Met je klas

Geleid bezoek aan het Museum van de Speelkaart

Ga met een gids op ontdekking doorheen het Speelkaartenmuseum en leer dat speelkaarten doorheen de eeuwen niet enkel voor vermaak gebruikt werden, maar ook voor reclame, kunst, onderwijs, satire, propaganda. Leer over de traditionele productie van de kaarten en val omver van verbazing bij het zien van de gigantische stoommachine! Nadien kun je zelf aan de slag in het Speelkaartenlab.

Detailfoto machineRondleidingen voor scholen worden aangepast aan de leeftijd en het onderwijsniveau van de leerlingen. Op verzoek worden specifieke thema’s benadrukt: geschiedenis en gebruik van de speelkaart, de evolutie van de productie, een tentoonstelling …

  • De gidsen voor de rondleidingen kunnen vastgelegd worden via Toerisme & UiT (014 44 33 55). De gidsvergoeding bedraagt 50 euro per gids + 5 euro dossierkost.
  • De toegang tot het museum is gratis voor kinderen en jongeren tot 18 jaar.
  • De begeleider van een groep geniet gratis toegang.
  • Indien gewenst komen de drukkers van het museum demonstraties geven op de historische drukpersen. Kostprijs drukdemonstratie: 50 euro

Tentoonstellingen

  • Van 30 juni 2018 tot 31 januari 2019 kan de tentoonstelling 'Hocus Pocus Speelkaart' deel uitmaken van de rondleiding. Zowel getrukeerde kaarten als het manipuleren van kaarten komen aan bod. De leerlingen gaan bovendien zelf met een aantal trucs naar huis!

Speelkaartenlab

Een bezoek aan het Museum van de Speelkaart afsluiten met wat actie kan perfect in het Speelkaartenlab, een realisatie van Cartamundi, wereldleider in de productie van speelkaarten en bordspellen. Het Turnhoutse bedrijf focust hier op interactieve toepassingen van de speelkaart voor jong en oud. De leerlingen kunnen zich wagen aan Cartamundi-apps, een digitale quiz, een educatief geheugenspel, een interactieve tijdlijnwolk en originele verkleed- en selfiemogelijkheden.

Gratis schoolvervoer

Logo Dynamo3Archief & Musea Turnhout is een erkende ‘cultuurschakel’. Klasgroepen kunnen via DynamoOPWEG het Begijnhofmuseum, het Nationaal Museum van de Speelkaart en het Taxandriamuseum tijdens de daluren gratis per bus  bezoeken. Op die manier genieten kinderen en jongeren en hun leerkrachten van onze educatieve en culturele activiteiten.

Wil je als school gebruik maken van dat initiatief? Surf naar de website van Dynamo3. Meer informatie over kunst en cultuur op school vind je op de website van Cultuurkuur.