Met je kinderen

Zoektocht, nieuwe animatiefilmpjes én een gloednieuwe expo!

De familiezoektocht ‘Ronkende drukpersen en gekke speelkaarten’ daagt je doorheen het hele museum uit. Download het op je eigen toestel, of ontleen een tablet aan de balie om de opdrachten tot een goed einde te brengen.

Heb je ook als iets minder jonge museumbezoeker graag een digitale gids op zak? Volg dan de Klaverenroute, ook daarin neemt de Erfgoedapp je mee doorheen de museumzalen en verhalen. Dit is zeker combineerbaar met de zoektocht voor de kinderen. Een andere tip is de podcast die je meeneemt in de voetsporen van P.J Brepols.

Bovendien bieden de nieuwe animatiefilmpjes als introductie een kijk op Turnhout als grafische hoofdstad, de industriële revolutie of de geschiedenis van het kaartspel.

Vanaf 1 april is ook de tentoonstelling 'X-Censuur en Beeldcultuur' te zien, daag jezelf en je gezin uit tot (zelf)reflectie en dialoog. Hoeveel bloot is té bloot voor Instagram? Worden onze zeden losser of net preutser anno 201? Is humor altijd grappig? Staan censuur en vrije meningsuiting pal tegenover elkaar? Deze expo biedt geen antwoorden, maar stelt de vragen.

Praktisch:

  • Prijs: de toegang tot het museum is gratis voor -18-jarigen, het ontlenen van de tablets is kosteloos. Raadpleeg hier de andere toegangsprijzen.
  • Geschatte duur: 1 uur en 30 minuten voor de zoektocht, 2 uur voor een museumbezoek mét expo 'X, Censuur en Beeldcultuur'.
  • Je reserveert je museumbezoek vooraf telefonisch (014 41 56 21) of aan de balie van het museum.
  • Openingsuren: dinsdag tot vrijdag van 10 tot 17 uur. Zaterdag en zondag van 11 tot 17 uur.

Ook deze zomer komt Vlieg terug!

1 juli tot 31 augustus 2021

Ook deze zomer zoemt Vlieg door onze stad. Ze onderbreekt haar vlucht maar liefst zeven keer, zo ook in het Museum van de Speelkaart, het Begijnhofmuseum en het Taxandriamuseum.

Hou je klaar, want dit betekent: zeven zoektochten,  zeven schatkisten, zeven stickervellen en zeven codes. Neem je zus, broer, ouders of grootouders op sleeptouw en ga op schattenjacht in de verschillende locaties.

Tijdens het gezellige Stadsfestival heeft Vlieg een extra missie in petto, maar dat blijft nog even een verrassing. De opdrachten hebben alleszins allemaal iets te maken met ‘zien’. Geef dus je ogen de kost en ga op zoek. Op elke locatie kun je een stempelkaart bekomen die bij drie, vijf en zeven stempels duurzame cadeautjes oplevert. Als je alle zoektochten afgewerkt hebt, maak je bovendien nog kans op een bonusprijs. Vlieg heeft dat goed bekeken dit jaar!

Praktisch

Leuke museumactiviteiten voor thuis! 

Binnen vier vaste rubrieken kan je thuis aan de slag met leuke museumworkshops, zoekopdrachtjes en weetjes.

Laat je uitdagen door onze musea, of lees meer over bijzondere objecten uit de collectie!

Klik hier voor meer info! 

 

Boek een workshop met je jeugdvereniging of familie!

Omwille van de veiligheidsmaatregelen kunnen deze workshops met een gemengde groep momenteel nog niet doorgaan. 

Ben je nog op zoek naar een groepsactiviteit voor kinderen in de vakantie? In het jeugdatelier van het museum kunnen kinderen vanaf 6 jaar drukken op een historische drukpers. Met inkt op waterbasis in felle kleurtjes en speelkaartenkarton heeft elk kind al snel een mooi resultaat om mee naar huis te nemen.
In het gezellige museumcafé 'Vijven en Zessen' kun je als groep picknicken en om de hoek is er een klein buurtspeelpleintje om te ravotten. Kortom, alle ingrediënten voor een leuke daguitstap in de Kempen!

  • Een atelier duurt 1,5 uur en biedt plaats aan maximaal 20 kinderen.
  • We vragen minstens 2 volwassenen om het drukproces mee te begeleiden.
  • De prijs voor zo’n voor- of namiddagje creativiteit is 75 euro voor de begeleiding van de workshop.
  • Tip: bezoek ook het museum. De toegangsprijs is inbegrepen.
  • Boek hier. 

Jeugdatelier

Het jeugdatelier is tijdelijk niet toegankelijk. We hopen je er weer snel te verwelkomen.

Het Museum van de Speelkaart beschikt over een jeugdatelier waar kinderen kunnen knutselen, een speelkaartenhuisje bouwen ...  Regelmatig vinden er workshops plaats. Hou deze website in de gaten voor updates, of schrijf je in op de nieuwsbrief van Archief & Musea Turnhout.


Speelkaartenlab

In het Speelkaartenlab vind je allerlei spelletjes en interactieve toepassingen van speelkaarten. Jong en oud kunnen zich amuseren met apps, een digitale quiz, een educatief geheugenspel, een interactieve tijdlijnwolk en originele verkleed- en selfiemogelijkheden.  Ideaal als je even voor joker wilt staan! 

Het Speelkaartenlab is een realisatie van Cartamundi, wereldmarktleider op het gebied van speelkaarten en bordspellen. 

Kinderen in het museum


Verjaardagsfeestjes

Omwille van huidige veiligheidsmaatregelen kunnen verjaardagsfeestjes voorlopig niet doorgaan.

Het museum biedt drie originele formules voor een onvergetelijk verjaardagsfeestje! Kies uit een drukatelier, een workshop juwelen knutselen met speelkaarten of een goochelshow. Het feestje start telkens met een spelletjestocht doorheen alle museumzalen.

De feestjes kunnen prima gerealiseerd worden met je eigen bubbel, stuur ons zeker een mailtje mocht je vragen hebben.
Meer info