Afscheid van Karel Van Mierlo

15
mei
2020

Op woensdag 13 mei overleed Karel Van Mierlo, één van de founding fathers van het Nationaal Museum voor de Speelkaart. Hij is 94 jaar geworden.

Karel Van Mierlo tekende present bij de eerste aanzet, de eerste proeftentoonstellingen, de start van de collectie. Van in het prille begin tot en met de vijftigste verjaardag van het museum in oktober van vorig jaar. Al die jaren was hij lid van de raad van bestuur van het museum en nauw betrokken bij de vriendenkring.
----
Wat begon als een toevallig ideetje midden jaren zestig werd door de founding fathers, zoals Karel Van Mierlo, buitengewoon doordacht en ondernemend uitgewerkt tot het unieke museum dat we vandaag kennen.
Karel had een uitzonderlijke kennis van drukken, techniek en machines. Hij beschikte niet alleen over ontzaglijk veel ervaring in de grafische industrie, maar ook over een uitzonderlijk inzicht in drukpersen en andere grafische machines. Hoe ze werken, wat er aan ontbreekt of er te veel aan is, waar het zwaartepunt ligt en hoe je ze optilt: dat zag hij in één oogopslag. Hij was dan ook nauw betrokken bij de uitbouw van de collectie en een meester in het restaureren van de machines. Talloze machines in de museumcollectie zijn door Karel minutieus uit en in elkaar gepuzzeld. Vijsje per vijsje, moertje per moertje. Zelfs zijn beste kostuum kon hem niet weerhouden om in de viezigheid te duiken en onder de pers te kruipen.
Ook het idee van een “werkend museum” met drukdemonstraties en draaiende drukpersen zou zonder hem onmogelijk geweest zijn. Tot op de dag van vandaag maken de drukdemonstraties het Speelkaartenmuseum uniek en weten ze bezoekers te beroeren.

Het museum dankt bovendien ook hét pronkstuk van de collectie, de negentiende-eeuwse stoommachine, aan Karel Van Mierlo. In vaak barre omstandigheden en met weinig geavanceerde hulpmiddelen, werd deze kolos van 40 ton onder handen genomen. Samen met wijlen Pierre van Hest puzzelde Karel meer dan 10 000 uren aan de ruim 2 000 onderdelen. Vandaag blijft deze gigant iedere bezoeker verbazen.

Met Karel Van Mierlo verliest het Nationaal Museum van de Speelkaart een pionier, een vat vol kennis en een inspirator vol tomeloze energie. De uitzonderlijk rijke collectie en de talloze straffe verhalen met Karel in de hoofdrol nemen we mee voor de komende vijftig jaar.
Dank voor alles, Karel.

Karel Van Mierlo