Met je kinderen

 

Zomer in het Speelkaartenmuseum

Er valt deze zomervakantie weer heel wat te ontdekken en te beleven in het museum. Zo is er bijna iedere dag van de week een speciale toevoeging aan het vaste programma! Ontdek hier het volledige aanbod.

Creatieve gezinsworkshop

naar aanleiding van de tijdelijke tentoonstelling 'Onderhuids - over mensen, tattoos en speelkaarten' 

Stel dat jij een tekening zou maken, gebaseerd op een eigen verhaal. Wat zou er dan in jouw ontwerp zitten? Test het uit tijdens een creatief uurtje in het jeugdatelier.

 • Vanaf 6 jaar
 • Elke woensdag van juli en augustus van 14 tot 15 uur (behalve 31/8)
 • Schrijf je hier in
 • Tarief: 5 euro + toegangsgeld museum

 Tip: reserveren is aangeraden (max 20 personen per workshop)

‘Nakaarten’ in Het kleinste kamertje

In de allerlaatste ruimte van de expo kaart je letterlijk en figuurlijk nog even na. Speel er de spelletjes die aan bod komen in de verhalen, maar daag ook je medebezoekers uit met enkele gespreksstarters over tattoos. Ontwerp je eigen ‘flash’ of draai voor 50 cent een tijdelijke tattoo uit de automaat. Kies ook zeker iets uit het assortiment DIY-workshops voor thuis!

 

Op schattenjacht met Vlieg in het Speelkaartenmuseum

vanaf 4 jaar

De historische drukpersen draaien nog regelmatig in het Speelkaartenmuseum. Ze worden onderhouden en bediend door enthousiaste drukkers die heel graag laten zien hoe speelkaarten vroeger gedrukt werden. Een van de drukkers is echter een deugniet. Hij steekt overal zijn neus in en verstopte bijvoorbeeld de schatkist van Vlieg. Voer samen met je gezin de opdrachtjes uit en achterhaal wie die snoodaard is!

Vlieg door Turnhout

Hopelijk is je reukorgaan degelijk in vorm deze zomer, want er zijn maar liefst zes schatkisten van Vlieg verstopt in de stad. Haal je stempelkaart in één van de locaties en onderneem alle zoektochten. Na het vinden van de schatkist krijg je per locatie een stempel. Bij 2, 4 of 6 stempels kun je de kaart inleveren voor cadeautjes!

CLUB MAGIQUE op zondag

Wie is Club Magique?

Dries, Rien en Martijn vormen samen 'Club Magique'. Hun verhaal samen begon in het voorjaar van 2020 op  ons Youtube-kanaal en al snel doopten ze elke zondag van de zomer om tot een magische afsluiter van de week. Misschien wisten je ze al te verwonderen op één van hun live-sessies op de Facebookpagina van de musea? Ontmoet ze deze zomervakantie weer in levende lijve in het museum!

Telkens van 13u30 - 16u30, gewone toegangstarief.

 • 3 juli: Rien
 • 10 juli: Dries (GEANNULEERD)
 • 17 juli: Rien
 • 24 juli: Rien
 • 31 juli: Martijn
 • 7 augustus: Martijn
 • 14 augustus: Dries
 • 21 augustus: Dries
 • 28 augustus: Rien

 

Boek een workshop met je jeugdvereniging of familie! 

Ben je nog op zoek naar een groepsactiviteit voor kinderen in de vakantie? In het jeugdatelier van het museum kunnen kinderen vanaf 6 jaar drukken op een historische drukpers. Met inkt op waterbasis in felle kleurtjes en speelkaartenkarton heeft elk kind al snel een mooi resultaat om mee naar huis te nemen.
In het gezellige museumcafé 'Vijven en Zessen' kun je als groep picknicken en om de hoek is er een klein buurtspeelpleintje om te ravotten. Kortom, alle ingrediënten voor een leuke daguitstap in de Kempen!

 • Een workshop duurt zo'n 1,5 uur en het atelier biedt plaats aan maximaal 20 kinderen.
 • We vragen minstens 2 volwassenen om het drukproces mee te begeleiden.
 • De prijs voor zo’n voor- of namiddagje creativiteit is 75 euro voor de begeleiding van de workshop.
 • Tip: bezoek ook het museum. De toegangsprijs is inbegrepen.
 • Boek hier. 

Jeugdatelier

Het Museum van de Speelkaart beschikt over een jeugdatelier waar kinderen kunnen knutselen, een speelkaartenhuisje bouwen ...  Regelmatig vinden er workshops plaats. Hou deze website in de gaten voor updates, of schrijf je in op de nieuwsbrief van Musea Turnhout.

Speelkaartenlab

In het Speelkaartenlab vind je allerlei spelletjes en interactieve toepassingen van speelkaarten. Jong en oud kunnen zich amuseren met apps, een digitale quiz, een educatief geheugenspel, een interactieve tijdlijnwolk en originele verkleed- en selfiemogelijkheden.  Ideaal als je even voor joker wilt staan! 

Het Speelkaartenlab is een realisatie van Cartamundi, wereldmarktleider op het gebied van speelkaarten en bordspellen. 

Kinderen in het museum

Verjaardagsfeestjes

Het museum biedt drie originele formules voor een onvergetelijk verjaardagsfeestje! Kies uit een drukatelier, een workshop juwelen knutselen met speelkaarten of een goochelshow. Het feestje start telkens met een spelletjestocht doorheen alle museumzalen. Meer info

 

Leuke museumactiviteiten voor thuis! 

Binnen vier vaste rubrieken kan je ook thuis aan de slag met leuke museumworkshops, zoekopdrachtjes en weetjes.

Laat je uitdagen door onze musea, of lees meer over bijzondere objecten uit de collectie!

Klik hier voor meer info!