Vaste collectie

Nieuw: Harten 5 & Zaal van de Toekomst

Op 14 februari 2017 opende een gloednieuwe afdeling in de vaste opstelling van het museum. Deze vleugel bestaat uit twee luiken: 'Harten 5' en 'Zaal van de toekomst'. 

Met ‘Harten 5' geeft het Speelkaartenmuseum een totaalbeeld van de geschiedenis en het gebruik van speelkaarten vanaf de late middeleeuwen tot nu. Het doet dat in vijf thema's:

  1. Scenografie Harten 5‘Het prentenboek van de duivel’ gaat in op de onaangename neveneffecten van het kaartspel: ruzies, oplichting, godslastering, moord en doodslag. Tot de Kerk er zich mee bemoeit.
  2. ‘Lering en vermaak’ toont hoe kunstenaars kaarten als inspiratiebron gebruiken en hoe speelkaarten gebruikt worden om mensen te onderrichten of om satirische boodschappen te verspreiden.
  3. In ‘Vrijheid of de dood’ keren we terug naar de periode van de Franse Revolutie. De koning belandt op de guillotine en verdwijnt ook (even) uit het kaartspel. Europa wordt geteisterd door oorlogen. Waarzeggers maken van de onstabiele toekomst gebruik om aan de hand van kaarten de toekomst te voorspellen.
  4. In de 19de eeuw zijn het zowel de 'romantici' als de 'victorianen' die kaartspelletjes spelen met de familie. Maar niet alle spellen zijn even onschuldig.
  5. Het vijfde en laatste deel zoomt in op de achterkant van de speelkaart, die onder andere gebruikt wordt om reclame te maken.

 

Zaal van de toekomst

Daarnaast bevindt zich het speelkaartenlab 'Zaal van de toekomst', een creatie van Cartamundi, wereldleider in de productie van speelkaarten en bordspellen.
Het Turnhoutse bedrijf focust hier op interactieve toepassingen van de speelkaart voor jong en oud. Je kunt je wagen aan Cartamundi-apps, een quiz, een educatief geheugenspel, een interactieve tijdlijnwolk en originele verkleed- en selfiemogelijkheden.

Tijn aan de tablet

 

Logo Cartamundi

 

 

 

 

 Harten vijf- perstekst

Machinepark

Het museum beschikt bovendien over de belangrijkste verzameling speelkaarten uit Turnhout en de historische Nederlanden.
De oudste originele stukken dateren van het begin van de 16de eeuw, maar de klemtoon ligt op de industriële periode (18de eeuw tot nu).
Dat is de periode waarin de Turnhoutse kaartenmakers furore maakten. Omdat het grootste deel van hun kaartspellen voor export was bestemd, is meteen de hele wereld in het museum aanwezig.

Het museum heeft veel aandacht voor techniek. Dat kan in een drukkersstad als Turnhout ook niet anders. Het museum bewaart authentieke drukpersen en grafische apparatuur. Het machinepark illustreert de gehele productielijn, van vroeger tot nu, een gigantische stoommachine inbegrepen. Op vaste dagen in de maand zetten drukkers het machinepark aan het werk en demonstreren ze het volledige drukproces. Een aanrader!
De data voor 2017 vind je hier.