Activiteiten

Feestweekend 50 jaar Speelkaartenmuseum

Op donderdag 24 oktober 2019 bestaat het Museum van de Speelkaart exact 50 jaar. Het daaropvolgende weekend wordt dit uitgebreid gevierd met activiteiten voor jong en oud.

Het museum is telkens open van 11 tot 17 uur en alle activiteiten zijn gratis.

Zaterdag 26 oktober 2019

 • 11, 14, 15 en 16 uur: rondleidingen door Kaartspelers in de Kunst: een gloednieuwe tentoonstelling met grote en kleine kunst uit de 16de tot de 21ste eeuw (collectie Nationale Loterij). Met kunstenaars als James Ensor, Félicien Rops, Rik Wouters, Frans Masereel, Gustave De Smet…
 • 14 uur: curator Laurent Gimet gidst het publiek door de expo Whist Markers’ (in het Engels). Whist markers zijn hulpmiddelen die tijdens het spel 'Whist' gebruikt worden, ondermeer om de punten te tellen.
 • 11-16 uur doorlopend: Demonstratie door Dennis Marien. De graficus-illustrator maakt met droge naald een eigen ontwerp in afzonderlijke platen om driekleurendruk te bekomen.

Feestweekend

Zondag 27 oktober 2019

 • 11 tot 16.30 uur doorlopend: diepdrukatelier gebaseerd op het werk ‘De spelers’ van James Ensor - workshop voor volwassenen & kinderen
 • 14 uur: Pieter Bruegel kijkt naar zijn tijd: Kunsthistorica en auteur Leen Huet schreef een biografie over de kunstenaar. Tijdens de voordracht laat ze ons kennismaken met minder bekende aspecten van Bruegels werk. Begrijpen we met onze 21ste-eeuwse blik de taferelen die een man rond 1550 op doek zette?
 • 15 uur: goochelshow door Martijn, Belgisch kampioen goochelen 2018
 • 11-16 uur doorlopend: demonstraties van het volledige drukproces van speelkaarten op de historische drukpersen van het museum, inclusief de afwerking (snijden, hoeken, kleuren)
 • 11-16.30 uur doorlopend : fotobooth (green screen): Iedereen kan een speelkaartfiguur zijn!

Het museumcafé 'Vijven & Zessen' is gedurende het weekend dé plaats om even uit te rusten of... om een kaartje te leggen!

KUNSTENDAG VOOR KINDEREN: Unieke monoprints met gelatine / Speelkaartenmuseum (vanaf 4 jaar)

17 november 2019

Drukken met een gelatineplaat is een bijzondere techniek die we voor Kunstendag bovenhalen. Omdat er telkens maar één afdruk per ontwerp gemaakt wordt, keer je gegarandeerd met een uniek kunstwerk of monoprint naar huis. Inspiratie halen we uit de tentoonstelling ‘Kaartspelers in de Kunst’ die je voor (of eventueel) na het atelier vrij kan bezoeken. De collectie kunstwerken met ronkende namen zoals Ensor, Teniers, enz. werden in permanente bruikleen geschonken door de Nationale Loterij. Opnieuw een unieke kans om ze te bezichtigen en er een fijne gezinsuitstap van te maken!

 • Voor families met kinderen (activiteit kan vanaf 4 jaar). De workshop is een gezinsactiviteit waarbij (groot)ouders de kinderen helpen.
 • Zondag 17 november 2019, doorlopend tussen 11 en 16 uur
 • De activiteit in het atelier duurt ongeveer 30-45 minuten naargelang het ontwerp. Vooraf breng je best een bezoekje aan de tentoonstelling ter inspiratie.
 • Prijs: het atelier zit bij in de prijs van het toegangsgeld

The Wheel of Fortune - Niki de Saint Phalle

Wereldkampioenschap Wiezen 2019 

Een open toernooi waarbij de beste wiezer bekroond wordt met de titel 'Wereldkampioen Wiezen 2019'. Hij/zij ontvangt een exclusieve trofee (met een diamant) ter waarde van 700 euro. De wedstrijd is erg laagdrempelig. Je hoeft geen ervaren kaarter te zijn om mee te doen.

WK Wiezen - Cartamundi

Druk in het museum

Twee keer per maand zetten de vaste drukkers van het museum de historische drukpersen in gang. Ze tonen de verschillende drukmethoden en besteden ook aandacht aan de afwerking van speelkaarten: snijden, hoeken en glanzen. Als afsluiter wordt de gigantische 19de-eeuwse stoommachine in gang getrokken.

Bekijk de data voor 2019.

Je kunt de drukkers ook afzonderlijk boeken. Contacteer het museum hiervoor via mail of telefoon (014 41 56 21).

Druk in het museum

Workshop Linosnijden en drukken 

Met gutsmesjes snijden we een eigen ontwerp uit in de soft lino. De lijnen die blijven staan worden bij het afdrukken zichtbaar op het papier. Het lijkt dus op reuzenstempels snijden, een werkje waarvoor we geduld moeten uitoefenen, maar een mooi resultaat oplevert. Vervolgens leggen we de drukvorm onder de pers en kijken we welk effect de verschillende kleuren inkt en papier opleveren. Een korte toer doorheen het Nationaal Museum van de Speelkaart staat natuurlijk ook op het programma.

 • Woensdag 15 januari 2020
 • Van 13.30 tot 16 uur
 • meebrengen: inspiratie of eventueel tekening of spreuk die op formaat 15 x 10 cm past, tas om je werkje mee naar huis te nemen
 • materiaalkosten: 8 euro
 • 7,50 euro – UiTPAS 1,50 euro
 • In samenwerking met Dinamo vzw

Schrijf je in! 

Linosnijden