Activiteiten

Rambling Jacks & Gambling Queens

Vrijdag 3 april 2020 - 20 uur - Museumcafé Vijven & Zessen

Het Kempense vocaal en instrumentaal kwintet Bluewire brengt speciaal voor het Speelkaartenmuseum een muzikaal programma op maat, met uitsluitend songs over speelkaarten en gokken!

 © Tom Ukelele

Dag van de Drukkunst 

Zondag 15 maart 2020

In 2020 is het 500 jaar geleden dat Christoffel Plantijn geboren werd. Het Museum van de Speelkaart viert deze bijzondere verjaardag op zondag 15 maart, samen met de andere Belgische drukkerijmusea.

Van 13 tot 16 uur tonen de vrijwillige drukkers van het museum hoe de productie van speelkaarten verliep in de 19de-eeuwse fabrieken. Ook de afwerking komt aan bod: snijden, glanzen en hoeken. Als blikvanger wordt de gigantische stoommachine in gang gezet, een publiekstrekker van formaat!

In het jeugdatelier gaan jong en oud zelf aan de slag in een workshop geïnspireerd door de ets ‘De Kaartspelers’ van James Ensor. Hierbij krassen de deelnemers met een droge naald in een plexiplaatje en maken daarna een afdruk op een historische drukpers. Deze creatieve workshop wordt doorlopend georganiseerd van 13 tot 16 uur.

Naast de vaste opstelling kunnen bezoekers eveneens genieten van de tentoonstelling ‘Kaartspelers in de Kunst – de collectie van de Nationale Loterij’. De expo bevat werken van zowel onbekende meesters als bekende kunstenaars van de 15de tot de 21ste eeuw. Een indrukwekkend geheel.

  • € 5 / € 3 / -18 jaar: gratis / UiT-pas (kansentarief)
  • Het museum is open van 11 tot 17 uur.

Erfgoeddag: 'Nacht in het Speelkaartenmuseum'

Zaterdag 25 april 2020

De historische drukpersen komen weer tot leven vanaf zonsondergang en de expo 'Kaartspelers in de Kunst' is nog één keer, maar zoals nooit eerder, te bezichtigen.

Laat je betoveren door hedendaagse lichtkunst en filmprojecties aan de stoommachine, of ontdek de ondeugende kant van het kaartspel in 'Harten 5'. Gezellig afsluiten kan in het museumcafé 'Vijven & Zessen'.

  • zaterdag 25 april van 21 tot 24 uur. 
  • Gratis toegang 

Zondag 26 april 2020 zijn er van 11 tot 17 uur gratis rondleidingen in de tentoonstelling 'Kaartspelers in de kunst'. 


Druk in het museum

Twee keer per maand zetten de vaste drukkers van het museum de historische drukpersen in gang. Ze tonen de verschillende drukmethoden en besteden ook aandacht aan de afwerking van speelkaarten: snijden, hoeken en glanzen. Als afsluiter wordt de gigantische 19de-eeuwse stoommachine in gang getrokken.

Bekijk de data voor 2020.

Je kunt de drukkers ook afzonderlijk boeken. Contacteer het museum hiervoor via mail of telefoon (014 41 56 21).

Druk in het museum