Open call en lesmateriaal expo 'X'

Lesmateriaal: Expo 'X - Censuur en beeldcultuur'.

Weinig onderwerpen doorheen de geschiedenis hebben de gemoederen zo beroerd als het concept ‘censuur’. Ook speelkaarten en strips zijn vaak het onderwerp van verbod en protest geweest, nu nog. Met de gloednieuwe expo X, Censuur en Beeldcultuur slaan Stripgids en het Museum van de Speelkaart de handen in elkaar voor een breed onderzoek naar dit fenomeen.

Het museum ontwikkelde in het kader van de expo lesmateriaal voor het secundair onderwijs. Het gaat om een inspirerende en interactieve bundel waarmee je voor, tijdens of na je bezoek aan de expo aan de slag gaat in je klas of in het museum. Je kan de bundel hier gratis downloaden.

Goed om weten:

• Een klasbezoek aan de expo ‘X, Censuur en Beeldcultuur’ is volledig gratis.
  • Kom je als leerkracht graag al eens eerder op bezoek? Met je lerarenkaart kan je beroep doen op reductietarief, zo bezoek je het museum voor maar 3 euro.
  • Vraag je klasbezoek eenvoudig aan via dit contactformulier.
  • De exporuimte wordt exclusief voor jouw klas voorbehouden tijdens je bezoek.

Bijlagen:

Open call: met je klas in residentie

'X' legt niet het zwijgen op, maar maakt expliciet plaats voor dialoog. Het daagt de bezoeker uit om de eigen grenzen af te tasten, maar ook om de rollen om te draaien en zich te verplaatsen in het perspectief van “de ander”.

Drie groepen krijgen zeer uitzonderlijk de kans om ‘Collectief X’ te worden, en in die vorm aan de slag te gaan met de thema’s en onderwerpen van de tentoonstelling. In oktober 2021 nemen een cartoonist, een denker en een kunstenaar zo één klasgroep mee in een creatief denkproces rond censuur. De resultaten van hun passage zullen zichtbaar zijn voor bezoekers, als deel van de expo.

In oktober 2021 maken we letterlijk en figuurlijk plaats voor één klasgroep. Wil jij met je klas uit het secundair onderwijs intensief aan de slag in en met de expo 'X, Censuur en Beeldcultuur'?

Bezorg ons dan voor 10 juni een creatieve motivatie (dat kan een tekst zijn, een video, een kunstwerk, een pamflet) via museumworkshop@turnhout.be en wie weet vormt jóuw klasgroep straks een inspirerend ‘Collectief X’.

Bezoek je met je klas ook graag de vaste opstelling van het museum? Ontdek hier het volledige aanbod.