Activiteiten

Voetsporen van Brepols

Nacht van het Kempens Erfgoed, 24 oktober 2020

Wist je dat Turnhout zijn eigen Bill Gates had?

Philippus Jacobus Brepols ligt in zijn ééntje aan de basis van de volledige drukkers- en speelkaartenindustrie in Turnhout, en dat is helemaal aan zijn inzicht en durf te danken. Zijn levensverhaal leest als een avonturenroman en is nu neergeschreven in een publicatie. De Nacht van het Kempens Erfgoed is hét uitgelezen moment om de brochure te lanceren. Ze dient bovendien als leidraad voor een stadswandeling langs een reeks opmerkelijke locaties in het centrum van Turnhout.

Daarnaast biedt het Nationaal Museum van de Speelkaart een podcast aan over de zoektocht van Brepols naar het geheim van marmerpapier.  Sofie Decleir en enkele Turnhoutse amateurspelers nemen je in het museum auditief mee op één van zijn handelsmissies. Als kers op de taart geniet je van een speciaal Brepolsbier dat tot stand kwam in samenwerking met brouwerij Het Nest. Door de nieuwste maatregelen is het museumcafé helaas gesloten. Het bier wordt wel in flesjes te koop aangeboden (tot 20 uur).

Het museumbezoek is gratis, inclusief de podcast. Het boekje voor de wandeling en het Brepolsbier zijn betalend. 

 • Zaterdag 24 oktober 2020 van 11 tot 23 uur
 • De brochure voor de wandeling zal vanaf 24 oktober te koop zijn bij Toerisme & UiT en in het museum. Prijs: 5 euro.  De podcast blijft ook nadien beschikbaar in het Nationaal Museum van de Speelkaart.
 • Vooraf reserveren is niet nodig. Omwille van de veiligheid waakt het museum over het aantal deelnemers. Mogelijk moet je even wachten.

Samen met Paul Govaerts, Tijs Van Nieuwenhuysen, Hanna Van Dun, Huis van Eustachius, Brouwerij Het Nest, Opmaat, Brepols Publishers en Erfgoed Noorderkempen.

Club Magique

Elke maand is er wel een zondag waarop de vaste goochelaars van het museum de bezoekers verrassen met verbazingwekkende trucs. Entertainment voor jong en oud! Even geleden leerden ze jou alvast enkele kneepjes van het Goochelvak via ons Youtube-kanaal

 • Zondag 13/09: Rien
 • Zondag 11/10: Martijn
 • Zondag 8/11: Rien
 • Zondag 13/12: Dries

Telkens van 13.30 uur tot 16.30 uur.
Gewone toegangstarief

Drukdemonstraties

De historische drukpersen van het museum komen tot leven wanneer onze gepassioneerde drukkers er hun kunnen tonen. Op vaste dagen demonstreren ze je met veel plezier oude druktechnieken en de afwerking van speelkaarten.

Op volgende dagen wordt van 14 tot 16 uur gedemonstreerd:

 • september: donderdag 3, zondag 27
 • oktober: donderdag 8, zondag 25
 • november: donderdag 5, zondag 29
 • december: donderdag 10

Gewone toegangstarief

Leuke museumactiviteiten voor thuis!

Binnen vier vaste rubrieken kan je thuis aan de slag met leuke museumworkshops, zoekopdrachtjes en weetjes. Laat je uitdagen door onze musea, of lees meer over bijzondere objecten uit de collectie! 

Klik hier voor meer info!