Activiteiten

Nacht van het Kempens Erfgoed - Black Jack en streekbieren

Vrijdag 20 oktober 2017 van 20 tot 24 uur

De meeste mensen kennen de basisregels van het spel Black Jack wel min of meer. Doel is om de dealer te verslaan door zo dicht mogelijk 21 punten te benaderen. Maar er zijn verschillende strategieën mogelijk. Het Museum van de Speelkaart organiseert op deze Nacht van het Kempens Erfgoed een initiatie om het Blackjack-spel nieuw leven in te blazen. En als je weet dat brouwerij Het Nest op hetzelfde moment in het museum een proeverij van Kempense bieren inricht, mag je er zeker van zijn dat het een sfeervolle bedoening wordt!

De verborgen passie van mijnheer pastoor

Donderdag 16 november 2017 om 20 uur

Lezing door Filip Cremers over het tragische verhaal van de gokverslaafde priester Jacques Perlot (1750-1786) en de edelman Paschier Joosten Turcq (ca. 1518-1584). Deze laatste schreef als eerste - en verrassend modern -  over gokverslaving en hoe deze te genezen.

  • Locatie: Auditorium Museum van de Speelkaart
  • De toegang is gratis

Druk in het museum

drukdemoTwee keer per maand zetten de vaste drukkers van het museum de historische drukpersen in gang. Ze tonen de verschillende drukmethoden en besteden ook aandacht aan de afwerking van speelkaarten: snijden, hoeken en glanzen. Als afsluiter wordt de gigantische 19de-eeuwse stoommachine in gang getrokken.

Dit zijn de data voor 2017 en 2018.

Je kunt de drukkers ook afzonderlijk boeken. Contacteer het museum hiervoor via mail of telefoon (014 41 56 21).

Zomer in het museum

Elke donderdag van juli en augustus is het Museum van de Speelkaart gratis toegankelijk. Om 14 uur start een rondleiding en tussen 14 en 16 uur tonen de drukkers van het museum het productieproces van speelkaarten op oude drukpersen. Kinderen worden uitgedaagd voor een schattenjacht met Vlieg. Allemaal gratis!