Activiteiten

Turnhout 1850

Turnhout is de belangrijkste producent van speelkaarten. Wat ooit klein begon, is met slag 1889vallen en opstaan tot een wereldcentrum uitgegroeid. Er zijn verschillende aanwijzingen dat omstreeks 1850 de kaarten ten voordele van Turnhout zijn geschud. Hoe is deze de wereldwijde opmars begonnen? Wie speelde hierin een rol? En was het succes onmiddellijk en definitief? Deze en andere vragen worden aangekaart tijdens een voordracht van Filip Cremers op de Dag van de Verzamelaar, zaterdag 9 juni 2018 om 14 uur in het auditorium van het Museum van de Speelkaart. Toegang gratis, iedereen welkom!

Druk in het museum

drukdemoTwee keer per maand zetten de vaste drukkers van het museum de historische drukpersen in gang. Ze tonen de verschillende drukmethoden en besteden ook aandacht aan de afwerking van speelkaarten: snijden, hoeken en glanzen. Als afsluiter wordt de gigantische 19de-eeuwse stoommachine in gang getrokken.

Dit zijn de data voor 2018.

Je kunt de drukkers ook afzonderlijk boeken. Contacteer het museum hiervoor via mail of telefoon (014 41 56 21).

Op de cover met Urbanus

Op de allerlaatste dag van de tentoonstelling 'Kattenkwaad' kunnen liefhebbers zichzelf via een green schreen op de cover van een favoriet album toveren.

  • Zaterdag 31 maart 2018 van 14 tot 16.30 uur

Erfgoeddag

In 2018 vindt Erfgoeddag plaats op zondag 22 april met als thema 'Kiezen'. In het jaar van de lokale verkiezingen roept Erfgoeddag op om te kiezen voor erfgoed.

Het Museum van de Speelkaart is die dag gratis toegankelijk. Een gids staat klaar om het publiek doorheen het museum te loodsen.

Dag van de verzamelaar

Ontmoetingsdag voor speelkaartenverzamelaars waarbij zeldzame en minder zeldszame kaarten, waardevolle en minder waardevolle kaarten verwisselen van eigenaar. Wil je zelf een tafel reserveren? Neem dan contact op!

  • Zaterdag 9 juni 2018 van 10 tot 14 uur

Zomer in het museum

Elke donderdag van juli en augustus is het Museum van de Speelkaart gratis toegankelijk. Om 14 uur start een rondleiding voor individuele bezoekers. Tussen 14 en 16 uur tonen de drukkers van het museum het productieproces van speelkaarten op oude drukpersen. Deze activiteit is niet voor groepen. Zij kunnen op een ander moment een rondleiding boeken via gidsen@turnhout.be.

Kinderen worden uitgedaagd voor een schattenjacht met Vlieg. Allemaal gratis!