Met je klas

Omwille van wijzigende maatregelen in de strijd tegen het coronavirus, neem je best contact op met onze educatieve medewerker om de mogelijkheden af te toetsen.

Leuke museumactiviteiten online

Binnen vier vaste rubrieken kan je in de klas aan de slag met leuke museumworkshops, zoekopdrachtjes en weetjes. Laat je uitdagen door onze musea, of lees meer over bijzondere objecten uit de collectie!

Klik hier voor meer info!


Drukatelier op aanvraag

Met papier of karton, inkt en een historische drukpers gaan de leerlingen actief aan de slag in het atelier. Hun creaties, namelijk de drukvorm en een afdruk, mogen ze nadien mee naar huis nemen.
Rond de lange tafel is er plaats voor 25 leerlingen. Twee volwassen begeleiders zijn nodig om ervoor te zorgen dat het drukproces correct en netjes uitgevoerd wordt. Zo garanderen we het succes op een magisch resultaat!

Praktische info

  • Duur: 1,5 uur
  • Aantal: maximaal 25 leerlingen + minstens twee volwassen begeleiders
  • Tarief: 75 euro
  • Leeftijd: vanaf 2de graad basisonderwijs
  • Reserveer tijdig per mail en geef het aantal personen en de voorkeurdata door.
  • Tip: Is de groep groot of kom je met twee klassen? Wissel het museumatelier af met een rondleiding van 1,5 uur


Geleid bezoek aan het Museum van de Speelkaart

Ga met een gids op ontdekking doorheen het Speelkaartenmuseum en laat je leerlingen ontdekken dat speelkaarten doorheen de eeuwen niet alleen voor vermaak gebruikt werden, maar ook voor reclame, kunst, onderwijs, satire, propaganda ... Leer hen over de traditionele productie van de kaarten en val omver van verbazing bij het zien van de gigantische stoommachine!

Rondleidingen voor scholen worden aangepast aan de leeftijd en het onderwijsniveau van de leerlingen. Op verzoek worden specifieke thema’s benadrukt: geschiedenis en gebruik van de speelkaart, de evolutie van de productie, een tentoonstelling …

  • De gidsbeurten voor de rondleidingen kunnen geboekt worden via Toerisme & UiT (014 44 33 55). De gidsvergoeding bedraagt 50 euro per gids + 5 euro dossierkost.
  • De toegang tot het museum is gratis voor kinderen en jongeren tot 18 jaar.
  • De begeleider van een groep krijgt gratis toegang.
  • Indien gewenst, komen de drukkers van het museum demonstraties geven op de historische drukpersen. Kostprijs drukdemonstratie: 50 euro.

rondleiding machinepark

Speelkaartenlab

Een bezoek aan het Museum van de Speelkaart kun je perfect afsluiten met wat actie in het Speelkaartenlab. Dat is een realisatie van Cartamundi, wereldleider in de productie van speelkaarten en bordspellen. Het Turnhoutse bedrijf focust op interactieve toepassingen van de speelkaart voor jong en oud. De leerlingen kunnen zich wagen aan Cartamundi-apps, een digitale quiz, een educatief geheugenspel, een interactieve tijdlijnwolk en originele verkleed- en selfiemogelijkheden.

Gratis schoolvervoer

Logo Dynamo3Archief & Musea Turnhout is een erkende ‘cultuurschakel’. Klasgroepen kunnen via DynamoOPWEG het Begijnhofmuseum, het Nationaal Museum van de Speelkaart en het Taxandriamuseum tijdens de daluren gratis per bus  bezoeken. Op die manier genieten kinderen en jongeren en hun leerkrachten van onze educatieve en culturele activiteiten.

Wil je als school gebruik maken van dat initiatief? Surf naar de website van Dynamo3. Meer informatie over kunst en cultuur op school vind je op de website van Cultuurkuur.