Het museumgebouw

Het museum is sinds 1988 ondergebracht in een oud fabriekspand. In feite bestaat het museum uit enkele gebouwen, gelegen tussen de Druiven- en de Mermansstraat:

Mesmaekers

  • Fabrieksgebouw, 1926, bestaande uit een skelet in gewapend beton en opgevuld met baksteen, 15 m hoog. Een markante, opvallende blok industriële zakelijke architectuur en meteen één van de eerste Turnhoutse constructies van deze soort. De firma Mesmaekers bouwde deze vleugel als annex om zijn uitbreidende activiteiten als drukker en speelkaartenmaker in onder te brengen. Het gebouw diende naderhand ook om gekleurd- en fantasiepapier te produceren. In de volksmond bekend als 'nieuwe fabriek Mesmaekers'.
  • Voorbouw, in 1955 gebouwd door de firma Keuppens-Leysen als kantoren. Deze textielproducent was intussen eigenaar van de 'nieuwe fabriek Mesmaekers' .
  • 'Stoomhuis', annex aan de fabrieksvleugel, ruwbouw 1998-2003, bedoeld als onderkomen voor de historische stoommachine van het museum.
  • Pand Mermansstraat, gebouwd in 1911-1913 in neo-renaissancestijl in opdracht van de Geschied- en Oudheidkundige Kring Taxandria. Ontwerp: architect Jules Taeymans. Het pand bleef tot in 1993 het onderkomen van het Museum Taxandria.

Het fabrieksgebouw is in de jaren 1999-2003 grondig opgefrist en heringericht als museum onder leiding van architect Vittorio Simoni (Hasselt). Het opvallende en strakke gebouw moet een nieuwe dynamiek brengen in een vroegere arbeidsbuurt.

Op langere termijn zal een heus museumplein het hart vormen van dit oude industriële stadsdeel.