Met je kinderen

Archeologiedagen

Programma in het Museum van de Speelkaart

Archeologische speurtocht voor kinderen

Kom, trek een prehistorische of Indiana Jones outfit aan en start in en rond het Erfgoeddepot Noorderkempen aan onze archeologische speurtocht! Als je in alle opdrachten slaagt, dan krijg je van ons een beloning. Met doe-opdrachten, quiz-vragen en een zoektocht naar échte archeologische vondsten halen we de archeoloog in jou naar boven.

Meer info

Workshop 'aan de slag met archeologische vondsten'

Schuilt er een echte archeoloog in jou? Test het uit, samen met onze archeologen.

Meer info

Kinderrondleiding voor het Erfgoeddepot Noorderkempen

Heb jij altijd al een vraag willen stellen aan een échte archeoloog? Grijp dan tijdens de Archeologiedagen je kans en vuur jouw duizend-en-één vragen af op onze archeoloog. Hij praat honderduit over de leukste job ter wereld (die van archeoloog, tiens!). Je gaat samen op stap door het Erfgoeddepot en komt zo alles te weten over het verleden van je streek.

Meer info

BINNENKORT: EXPO 'Onderhuids'

Over mensen, tattoos en speelkaarten

Tijdelijke tentoonstelling van 19 mei 2022 tot 26 februari 2023

Als eerbetoon, statement, jeugdherinnering, provocatie of ritueel: een tattoo kies je voor het leven, en dat is vaak de aanleiding van een persoonlijk gesprek. Dat gesprek gaan fotograaf Ans Brys en schrijver Matthias M.R. Declercq aan in de tentoonstelling ‘Onderhuids’.

Creatieve gezinsworkshop ‘Onderhuids’

Stel dat jij een tekening zou maken, gebaseerd op een eigen verhaal. Wat zou er dan in jouw ontwerp zitten? Test het uit tijdens een creatief uurtje in het jeugdatelier.

 • Vanaf 6 jaar
 • Elke woensdag van juli en augustus van 14 tot 15 uur (behalve 31/8)
 • Inschrijven kan binnenkort op deze webpagina.
 • Tarief: 5 euro + toegangsgeld museum

 Tip: reserveren is aangeraden (max 20 personen per workshop)

 

‘Nakaarten’ in Het kleinste kamertje

In de allerlaatste ruimte van de expo kaart je letterlijk en figuurlijk nog even na. Speel er de spelletjes die aan bod komen in de verhalen, maar daag ook je medebezoekers uit met enkele gespreksstarters over tattoos. Ontwerp je eigen ‘flash’ of draai voor 50 cent een tijdelijke tattoo uit de automaat. Kies ook zeker iets uit het assortiment DIY-workshops voor thuis!

 

Schatten van VLIEG

Ga op schattenjacht doorheen het hele museum, vervul de opdrachten en zoek de schatkist van VLIEG.

 • 1 juli tot 31 augustus
 • Vanaf 6 jaar
 • Reserveren is niet nodig

 

Boek een workshop met je jeugdvereniging of familie! 

Ben je nog op zoek naar een groepsactiviteit voor kinderen in de vakantie? In het jeugdatelier van het museum kunnen kinderen vanaf 6 jaar drukken op een historische drukpers. Met inkt op waterbasis in felle kleurtjes en speelkaartenkarton heeft elk kind al snel een mooi resultaat om mee naar huis te nemen.
In het gezellige museumcafé 'Vijven en Zessen' kun je als groep picknicken en om de hoek is er een klein buurtspeelpleintje om te ravotten. Kortom, alle ingrediënten voor een leuke daguitstap in de Kempen!

 • Een workshop duurt zo'n 1,5 uur en het atelier biedt plaats aan maximaal 20 kinderen.
 • We vragen minstens 2 volwassenen om het drukproces mee te begeleiden.
 • De prijs voor zo’n voor- of namiddagje creativiteit is 75 euro voor de begeleiding van de workshop.
 • Tip: bezoek ook het museum. De toegangsprijs is inbegrepen.
 • Boek hier. 

Jeugdatelier

Het Museum van de Speelkaart beschikt over een jeugdatelier waar kinderen kunnen knutselen, een speelkaartenhuisje bouwen ...  Regelmatig vinden er workshops plaats. Hou deze website in de gaten voor updates, of schrijf je in op de nieuwsbrief van Musea Turnhout.

Speelkaartenlab

In het Speelkaartenlab vind je allerlei spelletjes en interactieve toepassingen van speelkaarten. Jong en oud kunnen zich amuseren met apps, een digitale quiz, een educatief geheugenspel, een interactieve tijdlijnwolk en originele verkleed- en selfiemogelijkheden.  Ideaal als je even voor joker wilt staan! 

Het Speelkaartenlab is een realisatie van Cartamundi, wereldmarktleider op het gebied van speelkaarten en bordspellen. 

Kinderen in het museum

Verjaardagsfeestjes

Het museum biedt drie originele formules voor een onvergetelijk verjaardagsfeestje! Kies uit een drukatelier, een workshop juwelen knutselen met speelkaarten of een goochelshow. Het feestje start telkens met een spelletjestocht doorheen alle museumzalen. Meer info

 

Leuke museumactiviteiten voor thuis! 

Binnen vier vaste rubrieken kan je ook thuis aan de slag met leuke museumworkshops, zoekopdrachtjes en weetjes.

Laat je uitdagen door onze musea, of lees meer over bijzondere objecten uit de collectie!

Klik hier voor meer info!