Activiteiten

In gesprek met Janina Ramirez

Een nieuwe geschiedenis van de middeleeuwen via de vrouwen die daaruit zijn geschrapt.

Janina Ramirez (°1980) is een Britse cultuurhistorica en maakt documentaires voor de BBC (Raiders of the Lost Past). Haar historische onderzoek spitste zich aanvankelijk toe op de vikings, maar haar grote doorbraak kwam er onlangs, met haar nieuwe boek 'Femina - Een nieuwe geschiedenis van de Middeleeuwen, via de vrouwen die daaruit zijn geschrapt'. 

Aan de hand van de levens van negen opmerkelijke vrouwen – de ene al (on)bekender dan de andere – toont ze dat vrouwen in de middeleeuwen niet altijd vrede moesten nemen met een ondergeschikte rol. Ze konden zelfs ‘koning’ (sic) worden, hun eigen zaak runnen, zich onderscheiden op het slagveld of briljante wetenschappers worden. Nonnen en begijnen waren bovendien vaak vrijgevochten vrouwen die controle over hun eigen lichaam wilden behouden.

Dr. Janina Ramirez komt op 25 april 2023 naar Turnhout waar ze – waar anders? – in de Begijnhofkerk geïnterviewd zal worden door Karl van den Broeck (Apache).

Praktisch:

 • Dinsdag 25 april 2023
 • Plaats: Begijnhofkerk Turnhout, Begijnhof
 • Aanvang: 20 uur
 • Prijs: 10 euro – UiT-pas tarief: 2 euro
 • Koop hier je tickets
 • Taal: Engels

Het is een organisatie van Musea Turnhout samen met de drie vriendenkringen: Turnhout, Wereldcentrum van de Speelkaart, Geschied- en oudheidkundige kring Taxandria en Vrienden van het Begijnhof.

Partners: Bozar Brussel, deBalie Amsterdam, Prometheus.

Drukdemonstraties

De gepassioneerde drukkers van het museum trekken iedere maand tweemaal de historische drukpersen in het machinepark in gang. Op deze dagen komt het museum écht tot leven. Je mag er zeker van zijn dat dit een uniek gegeven is. De machines die je er ziet worden met veel liefde onderhouden en gerestaureerd, zodat ze steeds gebruiksklaar zijn. Bovendien weten de drukkers je heel wat boeiende verhalen te vertellen tijdens de demonstraties.
 
Praktisch
 • Op vaste donderdag- en zondagnamiddagen vanaf 14 uur.
 • Gewoon toegangstarief
 • Op welke data kan je hen aan het werk zien?
  in 2023: 5 en 29 januari, 9 en 26 februari, 9 en 26 maart, 6 en 30 april, 11 en 28 mei, 8 en 25 juni, 6, 13, 20, 27 juli, 3, 10, 17, 24, 31 augustus, 7 en 24 september, 5 en 29 oktober, 9 en 26 november en 7 december.

Boek een workshop met je vereniging of familie

Ben je nog op zoek naar een groepsactiviteit? In het atelier van het museum kun je vanaf 6 jaar drukken op een historische drukpers. Met inkt op waterbasis in felle kleurtjes en speelkaartenkarton heeft iedereen al snel een mooi resultaat om mee naar huis te nemen.

In het gezellige museumcafé 'Vijven en Zessen' kun je als groep picknicken en om de hoek is er een klein buurtspeelpleintje om te ravotten. Kortom, alle ingrediënten voor een leuke daguitstap in de Kempen!

Praktisch

 • Een workshop duurt zo'n 2 uur en het atelier biedt plaats aan maximaal 20 personen.
 • De prijs voor zo’n voor- of namiddag creativiteit is 100 euro voor de begeleiding van de workshop. (+ materiaalkost).
 • Opgelet, je betaalt ook nog toegang tot het museum. Dit is gratis voor kinderen van -18 jaar, raadpleeg hier de tarieven.
 • Boek via een mailtje aan museumworkshop@turnhout.be

Boekbind-demonstraties

De Turnhoutse Boekbindersgilde vzw demonstreert in 2023 op vier namiddagen het vakmanschap van het boekbinden in het Speelkaartenmuseum. Na het begeleiden va twee succesvolle cursussen hand-boekbinden zie je hen er nu ook live aan het werk.

Wanneer?

 • donderdag 13 juli
 • donderdag 24 augustus
 • zaterdag 7 oktober
 • zaterdag 25 novembe

Steeds van 13.30u tot 16.30u.

Maandelijkse spelavonden in het museumcafé 'Vijven en Zessen'

Turnhoutse spellenclub Bengereng legt de beste bordspellen op tafel in het museumcafé. Elke tweede woensdag van de maand kan je er vanaf 20 uur tot 23.30 uur vrij aansluiten. Klinkt dat écht iets voor jou? Houd dan zeker de pagina van Spellenclub Bengereng in de gaten om het programma van de spelavonden te kennen.

Praktisch

 • Elke tweede woensdag van de maand
 • Van 20 uur tot 23.30 uur in Vijven en Zessen, Druivenstraat 18
 • Vrije toegang

Expo 'Druk Bezig' krijgt tweede en derde leven

Heb je de tentoonstelling 'Druk Bezig' helaas gemist? Of kwam je wél langs en krijg je er maar geen genoeg van? Stap dan nu virtueel de expo binnen en kom nóg meer te weten over de 9 jonge grafische kunstenaars en de diverse druktechnieken die zij zich eigen maken.

Genoeg virtueel gewandeld? Rock Paper Pencil lanceert meteen ook de stadswandeling 'Memory Lane'. Herken jij de werken van de 'Druk Bezig'- kunstenaars in het straatbeeld? Maar liefst 18 nutskasten kregen een make-over!

Haal je brochure aan de balie van het museum of bij Toerisme & Uit.

Voetsporen van Brepols

Totaalbeleving rond de grondlegger van de Turnhoutse drukkersgeschiedenis, P.J. Brepols. Het arrangement omvat een stadswandeling met begeleidende brochure en een geromantiseerde biografie en een podcast.

Alle info

Klaverenroute

Na de kinderen hebben ook de volwassenen nu hun eigen digitale route doorheen het Museum van de Speelkaart. De Klaverenroute is als een gids die je meeneemt langs de evolutie van het productieproces en de geschiedenis van de speelkaart. De digitale rondleiding is doorspekt met interessante info, extra beeldmateriaal en leuke anekdotes. Volgen kan heel gemakkelijk via je eigen tablet of smartphone, zodat je de route op een zelf gekozen tempo kunt doorlopen.

Tip: download vooraf de Erfgoedapp via de appstore op je toestel, zodat je vlot kunt starten. Het museum beschikt ook over een aantal tablets die gratis te ontlenen zijn.

 • Gewoon toegangstarief

Klaverenroute

Museumactiviteiten bij je thuis! 

Binnen vier vaste rubrieken kun je thuis aan de slag met leuke museumworkshops, zoekopdrachten en weetjes. Laat je uitdagen door onze musea of lees meer over bijzondere objecten uit de collectie!  

Klik hier voor meer info!