Activiteiten

Presentatie 'Primes'

In aanwezigheid van de bekende prof. dr. Jean Paul Van Bendegem (VUB) wordt op zaterdag 13 oktober 2018 een gloednieuw kaartspel gelanceerd: Primes, een spel over priemgetallen.

De meeste mensen weten wel dat een priemgetal enkel deelbaar is door 1 en door zichzelf. Maar in een wetenschappelijke context is het gegeven veel complexer. Als eerbetoon aan zijn overleden vader ontwierp Jan Pelssers dit kaartspel over priemgetallen. Het wordt gespeeld met alle priemgetallen tussen 10 en 60, in vier kleuren en met twee jokers. Bedoeling is om je medespelers af te troeven met sterke combinaties. Elke ronde is er één winnaar.

Primes

‘Primes’ wordt voorgesteld op een gepaste locatie: het Nationaal Museum van de Speelkaart. Prof. dr. Jean Paul Van Bendegem (VUB) zal bij de lancering aanwezig zijn. Na de presentatie volgen demonstraties en kun je het spel zelf spelen én aanschaffen. Iedereen is welkom!

  • Zaterdag 13 oktober 2018 – 14 uur
  • Gratis toegang
  • www.primes.one


Goochelshows

Naar aanleiding van de tentoonstelling Hocus Pocus Speelkaart organiseert het museum in het najaar een aantal goochelshows waarbij jonge talentvolle goochelaars hun speelkaartentrucs tonen. Combineer de vertoning met een bezoek aan de expo en je hebt een ideale gezinsuitstap! Kijk hier voor meer info.

Goochelshow


Druk in het museum

Twee keer per maand zetten de vaste drukkers van het museum de historische drukpersen in gang. Ze tonen de verschillende drukmethoden en besteden ook aandacht aan de afwerking van speelkaarten: snijden, hoeken en glanzen. Als afsluiter wordt de gigantische 19de-eeuwse stoommachine in gang getrokken.

Dit zijn de data voor 2018.

Je kunt de drukkers ook afzonderlijk boeken. Contacteer het museum hiervoor via mail of telefoon (014 41 56 21).

Druk in het museum


Zomer in het museum

Elke donderdag van juli en augustus is het Museum van de Speelkaart gratis toegankelijk. Om 14 uur start een rondleiding voor individuele bezoekers. Tussen 14 en 16 uur tonen de drukkers van het museum het productieproces van speelkaarten op oude drukpersen. Deze activiteit is niet voor groepen. Zij kunnen op een ander moment een rondleiding boeken via gidsen@turnhout.be.

Kinderen worden uitgedaagd voor een schattenjacht met Vlieg. Allemaal gratis!