Met je klas

Wat is er mogelijk met mijn klas in het Museum van de Speelkaart?

Wel, je kiest helemaal zelf de meest gepaste formule voor je klasbezoek. Je kunt uiteraard ook verschillende elementen combineren en zo zelf je uitstap samenstellen. Wat zijn de mogelijkheden?

1. Je boekt een thematische rondleiding naar keuze met gids
2. Je gaat zelfstandig aan de slag met door het museum aangeleverd materiaal
3. Je steekt je handen uit de mouwen tijdens een creatieve drukworkshop in het jeugdatelier.
4. Je reserveert een drukdemonstratie met de drukkersploeg die het historische machinepark tot leven brengen.

Blijf je graag op de hoogte van al het nieuws voor scholen in de musea? Schrijf je dan hier in voor de Nieuwsbrief Onderwijs.

Hier vind je per formule meer uitleg:

1. Rondleiding met gids

Ga met een gids op ontdekking doorheen het Speelkaartenmuseum en laat je leerlingen ontdekken dat speelkaarten doorheen de eeuwen niet alleen voor vermaak gebruikt werden, maar ook voor reclame, kunst, onderwijs, satire, propaganda... Leer hen over de traditionele productie van de kaarten en val omver van verbazing bij het zien van de gigantische stoommachine!

Rondleidingen voor scholen worden aangepast aan de leeftijd en het onderwijsniveau van de leerlingen. Op verzoek worden specifieke thema’s benadrukt:

 • Drukken en de fabricage van speelkaarten
 • Het kaartspel, de geschiedenis en het gebruik van speelkaarten
 • Turnhout, grafisch centrum en speelkaartenstad
 • Tijdelijke tentoonstelling 'X - Censuur en beeldcultuur'

Praktisch

 • De gidsbeurten voor de rondleidingen kunnen geboekt worden via Toerisme & UiT (014 44 33 55)
 • De gidsvergoeding bedraagt 50 euro per gids + 5 euro dossierkost.
 • De toegang tot het museum is gratis voor kinderen en jongeren tot 18 jaar.
 • De begeleider van een groep krijgt gratis toegang.

2. Een zelfstandig bezoek aan het museum

Test de nieuwe DIY-rondleiding met je klas! (Basis) 

Studenten aan de Lerarenopleiding van de Thomas More hogeschool ontwikkelden een DIY-rondleiding voor leerkrachten van de 2de en 3de graad lager onderwijs. Met de Erfgoedapp op tablets als leidraad neem je als leerkracht je leerlingen mee naar elke zaal van het 'Museum van de Speelkaart.' Daar voeren de leerlingen gevarieerde opdrachtjes uit waardoor ze al spelend meer leren over speelkaarten en hoe ze gemaakt worden.

Educatief medewerker Nelle bekijkt graag samen met jou de mogelijkheden.

Volg de Klaverenroute! (Secundair)

De Klaverenroute is beschikbaar als een virtuele gids die je meeneemt langs de evolutie in het productieproces en de geschiedenis van de speelkaart, met interessante info, extra beeldmateriaal en leuke anekdotes. En dat heel gemakkelijk op je eigen tablet of smartphone, zodat je het museum op een zelf gekozen tempo kan doorlopen.

Praktisch:

 • Prijs: de toegang tot het museum is gratis voor -18-jarigen en hun begeleiders, het ontlenen van de tablets is kosteloos
 • Geschatte duur: 1 uur en 30 minuten.
 • Boek je bezoek via dit contactformulier.
 • Openingsuren: dinsdag tot vrijdag van 10 tot 17 uur.

Lesmateriaal expo 'X - Censuur en beeldcultuur' (Secundair)

Weinig onderwerpen doorheen de geschiedenis hebben de gemoederen zo beroerd als het concept ‘censuur’. Ook speelkaarten en strips zijn vaak het onderwerp van verbod en protest geweest, nu nog. Met de gloednieuwe expo X, Censuur en Beeldcultuur slaan Stripgids en het Museum van de Speelkaart de handen in elkaar voor een breed onderzoek naar dit fenomeen.

Het museum ontwikkelde in het kader van de expo lesmateriaal voor het secundair onderwijs. Het gaat om een inspirerende en interactieve bundel waarmee je voor, tijdens of na je bezoek aan de expo aan de slag gaat in je klas of in het museum. Je kan de bundel hier gratis downloaden.

Goed om weten:

 • Een klasbezoek aan de expo ‘X, Censuur en Beeldcultuur’ is volledig gratis.
 • Kom je als leerkracht graag al eens eerder op bezoek? Met je lerarenkaart kan je beroep doen op reductietarief, zo bezoek je het museum voor maar 3 euro.
 • Vraag je klasbezoek eenvoudig aan via dit contactformulier.

Bijlagen:


3. Creatief D
rukatelier

Na een korte inleiding in het museum gaat je klas actief aan de slag in het atelier. Ze maken een drukvorm die ze vervolgens met kleurrijke inkt afdrukken onder een historische proefpers. De gebruikte technieken hangen af van de leeftijd. De thema’s worden geïnspireerd door de afwisselende tentoonstellingen. Je kan je inhoudelijk laten verrassen door de creativiteit van de workshopbegeleider of je kan maatwerk vragen. Rond de werktafel is er plaats voor een groep van 25 personen. 

Praktisch

 • Duur: 1,5 uur
 • Aantal: maximaal 25 leerlingen
 • Tarief: 75 euro
 • Leeftijd: vanaf 1ste graad basisonderwijs tot volwassenenonderwijs
 • Boek je drukatelier via dit contactformulier.
 • Tip: Is de groep groot of kom je met twee klassen? Wissel het museumatelier af met een rondleiding (gids of DIY) van 1,5 uur

4. Meester-Leerling

In de tentoonstelling Meester-Leerling wordt het mysterie van een heel bijzondere druktechniek ontrafeld: de lithografie of drukken op steen. Ga met je klas aan de slag in het atelier van de Meester-drukker, in het hart van het Speelkaartenmuseum.

De klas krijgt van onze Leerlingen een introductie in vlakdruk en een demonstratie van steendruk. Ze helpen mee met het schuren (museumtuin), draaien aan de drukpers, bewonderen een proefje met water en olie en zien een tekening tevoorschijn getoverd worden.

De workshopbegeleider leert hen nadien een eenvoudige variant (monografie) op tegel. Inkt mengen, uitrollen, tekenen, experimenteren en afdrukken met de hand, je doet het allemaal zelf. Het unieke resultaat neem je mee naar huis. Uniek, want van elke lijntekening kan je maar één afdruk maken!

Praktisch

 • Klassen van max. 25 leerlingen
 • 2 volwassen begeleiders indien mogelijk, groep wordt in 2 gesplitst
 • Vanaf het 3de leerjaar
 • Activiteit: 2 uur, ca. 60 min per onderdeel
 • Vanaf herfstvakantie 2021 tem juni 2022 op dinsdag en donderdag
 • Tarief: 100 euro

5. Drukdemonstraties

De gepassioneerde drukkers van het museum trekken speciaal voor jouw klas de historische drukpersen in het machinepark in gang. Op dat moment komt het museum écht tot leven. Je mag er zeker van zijn dat dit een uniek gegeven is. De machines die je er ziet worden met veel liefde onderhouden en gerestaureerd, zodat ze steeds gebruiksklaar zijn. Bovendien weten de drukkers je heel wat boeiende verhalen te vertellen tijdens de demonstraties. Ze beantwoorden ook met veel plezier alle prangende vragen waar jij en je leerlingen mee zitten.
 
Praktisch
 • Je betaalt 50 euro voor het reserveren van een drukdemonstratie
 • Een drukdemonstratie reserveer je nog even apart: 014 41 56 21 of per mail

Goed om te weten:

Speelkaartenlab

Een bezoek aan het Museum van de Speelkaart kun je perfect afsluiten met wat actie in het Speelkaartenlab. Dat is een realisatie van Cartamundi, wereldleider in de productie van speelkaarten en bordspellen. Het Turnhoutse bedrijf focust op interactieve toepassingen van de speelkaart voor jong en oud. De leerlingen kunnen zich wagen aan Cartamundi-apps, een digitale quiz, een educatief geheugenspel, een interactieve tijdlijnwolk en originele verkleed- en selfiemogelijkheden.

Gratis schoolvervoer

Logo Dynamo3Archief & Musea Turnhout is een erkende ‘cultuurschakel’. Klasgroepen kunnen via DynamoOPWEG het Begijnhofmuseum, het Nationaal Museum van de Speelkaart en het Taxandriamuseum tijdens de daluren gratis per bus  bezoeken. Op die manier genieten kinderen en jongeren en hun leerkrachten van onze educatieve en culturele activiteiten.

Wil je als school gebruik maken van dat initiatief? Surf naar de website van Dynamo3. Meer informatie over kunst en cultuur op school vind je op de website van Cultuurkuur.

Leuke museumactiviteiten online

Binnen vier vaste rubrieken kan je in de klas aan de slag met leuke museumworkshops, zoekopdrachtjes en weetjes. Laat je uitdagen door onze musea, of lees meer over bijzondere objecten uit de collectie!

Klik hier voor meer info!