Deze pagina is niet beschikbaar in het Engels. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Weer met je klas naar de musea!

19
april
2021

TAXANDRIAMUSEUM

Basisschool: Zoektocht Hotel Taxandria

Specifiek voor leerlingen van het vijfde en het zesde leerjaar: in elke kamer van het Taxandriamuseum maken ze kennis met de verschillende bewoners van “Hotel Taxandria”. Ze voeren de gevarieerde opdrachten uit en vernemen zo leuke anekdotes over de cultuur en geschiedenis van de Kempen. Met de bijhorende brochure die ze mogen houden, kunnen ze de zoektocht individueel of in groepjes doen.

Wie weet is er nog wel even tijd om te kruisboogschieten in de tuin of in de kelder? In de klas kunnen ze achteraf nog een leuk aandenken knutselen met behulp van het YouTube kanaal van Musea Turnhout. Kortom, een leuk pakket voor een namiddagje zonder zorgen; ook voor andere leerjaren die een vrije toer door het museum doen.

Secundair onderwijs: Kruisboogschieten in een museum?!

Naast de vaste opstelling ‘Hotel Taxandria’ waarbij je in elke kamer kennis maakt met een andere gast en dus een ander aspect van de Kempense geschiedenis en cultuur, loopt er ook de tentoonstelling 'Aanwinsten Uitgestald'. In elke thematische kamer kan je collectiestukken bewonderen die de laatste 20 jaar verzameld maar nog nooit getoond werden. In de tuin (en in de kelder bij slecht weer) is er een kruisboogstand waar je op enkele Turnhoutse figuren kan mikken. Leggen de leerlingen de link met wat ze binnen in het museum zagen?

Praktisch:

 • Prijs: 10 euro per klas voor de brochures van de zoektocht, de toegang tot het museum is gratis voor -18-jarigen en hun begeleiders
 • Geschatte duur: 1 uur en 30 minuten
 • Een datum reserveren kan via taxandriamuseum@turnhout.be of 014 43 63 35.
 • Openingsuren: van dinsdag tot vrijdag 14u tot 17u. Starten om 13u30 kan op aanvraag.
 • Bezoek de website van het Taxandriamuseum.

 

 

NATIONAAL MUSEUM VAN DE SPEELKAART

Basisschool: Drukpersen en speelkaarten

In het Speelkaartenmuseum houden we elke dinsdagvoormiddag vrij voor scholen. Je kan er zelf je leerlingen rondleiden of je kan de familiezoektocht ‘Ronkende drukpersen en gekke speelkaarten’ in groepjes laten doen. We hebben vier tablets ter beschikking waarop de Erfgoedapp de leerlingen doorheen het hele museum brengt. In de klas kan je nog verder knutselen met de speelkaarten en het stappenplan dat we mee geven.

Ondertussen zijn studenten van Thomas More bezig met het ontwikkelen van een zelfstandige leerkrachtentour via de Erfgoedapp. Meer nieuws daar over volgt eind april.

Secundair onderwijs: Stoommachine en censuur?

In het Speelkaartenmuseum houden we alvast elke dinsdagvoormiddag vrij voor scholen. Nieuwe animatiefilmpjes als introductie bieden een kijk op Turnhout als grafische hoofdstad, de industriële revolutie of de geschiedenis van het kaartspel. Vanaf 1 april opent ook de tentoonstelling “X - Censuur en Beeldcultuur” waar leerlingen uitgedaagd worden tot (zelf)reflectie: Hoeveel bloot is té bloot voor Instagram? Worden onze zeden losser of net preutser anno 2021? Is humor altijd grappig? Staan censuur en vrije meningsuiting pal tegenover elkaar?

De Klaverenroute is bovendien beschikbaar als een gids die je meeneemt langs de evolutie in het productieproces en de geschiedenis van de speelkaart, met interessante info, extra beeldmateriaal en leuke anekdotes. En dat heel gemakkelijk op je eigen tablet of smartphone, zodat je het museum op een zelf gekozen tempo kan doorlopen.

Praktisch:

 • Prijs: de toegang tot het museum is gratis voor -18-jarigen en hun begeleiders, het ontlenen van de tablets is kosteloos
 • Geschatte duur: 1 uur en 30 minuten voor de zoektocht, 2 uur voor bezoek door secundair onderwijs.

Picknicken

Picknicken in zaal ‘Vijven en Zessen’ van het Speelkaartenmuseum zal ten vroegste mogelijk zijn vanaf 1 mei 2021, afhankelijk van de maatregelen die dan gelden met betrekking tot de horeca. Buiten hebben we alvast onze vaste picknicktafels staan. De banken van het speelpleintje om de hoek bieden ook mogelijkheden om er een volledige daguitstap van te maken. Combineer zo twee musea op wandelafstand.

 

BEGIJNHOFMUSEUM

Begijnhofsite

Nog een prachtig verborgen plekje in Turnhout is het Begijnhof. Breng tijdens een stiltewandeling ook een bezoek aan het Begijnhofmuseum. Dichter Geert De Kockere deed het je al voor en schreef haiku’s bij de plekken die hij ook fotografeerde. Gun de leerlingen een blik in een authentiek begijnenhuis waar de tijd bleef stilstaan en bewonder de kunst van Geert De Kockere in de tentoonstelling “Begijn van arduin”. Misschien kunnen ze nadien in de klas zelf een haiku over hun beeld van het begijnhof neerschrijven of een nieuwe rok voor de begijnen weven?

Praktisch:

 • Prijs: de toegang tot het museum is gratis voor -18-jarigen en hun begeleiders
 • Geschatte duur: 45 minuten

 

Begeleidingen met gids en workshops met begeleider worden momenteel herbekeken en in de komende periode op een veilige manier weer opgestart, hierover volgt later meer info.

Reserveren

 • Geef de naam van je school, gemeente/stad, leerjaar, aantal kinderen en volwassen begeleiders door.
 • Laat een mailadres achter waarop onze educatieve medewerker contact opneemt voor het verloop van het bezoek en extra tips.