Met je klas

Geleid bezoek aan het Museum van de Speelkaart

Ga met een gids op ontdekking doorheen het Speelkaartenmuseum en leer dat speelkaarten doorheen de eeuwen niet enkel voor vermaak gebruikt werden, maar ook voor reclame, kunst, onderwijs, satire, propaganda. Leer over de traditionele productie van de kaarten en val omver van verbazing bij het zien van de gigantische stoommachine! Nadien kun je zelf aan de slag in het Speelkaartenlab.

Detailfoto machineRondleidingen voor scholen worden aangepast aan de leeftijd en het onderwijsniveau van de leerlingen. Op verzoek worden specifieke thema’s benadrukt: geschiedenis en gebruik van de speelkaart, de evolutie van de productie, een tentoonstelling …

  • De gidsen voor de rondleidingen kunnen vastgelegd worden via Toerisme & UiT (014 44 33 55). De gidsvergoeding bedraagt 50 euro per gids + 5 euro dossierkost.
  • De toegang tot het museum is gratis voor kinderen en jongeren tot 18 jaar.
  • De begeleider van een groep geniet gratis toegang.
  • Indien gewenst komen de drukkers van het museum demonstraties geven op de historische drukpersen. Kostprijs drukdemonstratie: 50 euro

Tentoonstellingen

  • Tot 31 maart 2018 loopt in het museum een expo rond Urbanus. De Belgische komiek vierde in 2017 zijn 35ste jaar als stripheld. Naar aanleiding daarvan werd een kaartspel met zijn typische grappen en grollen uitgebracht, in samenwerking met WPG Uitgevers.

  • Het voorjaar van 2018 belooft magisch te worden met een tentoonstelling over goochelen met speelkaarten.

Speelkaartenlab

Een bezoek aan het Museum van de Speelkaart afsluiten met wat actie kan perfect in het Speelkaartenlab, een realisatie van Cartamundi, wereldleider in de productie van speelkaarten en bordspellen. Het Turnhoutse bedrijf focust hier op interactieve toepassingen van de speelkaart voor jong en oud. De leerlingen kunnen zich wagen aan Cartamundi-apps, een digitale quiz, een educatief geheugenspel, een interactieve tijdlijnwolk en originele verkleed- en selfiemogelijkheden.

Educatief pakket met MOOOV

Tijdens het filmfestival van 18 tot 28 april 2018 biedt het museum samen met MOOOV een dagarrangement aan. Wissel een film af met een rondleiding in het museum of een drukatelier.

Aanbod vanuit het museum:

1/ Vieze vingers

DrukatelierDrukken of stempelen met inkt, je krijgt er vieze vingers van maar ook een ontzettend mooi resultaat! In het jeugdatelier van het museum kan je naargelang je leeftijd een andere techniek uitproberen en naar huis keren met een prachtig kunstwerk.

→ Doelgroep: 2de en 3de graad lager onderwijs
→ Data: 16 april - namiddag, 17 en 19 april - voor- en namiddag, 20 april voormiddag

2/ Rondleiding door het museum

Info en reservatie: MOOOV

→ Doelgroep: lager- en secundair onderwijs
→ Data: 16, 17, 19, 20, 23, 24, 26 en 27 april - voor- en namiddag


Gratis schoolvervoer

Logo Dynamo3Archief & Musea Turnhout is een erkende ‘cultuurschakel’. Klasgroepen kunnen via DynamoOPWEG het Begijnhofmuseum, het Nationaal Museum van de Speelkaart en het Taxandriamuseum tijdens de daluren gratis per bus  bezoeken. Op die manier genieten kinderen en jongeren en hun leerkrachten van onze educatieve en culturele activiteiten.

Wil je als school gebruik maken van dat initiatief? Surf naar de website van Dynamo3. Meer informatie over kunst en cultuur op school vind je op de website van Cultuurkuur.