Met je klas

Het museum voorziet onderstaand programma voor scholen en reserveert dan ook een heel museum voor een klasbubbel. Contacteer ons gerust om samen te planning en mogelijkheden te bekijken. 

Basisschool: Drukpersen en speelkaarten

In het Speelkaartenmuseum houden we elke dinsdagvoormiddag vrij voor scholen. Je kan er zelf je leerlingen rondleiden of je kan de familiezoektocht ‘Ronkende drukpersen en gekke speelkaarten’ in groepjes laten doen. We hebben vier tablets ter beschikking waarop de Erfgoedapp de leerlingen doorheen het hele museum brengt. In de klas kan je nog verder knutselen met de speelkaarten en het stappenplan dat we mee geven.

Ondertussen zijn studenten van Thomas More bezig met het ontwikkelen van een zelfstandige leerkrachtentour via de Erfgoedapp. Meer nieuws daar over volgt eind april.

Secundair onderwijs: Stoommachine en censuur?

In het Speelkaartenmuseum houden we alvast elke dinsdagvoormiddag vrij voor scholen. Nieuwe animatiefilmpjes als introductie bieden een kijk op Turnhout als grafische hoofdstad, de industriële revolutie of de geschiedenis van het kaartspel. Vanaf 1 april opent ook de tentoonstelling “X - Censuur en Beeldcultuur” waar leerlingen uitgedaagd worden tot (zelf)reflectie: Hoeveel bloot is té bloot voor Instagram? Worden onze zeden losser of net preutser anno 2021? Is humor altijd grappig? Staan censuur en vrije meningsuiting pal tegenover elkaar?

De Klaverenroute is bovendien beschikbaar als een gids die je meeneemt langs de evolutie in het productieproces en de geschiedenis van de speelkaart, met interessante info, extra beeldmateriaal en leuke anekdotes. En dat heel gemakkelijk op je eigen tablet of smartphone, zodat je het museum op een zelf gekozen tempo kan doorlopen.

Praktisch:

 • Prijs: de toegang tot het museum is gratis voor -18-jarigen en hun begeleiders, het ontlenen van de tablets is kosteloos
 • Geschatte duur: 1 uur en 30 minuten voor de zoektocht, 2 uur voor bezoek door secundair onderwijs.
 • Een dinsdagvoormiddag boeken kan via museum.speelkaart@turnhout.be of 014 41 56 21.
 • Openingsuren: dinsdag tot vrijdag van 10 tot 17 uur. Een andere dag bespreken is ook mogelijk.

Benieuwd naar wat er in het Taxandriamuseum en het Begijnhofmuseum te beleven is met je klas? Ontdek het volledige overzicht van de stedelijke musea hier.

Reserveren

 • Geef de naam van je school, gemeente/stad, leerjaar, aantal kinderen en volwassen begeleiders door.
 • Laat een mailadres achter waarop onze educatieve medewerker contact opneemt voor het verloop van het bezoek en extra tips.

 

Leuke museumactiviteiten online

Binnen vier vaste rubrieken kan je in de klas aan de slag met leuke museumworkshops, zoekopdrachtjes en weetjes. Laat je uitdagen door onze musea, of lees meer over bijzondere objecten uit de collectie!

Klik hier voor meer info!


Drukatelier op aanvraag

Met papier of karton, inkt en een historische drukpers gaan de leerlingen actief aan de slag in het atelier. Hun creaties, namelijk de drukvorm en een afdruk, mogen ze nadien mee naar huis nemen.
Rond de lange tafel is er plaats voor 25 leerlingen. Twee volwassen begeleiders zijn nodig om ervoor te zorgen dat het drukproces correct en netjes uitgevoerd wordt. Zo garanderen we het succes op een magisch resultaat!

Praktische info

 • Duur: 1,5 uur
 • Aantal: maximaal 25 leerlingen + minstens twee volwassen begeleiders
 • Tarief: 75 euro
 • Leeftijd: vanaf 2de graad basisonderwijs
 • Reserveer tijdig per mail en geef het aantal personen en de voorkeurdata door.
 • Tip: Is de groep groot of kom je met twee klassen? Wissel het museumatelier af met een rondleiding van 1,5 uur


Geleid bezoek aan het Museum van de Speelkaart

Ga met een gids op ontdekking doorheen het Speelkaartenmuseum en laat je leerlingen ontdekken dat speelkaarten doorheen de eeuwen niet alleen voor vermaak gebruikt werden, maar ook voor reclame, kunst, onderwijs, satire, propaganda ... Leer hen over de traditionele productie van de kaarten en val omver van verbazing bij het zien van de gigantische stoommachine!

Rondleidingen voor scholen worden aangepast aan de leeftijd en het onderwijsniveau van de leerlingen. Op verzoek worden specifieke thema’s benadrukt: geschiedenis en gebruik van de speelkaart, de evolutie van de productie, een tentoonstelling …

 • De gidsbeurten voor de rondleidingen kunnen geboekt worden via Toerisme & UiT (014 44 33 55). De gidsvergoeding bedraagt 50 euro per gids + 5 euro dossierkost.
 • De toegang tot het museum is gratis voor kinderen en jongeren tot 18 jaar.
 • De begeleider van een groep krijgt gratis toegang.
 • Indien gewenst, komen de drukkers van het museum demonstraties geven op de historische drukpersen. Kostprijs drukdemonstratie: 50 euro.

Speelkaartenlab

Een bezoek aan het Museum van de Speelkaart kun je perfect afsluiten met wat actie in het Speelkaartenlab. Dat is een realisatie van Cartamundi, wereldleider in de productie van speelkaarten en bordspellen. Het Turnhoutse bedrijf focust op interactieve toepassingen van de speelkaart voor jong en oud. De leerlingen kunnen zich wagen aan Cartamundi-apps, een digitale quiz, een educatief geheugenspel, een interactieve tijdlijnwolk en originele verkleed- en selfiemogelijkheden.

Gratis schoolvervoer

Logo Dynamo3Archief & Musea Turnhout is een erkende ‘cultuurschakel’. Klasgroepen kunnen via DynamoOPWEG het Begijnhofmuseum, het Nationaal Museum van de Speelkaart en het Taxandriamuseum tijdens de daluren gratis per bus  bezoeken. Op die manier genieten kinderen en jongeren en hun leerkrachten van onze educatieve en culturele activiteiten.

Wil je als school gebruik maken van dat initiatief? Surf naar de website van Dynamo3. Meer informatie over kunst en cultuur op school vind je op de website van Cultuurkuur.