Met je klas

Lesmateriaal: Expo 'X - Censuur en beeldcultuur'.

Weinig onderwerpen doorheen de geschiedenis hebben de gemoederen zo beroerd als het concept ‘censuur’. Ook speelkaarten en strips zijn vaak het onderwerp van verbod en protest geweest, nu nog. Met de gloednieuwe expo X, Censuur en Beeldcultuur slaan Stripgids en het Museum van de Speelkaart de handen in elkaar voor een breed onderzoek naar dit fenomeen.

Het museum ontwikkelde in het kader van de expo lesmateriaal voor het secundair onderwijs. Het gaat om een inspirerende en interactieve bundel waarmee je voor, tijdens of na je bezoek aan de expo aan de slag gaat in je klas of in het museum. Je kan de bundel hier gratis downloaden.

Goed om weten:

 • Een klasbezoek aan de expo ‘X, Censuur en Beeldcultuur’ is volledig gratis.
 • Kom je als leerkracht graag al eens eerder op bezoek? Met je lerarenkaart kan je beroep doen op reductietarief, zo bezoek je het museum voor maar 3 euro.
 • Vraag je klasbezoek eenvoudig aan via dit contactformulier.
 • De exporuimte wordt exclusief voor jouw klas voorbehouden tijdens je bezoek.

Bijlagen:

Open call: met je klas in residentie

'X' legt niet het zwijgen op, maar maakt expliciet plaats voor dialoog. Het daagt de bezoeker uit om de eigen grenzen af te tasten, maar ook om de rollen om te draaien en zich te verplaatsen in het perspectief van “de ander”.

Drie groepen krijgen zeer uitzonderlijk de kans om ‘Collectief X’ te worden, en in die vorm aan de slag te gaan met de thema’s en onderwerpen van de tentoonstelling. In oktober 2021 nemen een cartoonist, een denker en een kunstenaar zo één klasgroep mee in een creatief denkproces rond censuur. De resultaten van hun passage zullen zichtbaar zijn voor bezoekers, als deel van de expo.

In oktober 2021 maken we letterlijk en figuurlijk plaats voor één klasgroep. Wil jij met je klas uit het secundair onderwijs intensief aan de slag in en met de expo 'X, Censuur en Beeldcultuur'?

Bezorg ons dan voor 10 juni een creatieve motivatie (dat kan een tekst zijn, een video, een kunstwerk, een pamflet) via museumworkshop@turnhout.be en wie weet vormt jóuw klasgroep straks een inspirerend ‘Collectief X’.

De vaste opstelling van het museum

Zelfstandig bezoek

Basisonderwijs: test de nieuwe DIY-rondleiding met je klas! 

Studenten aan de Lerarenopleiding van de Thomas More hogeschool ontwikkelden een DIY-rondleiding voor leerkrachten van de 2de graad lager onderwijs. Met de Erfgoedapp op tablets als leidraad neem je als leerkracht je leerlingen mee naar elke zaal van het Museum van de Speelkaart. Daar voeren de leerlingen gevarieerde opdrachtjes uit waardoor ze al spelend meer leren over speelkaarten en hoe ze gemaakt worden.

Educatief medewerker Nelle bekijkt graag samen met jou de mogelijkheden.

 

Secundair onderwijs: volg de Klaverenroute!

De Klaverenroute is beschikbaar als een virtuele gids die je meeneemt langs de evolutie in het productieproces en de geschiedenis van de speelkaart, met interessante info, extra beeldmateriaal en leuke anekdotes. En dat heel gemakkelijk op je eigen tablet of smartphone, zodat je het museum op een zelf gekozen tempo kan doorlopen.

Praktisch:

 • Prijs: de toegang tot het museum is gratis voor -18-jarigen en hun begeleiders, het ontlenen van de tablets is kosteloos
 • Geschatte duur: 1 uur en 30 minuten.
 • Boek je bezoek via dit contactformulier.
 • Openingsuren: dinsdag tot vrijdag van 10 tot 17 uur.

 

Laat een gids je leiden door het museum

Ga met een gids op ontdekking doorheen het Speelkaartenmuseum en laat je leerlingen ontdekken dat speelkaarten doorheen de eeuwen niet alleen voor vermaak gebruikt werden, maar ook voor reclame, kunst, onderwijs, satire, propaganda... Leer hen over de traditionele productie van de kaarten en val omver van verbazing bij het zien van de gigantische stoommachine!

Rondleidingen voor scholen worden aangepast aan de leeftijd en het onderwijsniveau van de leerlingen. Op verzoek worden specifieke thema’s benadrukt: geschiedenis en gebruik van de speelkaart, de evolutie van de productie, een tentoonstelling…

Praktisch

 • De gidsbeurten voor de rondleidingen kunnen geboekt worden via Toerisme & UiT (014 44 33 55)
 • De gidsvergoeding bedraagt 50 euro per gids + 5 euro dossierkost.
 • De toegang tot het museum is gratis voor kinderen en jongeren tot 18 jaar.
 • De begeleider van een groep krijgt gratis toegang.
 • Indien gewenst komen de drukkers van het museum demonstraties geven op de historische drukpersen. Kostprijs drukdemonstratie: 50 euro.
 • Voor kinderen en jongeren in schoolverband (basis en secundair) geldt het protocol onderwijs: men kan met meerdere klasgroepen tegelijk het museum bezoeken.

 

Leuke museumactiviteiten online

Binnen vier vaste rubrieken kan je in de klas aan de slag met leuke museumworkshops, zoekopdrachtjes en weetjes. Laat je uitdagen door onze musea, of lees meer over bijzondere objecten uit de collectie!

Klik hier voor meer info!


Drukatelier op aanvraag

Met papier of karton, inkt en een historische drukpers gaan de leerlingen actief aan de slag in het atelier. Hun creaties, namelijk de drukvorm en een afdruk, mogen ze nadien mee naar huis nemen.
Rond de lange tafel is er plaats voor 25 leerlingen. Twee volwassen begeleiders zijn nodig om ervoor te zorgen dat het drukproces correct en netjes uitgevoerd wordt. Zo garanderen we het succes op een magisch resultaat!

Praktisch

 • Duur: 1,5 uur
 • Aantal: maximaal 25 leerlingen + minstens twee volwassen begeleiders
 • Tarief: 75 euro
 • Leeftijd: vanaf 2de graad basisonderwijs
 • Boek je drukatelier via dit contactformulier.
 • Tip: Is de groep groot of kom je met twee klassen? Wissel het museumatelier af met een rondleiding van 1,5 uur


Speelkaartenlab

Een bezoek aan het Museum van de Speelkaart kun je perfect afsluiten met wat actie in het Speelkaartenlab. Dat is een realisatie van Cartamundi, wereldleider in de productie van speelkaarten en bordspellen. Het Turnhoutse bedrijf focust op interactieve toepassingen van de speelkaart voor jong en oud. De leerlingen kunnen zich wagen aan Cartamundi-apps, een digitale quiz, een educatief geheugenspel, een interactieve tijdlijnwolk en originele verkleed- en selfiemogelijkheden.

Gratis schoolvervoer

Logo Dynamo3Archief & Musea Turnhout is een erkende ‘cultuurschakel’. Klasgroepen kunnen via DynamoOPWEG het Begijnhofmuseum, het Nationaal Museum van de Speelkaart en het Taxandriamuseum tijdens de daluren gratis per bus  bezoeken. Op die manier genieten kinderen en jongeren en hun leerkrachten van onze educatieve en culturele activiteiten.

Wil je als school gebruik maken van dat initiatief? Surf naar de website van Dynamo3. Meer informatie over kunst en cultuur op school vind je op de website van Cultuurkuur.