Activiteiten

Workshops in het Meester-Leerling atelier

In de tentoonstelling Meester-Leerling wordt het mysterie van een heel bijzondere druktechniek ontrafeld: de lithografie of drukken op steen. Ga deze zomer samen met je bubbel zelf aan de slag in het atelier van de Meester-drukker, in het hart van het Speelkaartenmuseum.

Een museummedewerker leert je een eenvoudige variant op tegel. Inkt mengen, uitrollen, tekenen, experimenteren en afdrukken met de hand, je doet het allemaal zelf. Het unieke resultaat neem je mee naar huis. Uniek, want van elke lijntekening kan je maar één afdruk maken!

100% vuilevingersgarantie

Praktisch:

 • vanaf 5 jaar
 • Elke woensdagnamiddag van juli en augustus om 13 uur, 14 uur en 15 uur.
 • Reserveer een tijdsslot met je bubbel.
 • Toegangstarief museum (-18 gratis) + 5 euro p.p. voor workshop
 • Draag geen al te beste kleren, omwille van de maatregelen kunnen de knutselschorten niet gebruikt worden.
 • Combineer met de leuke schattenzoektocht in Expo X, Censuur en Beeldcultuur

Drukdemonstraties op donderdag

De gepassioneerde drukkers van het museum trekken iedere donderdag van de zomervakantie de historische drukpersen in het machinepark in gang. Dan komt het museum écht tot leven.
 
Je mag er zeker van zijn dat dit een uniek gegeven is. De machines die je er ziet worden met veel liefde onderhouden en gerestaureerd, zodat ze steeds gebruiksklaar zijn. Bovendien weten de drukkers je heel wat boeiende verhalen te vertellen tijdens de demonstraties.
 
Praktisch

Club Magique op zondagnamiddag

Dries, Rien en Martijn zijn drie jonge lokale goochelaars die verbonden zijn aan het Museum van de Speelkaart. Op geregelde tijdstippen trakteren ze de bezoekers met verbazingwekkende trucs en veel charme! 

Ontmoet ze deze zomer weer in levende lijve in het museum! Ze verbazen je tijdens je museumbezoek heel graag met hun goochelkunsten. (doorlopend)

 • Zondag 4 juli : Tijdens de Circuswandeling Locorotondo (Stadstoeren) treden Rien en Dries op - Inschrijven is vereist.
 • Zondag 11 juli : Martijn
 • Zondag 18 juli : Dries
 • Zondag 25 juli :Martijn
 • Zondag 1 augustus : Rien
 • Zondag 8 augustus : Martijn
 • Zondag 15 augustus : Rien
 • Zondag 22 augustus : Rien
 • Zondag 29 augustus : Dries

Praktisch:

Telkens van 13.30 uur tot 16.30 uur.
Gewone toegangstarief - reserveer je bezoek vooraf!
 

Toerende drukkerij

In de Toerende drukkerij zijn tekenaars en drukkers aan het werk, leer je je eigen zeef- of hoogdruk maken en neem je een uniek aandenken aan Stadstoeren 2021 mee! Als je dat in de vorm van een T-shirt wil, neem dan zelf een (vooraf gewassen) favoriet shirt mee om op te drukken.

 
Praktisch
 • Zaterdag 10 juli / 17 juli / 24 juli van 14 uur tot 18 uur
 • Gratis
 • Elke week een andere locatie (De Bakkerij - Buurthuis 't Stokt - Zaal Den Donk)
 • Deel van Stadsfestival Stadstoeren

Een samenwerking van Rock Paper Pencil, het Nationaal Museum van de Speelkaart, de Ruimte en Blenders

Expo 'Druk Bezig' krijgt tweede en derde leven

Heb je de tentoonstelling 'Druk Bezig' helaas gemist? Of kwam je wél langs en krijg je er maar geen genoeg van? Stap dan nu virtueel de expo binnen en kom nóg meer te weten over de 9 jonge grafische kunstenaars en de diverse druktechnieken die zij zich eigen maken.

Genoeg virtueel gewandeld? Rock Paper Pencil lanceert meteen ook de stadswandeling 'Memory Lane'. Herken jij de werken van de 'Druk Bezig'- kunstenaars in het straatbeeld? Maar liefst 18 nutskasten kregen een make-over!

Haal je brochure aan de balie van het museum of bij Toerisme & Uit.

Voetsporen van Brepols

Totaalbeleving rond de grondlegger van de Turnhoutse drukkersgeschiedenis, P.J. Brepols. Het arrangement omvat een stadswandeling met begeleidende brochure en een geromantiseerde biografie, een podcast, en een speciaal Brepolsbier gebrouwen door Het Nest.

Alle info

Klaverenroute

Na de kinderen hebben ook de volwassenen nu hun eigen digitale route doorheen het Museum van de Speelkaart. De Klaverenroute is als een gids die je meeneemt langs de evolutie van het productieproces en de geschiedenis van de speelkaart. De digitale rondleiding is doorspekt met interessante info, extra beeldmateriaal en leuke anekdotes. Volgen kan heel gemakkelijk via je eigen tablet of smartphone, zodat je de route op een zelf gekozen tempo kunt doorlopen.

Tip: download vooraf de Erfgoedapp via de appstore op je toestel, zodat je vlot kunt starten. Het museum beschikt ook over een aantal tablets, die na elk gebruik gereinigd worden.

Klaverenroute

Museumactiviteiten bij je thuis! 

Binnen vier vaste rubrieken kan je thuis aan de slag met leuke museumworkshops, zoekopdrachtjes en weetjes. Laat je uitdagen door onze musea, of lees meer over bijzondere objecten uit de collectie!  

Klik hier voor meer info!