Musea Turnhout

Musea Turnhout omvat het Begijnhofmuseum, het Speelkaartenmuseum en het Taxandriamuseum. Dit museumcollectief vormt het kenniscentrum van Turnhout en de Antwerpse Kempen. Unieke collecties die de geschiedenis en het heden van de streek weerspiegelen, worden gekoppeld aan een werking met een waaier aan experts en erfgoedgemeenschappen. De eigenheid van de bewoners, het begijnenleven en de grafische industrie staan hierbij centraal. De collecties zijn ondergebracht in authentieke gebouwen die op zich al een bezoek waard zijn.

Sinds 2004 is Musea Turnhout door de Vlaamse overheid erkend op bovenlokaal niveau. 

Raadpleeg de websites per museum via een klik op onderstaande afbeeldingen:

Naast de vaste opstellingen bieden de musea doorheen het jaar een gevarieerd aanbod met tijdelijke tentoonstellingen, boeiende kant- en drukdemonstraties, speciale rondleidingen, lezingen, workshops en andere activiteiten voor een divers publiek. Raadpleeg de verschillende websites voor alle info of schrijf je in op de maandelijkse nieuwsbrief en laat het museumteam je op de hoogte houden.

Plannen voorjaar 2025

Het Taxandriamuseum voerde afgelopen jaar achter de schermen een wetenschappelijk onderzoek naar 'kant in Turnhout'. Niet enkel de techniek en de ambachtelijke kunstwerken zijn daarbij belangrijk, ook het leven van de kantwerksters werd onder de loep genomen. Dit uitgebreide onderzoek zal onder andere als resultaat een vernieuwde kantopstelling op de zolder van het museum hebben, dewelke opent in het voorjaar van 2025. Daaraan verbonden start er ook een boeiend handwerkproject genaamd 'Lang en Gelukkig'. Maak je alvast klaar om zélf de handen uit de mouwen te steken.

In het Speelkaartenmuseum maakt 'Turnhoutse Triomf' - de eerste focusexpo van 'De Makerij' - plaats voor een nieuw thema met 'TEST! Buigen of Breken'. Daarnaast zal er ongetwijfeld ook veel beweging zijn in het nieuwe museumcafé RISO, van zodra dat de deuren opent.

Natuurlijk kriebelt het in alle drie de musea om weer een uitgebreid aanbod te lanceren voor jonge museumbezoekers en hun familie tijdens de Krokusvakantie, 'Krokuskriebels' dus. Daarbij hoort ook een Bednet-aanbod voor wie een museumbezoek niet vanzelfsprekend is.

Ook dit jaar toont het Speelkaartenmuseum in 'Leve het lot! Over de kunst van het kaartspel' een reeks werken uit de kunstcollectie van de Nationale Loterij, aangevuld met materiaal uit de eigen museumcollectie. Voor kinderen en scholen is een extra laag voorzien.

Verder zetten de musea opnieuw in op Kind met inktvlekken, een streetartparcours doorheen de stad dat een beklijvend verhaal over de Turnhoutse grafische geschiedenis en de abominabele sociale omstandigheden vertelt. Voor scholen en bedrijven zijn afzonderlijke programma's klaargestoomd.

De digitale toer op

Musea zijn steeds op zoek naar nieuwe werkvormen en presentaties. De collecties van het Begijnhofmuseum, het Speelkaartenmuseum en het Taxandriamuseum zijn vanuit je zetel digitaal te bekijken via de portaalwebsite Kempens Erfgoed. Voor zoektochten, verhaallijnen en rondleidingen wordt vaak een beroep gedaan op de gebruiksvriendelijke Erfgoedapp. Nieuwe tentoonstellingen krijgen telkens een digitale 360°-presentatie.

Partners

Musea Turnhout werkt nauw samen met Erfgoed Noorderkempen, Erfgoeddepot Noorderkempen en het Stadsarchief

Praktische info

Musea Turnhout is een stedelijke instelling en wordt gesteund door de Vlaamse overheid.


De administratie is gevestigd in de gebouwen van het Nationaal Museum van de Speelkaart, Druivenstraat 18, 2300 Turnhout - 014 44 33 98 - musea@turnhout.be
Op Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn zijn de musea te volgen via 'Musea Turnhout'.

 Logo Vlaamse Overheid