Activiteiten

Dag van de verzamelaar / Trade & Play

Voor speelkaartenfanaten en gamers

Op zaterdag 8 juni 2024 zet het Speelkaartenmuseum de deuren wagenwijd open voor liefhebbers van traditionele speelkaarten en hedendaagse TCG’s (Trading Card Games). Tijdens een ruilbeurs kunnen verzamelaars elkaar ontmoeten en hun unieke, historische, bijzondere en minder bijzondere kaarten tonen en ruilen. De beurs wordt afgesloten met de lezing ‘Verzamelwoede, tot hoever moet je gaan?, waarbij wetenschapshistoricus Bert Sliggers de zielenroerselen van ‘de verzamelaar’ ontrafelt.

Gedurende de hele dag is het museum het Walhalla voor gamers. Doe mee aan een Lorcana constructed championship of speel mee met de Magic MODERN HORIZONS III pre-release. Wie nog niet zo vertrouwd is met de hedendaagse card games kan terecht in de vrije speel- en ruilruimte of waagt zich aan de demo’s. En wie wil leren hoe zijn kaarten naar waarde te schatten, is dé perfecte deelnemer voor de workshop ‘Grading for dummies’ door Seb Van Deun.

Meer info over de Dag van de verzamelaar.

Streetartparcours 'Kind met inktvlekken'

Kind met inktvlekken is een verhaal over uitbuiting en onrecht, maar ook over verzet, moed en de wil om de loop van de geschiedenis te veranderen. Turnhout beleefde in de negentiende eeuw haar hoogdagen als industriestad. Met de stad van nu als decor neemt Kind met inktvlekken je terug mee naar deze bewogen periode.

Tien imposante muurschilderingen brengen de wereld van Senne tot leven in een ongezien streetartparcours. Je kunt het parcours doorlopen met een gids of audiogids.
De rondleiding is voornamelijk afgestemd op volwassenen. Voor kinderen zijn extra opdrachten voorzien in het pakket.

Meer weten over 'Kind met inktvlekken'.

Drukdemonstraties

De gepassioneerde drukkers van het museum trekken iedere maand tweemaal de historische drukpersen in het machinepark in gang. Op deze dagen komt het museum écht tot leven. Je mag er zeker van zijn dat dit een uniek gegeven is. De machines die je er ziet worden met veel liefde onderhouden en gerestaureerd, zodat ze steeds gebruiksklaar zijn. Bovendien weten de drukkers je heel wat boeiende verhalen te vertellen tijdens de demonstraties.
 
Praktisch
 • Op vaste donderdag- en zondagnamiddagen vanaf 14 uur.
 • Gewoon toegangstarief
 • Op welke data kan je hen nog aan het werk zien?
  in 2024: 
 • 4 en 28 januari, 8 en 25 februari, 7 en 24 maart, 4 en 28 april, 9 en 26 mei, 6 en 30 juni, 4, 11, 18, 25 juli, 1, 8, 15, 22, 29 augustus, 5 en 29 september, 10 en 27 oktober, 7 en 24 november en 12 december.


Demonstraties van het hand-boekbinden

Het museum heeft een nauwe samenwerking met de Turnhoutse boekbindersgilde. Het ambachtelijke handboekbinden leunt dicht aan bij het traditionele drukproces dat getoond wordt in het machinepark van het museum. Het Speelkaartenmuseum draagt dit immaterieel erfgoed dan ook een warm hart toe en ondersteunt het behoud ervan zoveel mogelijk.
 
Op vaste data in het jaar demonstreren de boekbinders de techniek in het museum.
In 2024 gaan de demonstraties door op:
 
 • 18 juli, 22 augustus, 29 september en 7 november, telkens samen met de drukdemonstraties (zie hierboven)

De laatste drie edities van de basiscursus handboekbinden vonden eveneens in het Speelkaartenmuseum plaats. De volgende is begin 2025 gepland.

Boek een workshop met je vereniging of familie

Ben je nog op zoek naar een groepsactiviteit? In het atelier van het museum kun je vanaf 6 jaar drukken op een historische drukpers. Met inkt op waterbasis in felle kleurtjes en speelkaartenkarton heeft iedereen al snel een mooi resultaat om mee naar huis te nemen.

In het gezellige museumcafé 'Vijven en Zessen' kun je als groep picknicken en om de hoek is er een klein buurtspeelpleintje om te ravotten. Kortom, alle ingrediënten voor een leuke daguitstap in de Kempen!

Praktisch

 • Een workshop duurt zo'n 2 uur en het atelier biedt plaats aan maximaal 20 personen.
 • De prijs voor zo’n voor- of namiddag creativiteit is 100 euro voor de begeleiding van de workshop. (+ materiaalkost).
 • Opgelet, je betaalt ook nog toegang tot het museum. Dit is gratis voor kinderen van -18 jaar, raadpleeg hier de tarieven.
 • Boek via een mailtje aan museumworkshop@turnhout.be

Maandelijkse spelavonden in het museumcafé 'Vijven en Zessen'

Turnhoutse spellenclub Bengereng legt de beste bordspellen op tafel in het museumcafé. Elke tweede woensdag van de maand kan je er vanaf 20 uur tot 23.30 uur vrij aansluiten. Klinkt dat écht iets voor jou? Houd dan zeker de pagina van Spellenclub Bengereng in de gaten om het programma van de spelavonden te kennen.

Praktisch

 • Elke tweede woensdag van de maand
 • Van 20 uur tot 23.30 uur in Vijven en Zessen, Druivenstraat 18
 • Vrije toegang

Voetsporen van Brepols

Totaalbeleving rond de grondlegger van de Turnhoutse drukkersgeschiedenis, P.J. Brepols. Het arrangement omvat een stadswandeling met begeleidende brochure en een geromantiseerde biografie en een podcast.

Alle info

Klaverenroute

Na de kinderen hebben ook de volwassenen nu hun eigen digitale route doorheen het Museum van de Speelkaart. De Klaverenroute is als een gids die je meeneemt langs de evolutie van het productieproces en de geschiedenis van de speelkaart. De digitale rondleiding is doorspekt met interessante info, extra beeldmateriaal en leuke anekdotes. Volgen kan heel gemakkelijk via je eigen tablet of smartphone, zodat je de route op een zelf gekozen tempo kunt doorlopen.

Tip: download vooraf de Erfgoedapp via de appstore op je toestel, zodat je vlot kunt starten. Het museum beschikt ook over een aantal tablets die gratis te ontlenen zijn.

 • Gewoon toegangstarief

Klaverenroute