Met je klas

Wat is er mogelijk met mijn klas in het Museum van de Speelkaart?

Wel, je kiest helemaal zelf de meest gepaste formule voor je klasbezoek. Je kunt uiteraard ook verschillende elementen combineren en zo zelf je uitstap samenstellen. Wat zijn de mogelijkheden?


Blijf je graag op de hoogte van al het nieuws voor scholen in de musea? Schrijf je dan hier in voor de Nieuwsbrief Onderwijs.

Tijdelijk aanbod

Erfgoedweken 2024

Archeologiedepot: Vip-arrangement voor het 3de, 4de, 5de, 6de leerjaar

Wist je dat er boven het Speelkaartenmuseum nog 2 verdiepingen zijn? Nieuwsgierig om eens een kijkje te nemen achter de schermen? We nemen je mee naar het depot waar de archeologische vondsten bewaard worden. Heb je het beeld van Indiana Jones met schatkisten vol rijkdom in je hoofd? Dan stellen we dat beeld even bij en doorprikken we de clichés. We bekijken van dichtbij welke materialen er zoal bij een opgraving naar boven komen.

Daarna splitsen we de groep op en halen we enkele topstukken uit de bewaardozen en vertellen de verhalen erachter. Ondertussen gaat de tweede helft van de groep creatief of wetenschappelijk aan de slag.  Je kan als klas op voorhand kiezen tussen een workshop scherven puzzelen en keramiek reconstrueren of een replica maken van een bijzondere vondst uit Oud-Turnhout in klei.

Een Vip-arrangement voor het 3de, 4de, 5de en 6de leerjaar in samenwerking met Erfgoeddepot Noorderkempen en het Speelkaartenmuseum.

Praktisch:

  • Voor klassen van het 3de, 4de, 5de of 6de leerjaar basisonderwijs
  • duur: ca. 2u00, 10 uur tot 12 uur
  • max. 1 klasgroep van ca. 20 leerlingen, min 1 volwassen begeleider
  • Dinsdag 16 april // donderdag 18 april // dinsdag 23 april // donderdag 25 april
  • Gratis
  • Reserveren kan via een mailtje aan museumworkshop@turnhout.be

Goed om te weten

Picknick mogelijkheid in museumcafé ‘Vijven en Zessen’

  • Voor 1 klasgroep
  • Eigen eten en drinken toegelaten
  • Drankautomaten aanwezig
  • Geen bediening

Speelpleintje aan de overkant

Een bezoek aan het Museum van de Speelkaart kun je perfect afsluiten met wat actie in het Speelkaartenlab. Dat is een realisatie van Cartamundi, wereldleider in de productie van speelkaarten en bordspellen. Het Turnhoutse bedrijf focust op interactieve toepassingen van de speelkaart voor jong en oud. De leerlingen kunnen zich wagen aan Cartamundi-apps, een digitale quiz, een educatief geheugenspel, een interactieve tijdlijnwolk en originele verkleed- en selfiemogelijkheden.

Gratis schoolvervoer

Logo Dynamo3

Archief & Musea Turnhout is een erkende ‘cultuurschakel’. Klasgroepen kunnen via DynamoOPWEG het Begijnhofmuseum, het Nationaal Museum van de Speelkaart en het Taxandriamuseum tijdens de daluren gratis per bus  bezoeken. Op die manier genieten kinderen en jongeren en hun leerkrachten van onze educatieve en culturele activiteiten.

Wil je als school gebruik maken van dat initiatief? Surf naar de website van Dynamo3. Meer informatie over kunst en cultuur op school vind je op de website van Cultuurkuur.

Leuke museumactiviteiten online

Binnen vier vaste rubrieken kan je in de klas aan de slag met leuke museumworkshops, zoekopdrachtjes en weetjes. Laat je uitdagen door onze musea, of lees meer over bijzondere objecten uit de collectie!

Klik hier voor meer info!