Deze pagina is niet beschikbaar in het Engels. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Met je klas

Drukatelier op aanvraag

Met papier of karton, inkt en een historische drukpers gaan de leerlingen actief aan de slag in het atelier. Hun creaties, namelijk de drukvorm en een afdruk, mogen ze nadien mee naar huis nemen.
Rond de lange tafel is er plaats voor 25 leerlingen. Twee volwassen begeleiders zijn nodig om ervoor te zorgen dat het drukproces correct en netjes uitgevoerd wordt. Zo garanderen we het succes op een magisch resultaat!

Praktische info

 • Duur: 1,5 uur
 • Aantal: maximaal 25 leerlingen + minstens 2 volwassen begeleiders
 • Tarief: 75 euro
 • Leeftijd: vanaf 2de graad basisonderwijs
 • Reserveer tijdig per mail en geef het aantal personen en de voorkeurdata door.
 • Tip: Is de groep groot of kom je met twee klassen? Wissel het museumatelier af met een rondleiding van 1,5 uur

Schortjes voor drukatelier

Geleid bezoek aan het Museum van de Speelkaart

Ga met een gids op ontdekking doorheen het Speelkaartenmuseum en laat je leerlingen ontdekken dat speelkaarten doorheen de eeuwen niet alleen voor vermaak gebruikt werden, maar ook voor reclame, kunst, onderwijs, satire, propaganda ... Leer hen over de traditionele productie van de kaarten en val omver van verbazing bij het zien van de gigantische stoommachine!

Rondleidingen voor scholen worden aangepast aan de leeftijd en het onderwijsniveau van de leerlingen. Op verzoek worden specifieke thema’s benadrukt: geschiedenis en gebruik van de speelkaart, de evolutie van de productie, een tentoonstelling …

 • De gidsbeurten voor de rondleidingen kunnen geboekt worden via Toerisme & UiT (014 44 33 55). De gidsvergoeding bedraagt 50 euro per gids + 5 euro dossierkost.
 • De toegang tot het museum is gratis voor kinderen en jongeren tot 18 jaar.
 • De begeleider van een groep krijgt gratis toegang.
 • Indien gewenst, komen de drukkers van het museum demonstraties geven op de historische drukpersen. Kostprijs drukdemonstratie: 50 euro.

rondleiding machinepark

Tentoonstellingen

Van 23 maart tot 31 augustus 2019 maakt de tentoonstelling 'Turnhouts Drukwerk' deel uit van de rondleiding. De expo is een ode aan de Turnhoutse drukkunst. Met uiteenlopende voorbeelden van drukwerk en specifieke technieken brengt de tentoonstelling het grafische verleden van de stad in beeld.

Op 24 oktober start een grote kunsttentoonstelling met werken uit de collectie van de Nationale Loterij. Het museum krijgt 480 werken met betrekking tot de speelkaart in langdurige bruikleen. Hierbij horen namen als James Ensor, Félicien Rops, Rik Wouters, Frans Masereel, Gustave De Smet ... 

Speelkaartenlab

Een bezoek aan het Museum van de Speelkaart kun je perfect afsluiten met wat actie in het Speelkaartenlab. Dat is een realisatie van Cartamundi, wereldleider in de productie van speelkaarten en bordspellen. Het Turnhoutse bedrijf focust op interactieve toepassingen van de speelkaart voor jong en oud. De leerlingen kunnen zich wagen aan Cartamundi-apps, een digitale quiz, een educatief geheugenspel, een interactieve tijdlijnwolk en originele verkleed- en selfiemogelijkheden.

Gratis schoolvervoer

Logo Dynamo3Archief & Musea Turnhout is een erkende ‘cultuurschakel’. Klasgroepen kunnen via DynamoOPWEG het Begijnhofmuseum, het Nationaal Museum van de Speelkaart en het Taxandriamuseum tijdens de daluren gratis per bus  bezoeken. Op die manier genieten kinderen en jongeren en hun leerkrachten van onze educatieve en culturele activiteiten.

Wil je als school gebruik maken van dat initiatief? Surf naar de website van Dynamo3. Meer informatie over kunst en cultuur op school vind je op de website van Cultuurkuur.

Schoolarrangement met MOOOV

Het Museum van de Speelkaart werkt samen met MOOOV  om tijdens het filmfestival (23 april tot 3 mei 2019) dagarrangementen voor scholen aan te bieden. Combineer een wereldfilm met een drukatelier of een rondleiding door het museum:

Workshop Vieze Vingers

Drukken of stempelen met inkt, je krijgt er vieze vingers van maar ook een ontzettend mooi resultaat! In het jeugdatelier van het Speelkaartenmuseum kan je naargelang je leeftijd een andere techniek uitproberen en naar huis keren met een prachtig kunstwerk.

 • Voor 2de en 3de graad basisonderwijs
 • Duur: 1,5 uur
 • max. 25 leerlingen
 • min. 2 volwassen die het drukproces mee begeleiden

Aangepaste rondleiding

Met een gids door het museum met aandacht voor de productie van speelkaarten en de ‘zaal van de toekomst’

 • Lagere en middelbare school
 • Duur: 1,5 uur

Meer info en reserveren