Overzicht programma

 • 14-18 uur: workshops i.s.m Broei On: zeefdrukken, graffiti spuiten, jongleren en synthesizer programmeren
 • 22 uur: Tom Kraemer – museumcafé
 • 24 uur: Oliver Alex -  machinepark
 • 1 uur: DJ Trish Van Eynde – museumcafé 

Met foodtruck en cocktailbar.

Prijs?

 • Deelname aan de workshops bedraagt 4 euro per workshop - bestel ze hier!
 • Tickets voor het avondprogramma (vanaf 20 uur): Kassa: 12 euro /-18 jaar: 9 euro
 • Voorverkoop: 9 euro - Bestel ze hier!
 • Leden vriendenkring museum: gratis
 • Kansentarief UiTPAS mogelijk

Dit evenement kadert binnen de festiviteiten die het Nationaal Museum van de Speelkaart organiseert in aanloop naar het vijftigjarig bestaan in 2019.