Vennengebied

Vennengebied

Bossen, weiden, akkers en vennen omarmen de stad. Op tien minuten van het centrum vind je rust in een groene gordel, vanaf de oevers van het kanaal Dessel-Schoten tot de Nederlandse grens. Het Vennengebied is een uniek decor voor een centrumstad in Vlaanderen.

Schitterend panorama

Een uitkijktoren laat je genieten van alle natuurlijke pracht die het Vennengebied rijk is. De toren is een verlengstuk van een natuurinrichtingsproject waar al jarenlang in wordt geïnvesteerd. De twaalf en een halve meter hoge toren bestaat uit een stalen constructie die bekleed en bevloerd is met duurzaam eiken- en cederhout.

Klein Engelandhoeve

De hoeve is de ideale vertrekplaats voor wandelingen in het Vennengebied. Ze grenst aan het Zwart Water, de Grote en de Kleine Klotteraard en het Zandven. Ooit was de hoeve een voormalige tijkweverij en diende ze als verblijfplaats voor seizoensarbeiders van Borghs Blijk. Nu is het een smeltkroes van natuurbeleving, toerisme, platteland en landbouw, sociale tewerkstelling, kansarmoedebestrijding, landschapsbeheer en cultuurhistorie.

Wandellussen en picknick

Wil je een wandeling maken in het Vennegebied, maar weet je niet waar te beginnen? Spring dan eerst binnen in het bezoekerscentrum Klein Engelandhoeve. Je vindt er handige kaartjes met wandelroutes.

Neem je graag een picknick mee voor onderweg? Laat dan een pakket vullen met overheerlijke producten én een kaartje met vier wandellussen. Pik je knapzak op aan het bezoekerscentrum en kies een van de vele picknickplaatsen uit.

Litenatuurtjes

Litenatuurtjes zijn korte, poëtische teksten van Geert De Kockere over de natuur. Ze bevatten meestal een woordspeling en een knipoog naar de mens. Litenatuurtjes willen je op een andere manier naar doodgewone dingen laten kijken. Het liefst met een glimlach ... In het Vennengebied vind je er tien, ingeplant langs een wandeling van Natuurpunt.

Bezoek het Vennengebied met gids

Wil je alles weten over het Vennengebied? Boek een groepsbezoek onder leiding van een gids.