Deze pagina is niet beschikbaar in het Engels. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Zomer in het Speelkaartenmuseum

3
juni
2024

Ook deze zomervakantie nodigen onze musea je uit om te genieten van een rijk en gevarieerd aanbod. Of je nu met het hele gezin komt of alleen, er is voor ieder wat wils. Van boeiende rondleidingen en zoektochten tot interactieve workshops en demonstraties. Voor sommige activiteiten is inschrijving vereist, reserveer dus tijdig je plekje en geniet van een zomer vol cultuur en inspiratie!

Ontdek ook het zomerprogramma van:

Wat is het zomerprogramma in het Speelkaartenmuseum?

 

Eenmalige activiteiten

Workshop Ecoprint in de nieuwe museumtuin

Maak onder begeleiding van Freija Wouters kennis met ecoprint, een ambachtelijke druktechniek waarbij de natuurlijke kleurstoffen uit planten en bladeren overgezet worden op textiel.

Tijdens deze workshop is de spiksplinternieuwe museumtuin je atelierruimte. Je verzamelt planten uit de tuin en de omgeving van het museum en gaat aan de slag met de handmatige drukpers. Er is ruimte voor experiment met verschillende planten en composities. Een chemisch proces van roest- en zeepwater zorgt voor prachtige en vaak verrassende afdrukken op textiel.

Tijdens de workshop kun je ervoor kiezen je bedrukte stof nog op verschillende manieren te verwerken tot een origineel eindproduct.

Praktisch:

 • Zondag 21 juli 2024
 • Van 13 uur tot 17 uur in het Speelkaartenmuseum
 • Voor volwassenen (vanaf 14 jaar)
 • 25 euro per deelnemer
 • Inschrijven doe je via deze link
 • Max. 15 deelnemers
 • Al het benodigde materiaal is aanwezig. Als je toch graag zelf plantjes/bladeren meebrengt, zorg er dan voor dat ze vers geplukt zijn. Stop ze in een goed afsluitbaar plastic zakje zodat ze niet uitdrogen.  
 • Vrijblijvende tip: wil je voordien of nadien ook graag het museum bezoeken? Je betaalt dan ter plaatse de normale toegangsprijs tot het museum (5 euro / reductietarief 3 euro / kansentarief 1 euro) Voor -18 jarigen is een museumbezoek steeds gratis.

Gezinsworkshop papier marmeren

Ontdek tijdens de zomervakantie een oud ambacht met nieuwe technieken: maak jouw unieke marmerpapier met scheerschuim en ecoline.

Gemarmerd papier was één van de specialiteiten uit de grafische industrie van Turnhout in de 19de eeuw. We blazen nieuw leven in dit oude ambacht in het atelier van het Speelkaartenmuseum.

Elk stuk marmerpapier is uniek, aangezien het steeds opnieuw een spel is tussen kunstenaar (jij), het water en de kleuren.

Praktisch:

 • Zondag 4 augustus 2024
 • Van 13.30 uur tot 15.30 uur
 • In het Speelkaartenmuseum
 • Voor gezinnen met kinderen vanaf 4 jaar
 • 10 euro per deelnemend kind. (Groot)ouders nemen als begeleiding gratis deel aan de workshop. Betalen kan aan de balie van het museum.
 • Inschrijven kan via een mailtje aan museumworkshop@turnhout.be
 • Max. 20 deelnemers
 • Vrijblijvende tip: wil je voordien of nadien ook graag het museum bezoeken? Volwassenen betalen dan ter plaatse de normale toegangsprijs tot het museum (5 euro / reductietarief 3 euro / kansentarief 1 euro) Voor -18 jarigen is een museumbezoek steeds gratis.

Club Magique – Goochelshow en close-up

Dries, Rien en Martijn vormen samen de 'Club Magique' van het Speelkaartenmuseum. Hun verhaal samen begon in het voorjaar van 2020 op het Youtube-kanaal van de musea en al snel doopten ze elke zondag van de zomer om tot een magische afsluiter van de week. Misschien wisten je ze al te verwonderen tijdens een museumbezoek of een live-sessie op Facebook? Ontmoet ze deze zomervakantie opnieuw in het Speelkaartenmuseum.

Rien verzorgt op deze zondagnamiddag een goochelshow voor gezinnen in het museumcafé Vijven en Zessen, terwijl Dries jong en oud weet te verbazen tijdens hun museumbezoek.

Praktisch:

 • Zondag 11 augustus 2024
 • De goochelshow vindt plaats van 15 uur tot 16 uur, in het Museumcafé Vijven en Zessen
 • Voor gezinnen met kinderen vanaf 2 jaar
 • Een ticket voor de goochelshow kost 5 euro per toeschouwer
 • Inschrijven voor de goochelshow doe je via deze link

Goochelaar Dries is van 13.30 uur tot 16.30 uur aanwezig in het museum, om hem daar tijdens je museumbezoek te zien betaal je het normale toegangstarief ter plaatse. (5 euro / reductietarief 3 euro / kansentarief 1 euro) Voor -18 jarigen is een museumbezoek steeds gratis.

 

Doorlopende activiteit

Schatten van Vlieg

Als Vlieg op zolder rondneust, vindt ze iets heel bijzonders: een boodschappenlijstje van Mémé La Mouche, haar over-over-over-over-overgrootmoeder. En niet zomaar een boodschappenlijstje, nee. Een lijstje van maar liefst 300 jaar geleden én geschreven op de achterkant van een hele oude speelkaart. Ga jij samen met Vlieg terug in de tijd om boodschappen doen voor Mémé La Mouche? Ze heeft grote honger en haar kookpotten staan al klaar!

Vlieg door Turnhout

Schattenjagers, ‘smaakt’ een eerste schattenzoektocht naar meer? Gelukkig zijn er weer zes schatkisten verstopt in de stad! Haal je stempelkaart in één van de locaties en breng alle zoektochten tot een goed einde. Bij het vinden van de schatkist krijg je telkens een stempel. Ruil je kaart met 2, 4 of 6 stempels in voor een cadeautje!

Praktisch:

 • Van 1 juli tot en met 31 augustus 2024
 • Tijdens de openingsuren van het museum
 • Voor gezinnen met kinderen van 6 tot 12 jaar
 • Normale toegangstarief (-18 jaar gratis)

Wekelijkse activiteiten

Rondleiding 'Kind met inktvlekken'

Ga met een gids of audiogids op stap langs tien indrukwekkende muurschilderingen in het centrum van Turnhout en beleef het verhaal achter 'Kind met inktvlekken'. Een verhaal over de industriële geschiedenis van de regio en de sociale ontwrichting die daarmee gepaard ging. Een verhaal over uitbuiting en onrecht, maar evengoed over moed en verzet. 

Iedere zaterdag van de zomervakantie staan er gidsen klaar om je op een dynamische manier rond te leiden. 

Meer informatie en tickets

Druk in het museum

De gepassioneerde drukkers van het museum trekken iedere maand tweemaal de historische drukpersen in het machinepark in gang. Op deze dagen komt het museum écht tot leven. Je mag er zeker van zijn dat dit een uniek gegeven is. De machines die je er ziet worden met veel liefde onderhouden en gerestaureerd, zodat ze steeds gebruiksklaar zijn. Bovendien weten de drukkers je heel wat boeiende verhalen te vertellen tijdens de demonstraties.
 
Tip: op 18 juli en 22 augustus zullen ook de boekbinders hun vakmanschap demonstreren in het Speelkaartenmuseum.
 
Praktisch