Met je kinderen

Kunstendag voor Kinderen

Zondag 20 november van 11 tot 16 uur.

JE EIGEN TATTOO

Geïnspireerd door de ontwerpen en tattoos uit de expo 'Onderhuids' gaan jullie tijdens dit atelier helemaal zélf aan de slag in het atelier van het museum.

Jongere kinderen (of gezinnen die beperkt zijn in tijd) maken een eigen tattoo-ontwerp door gelasercutte houten vormen uit het Fablab 2300 te combineren tot een klein ontwerp op tattoopapier.

Oudere kinderen (en gezinnen die wat meer tijd hebben) gaan voor de droge naald techniek op plexiplaat. Nadien druk je je eigen ontwerp af op tattoopapier. Omdat het ook de Internationale dag voor de rechten van het kind is, kun je ervoor kiezen om een letter uit het kinderrechtenverdrag te drukken. Geïnspireerd op de 'Human Rights Tattoo'.

JE EIGEN KAART

Combineer de nieuwste technologie met een historisch drukproces en maak je eigen kaartjes! Rock Paper Pencil sneed voor jou allemaal letters en vormen uit op de lasercutter van het Fablab 2300. Bedenk een mooi ontwerp en druk het daarna zelf op de handpers! Heb je een lijfspreuk die je graag op een kaartje wil zetten? Of wil je liever met losse vormen aan de slag om een uniek beeld te maken? Jij bedenkt het en wij helpen jou met het drukken.

Praktisch:

 • Voor families met kinderen (activiteit kan vanaf 4 jaar).
 • De workshop is een gezinsactiviteit waarbij (groot)ouders de kinderen helpen.
 • Zondag 20 november 2022, doorlopend tussen 11 en 16 uur
 • Inschrijven niet nodig
 • De activiteit in het atelier duurt ongeveer 25-55 minuten naargelang de gekozen techniek.
 • De workshop is gratis, je betaalt wel het gewone toegangstarief voor het museum

 

Expo 'Onderhuids'

'Nakaarten’ in Het kleinste kamertje van 'Onderhuids'

In de allerlaatste ruimte van de expo 'Onderhuids' kaart je letterlijk en figuurlijk nog even na. Speel er de spelletjes die aan bod komen in de verhalen, maar daag ook je medebezoekers uit met enkele gespreksstarters over tattoos. Ontwerp je eigen ‘flash’ of draai voor 50 cent een tijdelijke tattoo uit de automaat. Kies ook zeker iets uit het assortiment DIY-workshops voor thuis!

 

Boek een workshop met je jeugdvereniging of familie! 

Ben je nog op zoek naar een groepsactiviteit voor kinderen in de vakantie? In het jeugdatelier van het museum kunnen kinderen vanaf 6 jaar drukken op een historische drukpers. Met inkt op waterbasis in felle kleurtjes en speelkaartenkarton heeft elk kind al snel een mooi resultaat om mee naar huis te nemen.
In het gezellige museumcafé 'Vijven en Zessen' kun je als groep picknicken en om de hoek is er een klein buurtspeelpleintje om te ravotten. Kortom, alle ingrediënten voor een leuke daguitstap in de Kempen!

 • Een workshop duurt zo'n 1,5 uur en het atelier biedt plaats aan maximaal 20 kinderen.
 • We vragen minstens 2 volwassenen om het drukproces mee te begeleiden.
 • De prijs voor zo’n voor- of namiddagje creativiteit is 75 euro voor de begeleiding van de workshop.
 • Tip: bezoek ook het museum. De toegangsprijs is inbegrepen.
 • Boek hier. 

Jeugdatelier

Het Museum van de Speelkaart beschikt over een jeugdatelier waar kinderen kunnen knutselen, een speelkaartenhuisje bouwen ...  Regelmatig vinden er workshops plaats. Hou deze website in de gaten voor updates, of schrijf je in op de nieuwsbrief van Musea Turnhout.

Speelkaartenlab

In het Speelkaartenlab vind je allerlei spelletjes en interactieve toepassingen van speelkaarten. Jong en oud kunnen zich amuseren met apps, een digitale quiz, een educatief geheugenspel, een interactieve tijdlijnwolk en originele verkleed- en selfiemogelijkheden.  Ideaal als je even voor joker wilt staan! 

Het Speelkaartenlab is een realisatie van Cartamundi, wereldmarktleider op het gebied van speelkaarten en bordspellen. 

Kinderen in het museum

Verjaardagsfeestjes

Het museum biedt drie originele formules voor een onvergetelijk verjaardagsfeestje! Kies uit een drukatelier, een workshop juwelen knutselen met speelkaarten of een goochelshow. Het feestje start telkens met een spelletjestocht doorheen alle museumzalen. Meer info

 

Leuke museumactiviteiten voor thuis! 

Binnen vier vaste rubrieken kan je ook thuis aan de slag met leuke museumworkshops, zoekopdrachtjes en weetjes.

Laat je uitdagen door onze musea, of lees meer over bijzondere objecten uit de collectie!

Klik hier voor meer info!