Met je klas

Wat is er mogelijk met mijn klas in het Museum van de Speelkaart?

Wel, je kiest helemaal zelf de meest gepaste formule voor je klasbezoek. Je kunt uiteraard ook verschillende elementen combineren en zo zelf je uitstap samenstellen. Wat zijn de mogelijkheden?

Blijf je graag op de hoogte van al het nieuws voor scholen in de musea? Schrijf je dan hier in voor de Nieuwsbrief Onderwijs.

VAST AANBOD:

1. Je boekt een thematische rondleiding naar keuze met gids: meer info

2. Je gaat zelfstandig aan de slag met door het museum aangeleverd materiaal: meer info

3. Je steekt je handen uit de mouwen tijdens een creatieve drukworkshop in het jeugdatelier: meer info

4. Je reserveert een drukdemonstratie met de drukkersploeg die het historische machinepark tot leven brengen: meer info

Ontdek hier onder het tijdelijke aanbod (activiteiten, expo's) voor klassen.

 

TIJDELIJK AANBOD:

Erfgoedweek/MOOOV: Duik in het museumdepot

Een exclusieve blik achter de schermen

Wist je dat er boven het Speelkaartenmuseum nog 2 verdiepingen zijn? Je krijgt exclusief de kans om ook daar eens een kijkje te nemen. We nemen je mee naar het depot waar de museumcollecties bewaard worden. Welke voorwerpen van het Taxandriamuseum, Begijnhofmuseum en Speelkaartenmuseum verdienen volgens jou het label van 'topstuk'? Met de historische drukpersen in het atelier maken we een bijhorende affiche, eentje om te bewaren voor de volgende generaties misschien?

Praktisch:

 • Voor klassen van het secundair onderwijs
 • In het atelier is plaats voor 20 leerlingen
 • 10 uur tot 11.30 uur
 • DI 18 april / WO 19 april / DI 25 april / WO 26 april 2023
 • Inschrijven kan tot maandag 20 maart 2023 via een mailtje aan museumworkshop@turnhout.be

Erfgoedweek/MOOOV: Duik in het Erfgoeddepot: VOLZET

Een exclusieve blik achter de schermen

Wist je dat er boven het Speelkaartenmuseum nog 2 verdiepingen zijn? Nieuwsgierig om daar eens een kijkje te nemen? We nemen je mee naar het depot waar archeologische vondsten bewaard worden. Heb je het beeld van Indiana Jones met schatkisten in je hoofd? Dan stellen we dat beeld even bij. Je mag de scherven uit de kisten halen om te puzzelen. Slaag je erin om een eeuwenoude aardewerken pot te reconstrueren? Geef dan toe dat de job van archeoloog best spannend is!

Een arrangement in kader van Erfgoedweek in samenwerking met Erfgoeddepot Noorderkempen voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar.

Praktisch:

 • Voor klassen van het vierde en vijfde en zesde leerjaar
 • Er is plaats voor 20 leerlingen
 • 10 uur tot 11.30 uur
 • DO 20 april / VRIJ 21 april / DO 27 april / VRIJ 28 april 2023
 • Inschrijven kan tot maandag 20 maart 2023 via een mailtje aan amber.vanravestyn@erfgoednoorderkempen.be

Goed om te weten

Picknick mogelijkheid in museumcafé ‘Vijven en Zessen’

 • Voor 1 klasgroep
 • Eigen eten en drinken toegelaten
 • Drankautomaten aanwezig
 • Geen bediening

Speelpleintje aan de overkant

Een bezoek aan het Museum van de Speelkaart kun je perfect afsluiten met wat actie in het Speelkaartenlab. Dat is een realisatie van Cartamundi, wereldleider in de productie van speelkaarten en bordspellen. Het Turnhoutse bedrijf focust op interactieve toepassingen van de speelkaart voor jong en oud. De leerlingen kunnen zich wagen aan Cartamundi-apps, een digitale quiz, een educatief geheugenspel, een interactieve tijdlijnwolk en originele verkleed- en selfiemogelijkheden.

Gratis schoolvervoer

Logo Dynamo3

Archief & Musea Turnhout is een erkende ‘cultuurschakel’. Klasgroepen kunnen via DynamoOPWEG het Begijnhofmuseum, het Nationaal Museum van de Speelkaart en het Taxandriamuseum tijdens de daluren gratis per bus  bezoeken. Op die manier genieten kinderen en jongeren en hun leerkrachten van onze educatieve en culturele activiteiten.

Wil je als school gebruik maken van dat initiatief? Surf naar de website van Dynamo3. Meer informatie over kunst en cultuur op school vind je op de website van Cultuurkuur.

Leuke museumactiviteiten online

Binnen vier vaste rubrieken kan je in de klas aan de slag met leuke museumworkshops, zoekopdrachtjes en weetjes. Laat je uitdagen door onze musea, of lees meer over bijzondere objecten uit de collectie!

Klik hier voor meer info!