Creatief met de collectie

1. Kleurprent gebaseerd op Brueghel

Kleurprent 'Boerenkrakeel', naar een verloren tekening van Pieter Brueghel de Oude. Download hier je exclusieve kleurprent, gebaseerd op een werk dat je eerder zag in het Nationaal museum van de Speelkaart in de tentoonstelling 'Kaartspelers in de kunst'. Hoe ziet jouw interpretatie van dit meesterwerk eruit? Deel het met een foto op onze facebookpagina, of stuur hem door via een mailtje. Wij zijn alvast benieuwd! 

Meer info bij het werk: 

Een geliefd thema van Pieter Bruegel is de menselijke dwaasheid. Als hij kaartspelers tekent, toont hij vechtende boeren. Ze gaan elkaar te lijf met hooivork en dorsvlegel in een Brabants dorp. Bruegel voegt aan het repertoire van narren en dwazen een nieuwe categorie toe: boeren. Kaartspelende en vechtende boeren worden een apart genre in de Westerse kunst.

De tekening van Bruegel is helaas verloren gegaan. Gelukkig is ze gekopieerd. Pieter Paul Rubens tekende ze na en liet ze als een hommage aan de grote meester drukken.

Ook na Bruegel houdt de slechte reputatie van het kaartspel stand. Wanneer kunstenaars kaartspelers uitbeelden, tonen ze bij voorkeur “slecht volk”: domme boeren, dwaze gelukszoekers, onbetrouwbare huurlingen, luie soldaten of onvervalste oplichters.

 

2. Maak een origineel hertengewei voor Wiske 

Geef jij Hendrik Wiske van He(e)rtum - het laatste hert van Turnhout -  een origineel gewei?

Stuur je creaties zeker door naar museumworkshop@turnhout.be.

Download hier de afbeelding! 

 

3. Look-a-like uit de Turnhoutse Collecties met #tussenkunstenquarantaine

#tussenkunstenquarantaine werd een Instagramhit nadat twee Amsterdamse dames de uitdaging bedachten en de online wereld in stuurden. Musea Turnhout heeft een mooie collectie waaruit je inspiratie kan putten om deze leuke 'challenge' te vervullen! Enkele van onze collega's gaven alvast het goede voorbeeld, ga jij de uitdaging aan? 

Vind foto's van werken uit onze collecties via deze link en ga meteen aan de slag! Stuur je creatie ook door naar museumworkshop@turnhout.be  en word werelberoemd via onze socials! 

 

4. Weef een nieuwe rok voor de Begijnen

Natuurlijk willen ook de Begijnen er op hun best uitzien, knutsel jij voor hen een hippe rok?

Weef een rok van papier: https://youtu.be/slwN-sefSfo
Weef een rok van katoen: https://youtu.be/IS7dkkUv47I

Download hier en hier je Begijnen. 

 

5. Plooi een doosje van Speelkaarten 

Wie al eens een bezoekje bracht aan het atelier van het Speelkaartenmuseum heeft het allicht al een keer geprobeerd: een kaartendoosje vouwen!

Geen lijm of schaar nodig, enkel een paar leuke speelkaarten! Wat stop jij erin? Stuur een foto van je resultaat door naar museumworkshop@turnhout.be.
Veel plezier!

Bekijk hier het filmpje! 

 

6. Meer kleurplaten uit de collectie! 

Twee vliegen in één klap, want met deze kleurplaten kan je creatief aan de slag, maar leer je ook meer over de werken uit de collecties.

Veel plezier! Download hier onder het pdf-bestand van het kunstwerk dat je wil inkleuren.

Kleurplaat 1: download

Vel speelkaarten - Druk: Deporre, Gent, ca. 1795 en volgende. Houtsnede

Gecorrigeerd volgens de voorschriften van de Franse Revolutie. Jacques Pierre Deporre (1773-1848) heeft in Gent een speelkaartenmakerij. Dat hij zich niet strikt aan de Franse voorschriften houdt, blijkt uit een huiszoeking op zaterdag 8 november 1800. Deporre moet een boete van 100 francs en 25,50 francs voor de proceskosten betalen. Het in beslag genomen materiaal wordt vernietigd.

Kleurplaat 2: download 

"Uit den neus gegoocheld"

Kleurplaat 3: download 

“Papa” (Gravure)
Ontwerp & druk: Johann Ladenspelder, Keulen, ca. 1540

Voorstelling van de paus. Kunstenaars ontdekken in die tijd het kaartspel als inspiratiebron.
Gemaakt naar een 15de-eeuws Italiaans humanistisch kaartspel dat de maatschappelijke standen voorstelt.

Kleurplaat 4: download 

Les croyables au tripot (Stippelgravure)
Druk & uitgave: Parijs, ca. 1799


Na de Terreur ontstaat een modieuze subcultuur onder jonge edelen die aan de guillotine zijn ontsnapt (1795-1799). De incroyables vallen niet enkel op door hun kleding maar ook door hun verwaande uitspraak. Deze satirische prent beeldt de jonge dandy’s af in een speelhol, waar ze hun geld verliezen door vakkundig vals spel

Kleurplaat 5: download 

"La partie de piquet"

Kleurplaat 6: download 

"La credulité sans reflexion" - Kopergravure van L.M. Halbou
Satire op de waarzeggerij.
naar een schilderij van J.E. Schenau, 1770

Kleurplaat 7: download 

De spelers- James Ensor
Datering: 1895
Materiaal: koperets op papier

De ets “De spelers” is gebaseerd op de gelijknamige krijttekening van circa 1890 (privé-verzameling). Het thema met een duidelijk satirische en karikaturale inslag is karakteristiek voor Ensors werk uit het begin van de jaren 1890. Ensor gaf aan de voorstelling ook wel de titel Le ponte déconfit: dit is een speler tegen de bank, die hier kennelijk temidden van de casinobezoekers aan de verliezende hand is. Van deze prent bestaat ook een vrije versie in lithografie die in het septembernummer 1896 van het tijdschrift La Ligue Artistique werd gepubliceerd.

 

7. Plooi je eigen Jachtkamer! 

Je maakte in de eerdere opdrachten al kennis met Wiske, het laatste hert van Turnhout. Tijdens deze workshop maak je op een diervriendelijke, vegan wijze je eigen hertentrofee! 

Moeilijk? Nee hoor, Nelle toont hoe je dat kan met enkel schaar en papier! Psst, en vergeet Wiske binnenkort geen bezoekje te brengen in onze jachtkamer hé. 

Bekijk hier het filmpje

Download hier je sjabloon

Stuur een foto van je creaties door naar museumworkshop@turnhout.be! 

 

 8. Vind de 10 verschillen 

Deze 'zoek de 10 verschillen' is er eentje voor échte speurneuzen. Kan jij ze allemaal vinden in deze gravure 'Zicht op Turnhout' door Lucas Vorsteman De Jonge? 

Download hier de pdf.