Met je klas

DrukatelierMuseumateliers

In samenwerking met studenten van de Thomas More Hogeschool organiseert het Museum van de Speelkaart ook in 2018 workshops drukken en interactieve rondleidingen voor de drie graden van het basisonderwijs. Hou deze website in de gaten voor updates.

Geleid bezoek aan het Museum van de Speelkaart

Rondleidingen voor scholen worden aangepast aan de leeftijd en het onderwijsniveau van de leerlingen. Op verzoek worden specifieke thema’s benadrukt: geschiedenis en gebruik van de speelkaart, de evolutie van de productie, een tentoonstelling, …

  • De gidsen voor deze rondleidingen kunnen vastgelegd worden via Toerisme & UiT (014 44 33 55). De gidsvergoeding bedraagt 50 euro per gids + 5 euro dossierkost.
  • De toegang tot het museum is gratis voor kinderen en jongeren tot 18 jaar.
  • De begeleider van een groep geniet gratis toegang.
  • Indien gewenst komen de drukkers van het museum demonstraties geven op de historische drukpersen. Kostprijs drukdemonstratie: 50 euro

Tentoonstellingen

In het najaar 2017 start een expo rond Urbanus. De Belgische komiek viert in 2017 zijn 35ste jaar als stripheld. Naar aanleiding daarvan wordt een kaartspel met zijn typische grappen en grollen uitgebracht, in samenwerking met WPG Uitgevers.
Het voorjaar 2018 belooft magisch te worden met een tentoonstelling over goochelen met speelkaarten.

Speelkaartenlab

Een bezoek aan het Museum van de Speelkaart afsluiten met wat actie kan perfect in het Speelkaartenlab, een realisatie van Cartamundi, wereldleider in de productie van speelkaarten en bordspellen. Het Turnhoutse bedrijf focust hier op interactieve toepassingen van de speelkaart voor jong en oud. De leerlingen kunnen zich wagen aan Cartamundi-apps, een digitale quiz, een educatief geheugenspel, een interactieve tijdlijnwolk en originele verkleed- en selfiemogelijkheden.

Detailfoto machine

Educatief pakket met MOOOV, films met zicht op de wereld 

Tijdens het filmfestival van 18 tot 28 april 2018 biedt het museum samen met MOOOV een dagarrangement aan. Wissel een film af met een rondleiding in het museum of een drukatelier.

Info en reservatie: MOOOV

Gratis schoolvervoer

Logo Dynamo3Archief & Musea Turnhout is een erkende ‘cultuurschakel’. Klasgroepen kunnen via DynamoOPWEG het Begijnhofmuseum, het Nationaal Museum van de Speelkaart en het Taxandriamuseum tijdens de daluren gratis per bus  bezoeken. Op die manier genieten kinderen en jongeren en hun leerkrachten van onze educatieve en culturele activiteiten.

Wil je als school gebruik maken van dit initiatief? Surf naar de website van Dynamo3. Meer informatie over kunst en cultuur op school vind je op de website van Cultuurkuur.