Activiteiten

Zomer in het museum

Elke donderdag van juli en augustus is het Museum van de Speelkaart gratis toegankelijk. Om 14 uur start een rondleiding voor individuele bezoekers. Hierbij komt ook de tentoonstelling 'Turnhouts Drukwerk' aan bod. Tussen 14 en 16 uur tonen de drukkers van het museum het productieproces van speelkaarten op oude drukpersen.
Kinderen worden uitgedaagd voor een schattenjacht met VLIEG. Allemaal gratis!

Deze activiteit is niet voor groepen. Zij kunnen op een ander moment een rondleiding boeken via gidsen@turnhout.be.

Speelkaartenlab

Boekbinden met de hand

Naar aanleiding van de tentoonstelling 'Turnhouts Drukwerk' demonstreert de Turnhoutse Boekbindersgilde het traditionele boekbinden met de hand. De volgende demonstratie vindt plaats op vrijdag 23 augustus van 13 tot 17 uur.

Prijs: het gewone toegangstarief 

Het is eveneens mogelijk om als groep een demonstratie te reserveren bij je rondleiding. De prijs is 50 euro. Reserveren doe je best per mail of telefoon (014 41 56 21).

Boekbinden


Druk in het museum

Twee keer per maand zetten de vaste drukkers van het museum de historische drukpersen in gang. Ze tonen de verschillende drukmethoden en besteden ook aandacht aan de afwerking van speelkaarten: snijden, hoeken en glanzen. Als afsluiter wordt de gigantische 19de-eeuwse stoommachine in gang getrokken.

Bekijk de data voor 2019.

Je kunt de drukkers ook afzonderlijk boeken. Contacteer het museum hiervoor via mail of telefoon (014 41 56 21).

Druk in het museum


MOOOV wijkt af

Naar jaarlijkse gewoonte trekt filmfestival MOOOV eind augustus naar verschillende buurten en wijken in de ruime stadsregio voor een portie fijne openluchtcinema. Dit jaar is de parking van het Speelkaartenmuseum één van die locaties. Breng een stoel en eventueel een dekentje mee en geniet van een heerlijke wereldfilm!

  • Dinsdag 27 augustus 2019 om 21 uur
  • Film: A star is born van regisseur Bradley Cooper 


Wereldkampioenschap Wiezen 2019

In een open toernooi - voor jong en oud, ervaren of niet - wordt de beste Wiezer na een spannende finale bekroond met de titel 'Wereldkampioen Wiezen 2019'.
Hij/zij ontvangt een exclusieve trofee met een diamant ter waarde van 700 euro.

Wil je je voorbereiden? Kom dan voordien naar de workshops om het spel aan te leren (intro) of je taktiek te verbeteren (retro).

 WK Wiezen - Cartamundi

Kaarten in de kunst

Lezing door Leen Huet in het kader van het Bruegeljaar.

  • Zondag 27 oktober 2019 om 14 uur

Feestprogramma

Naar aanleiding van de 50ste  verjaardag van het museum is een gevarieerd programma samengesteld. Hier vind je een overzicht. Het hoogtepunt vindt plaats van 24 tot 27 oktober wanneer hetmuseum effectief 50 jaar bestaat. Meer info volgt!