Het verhaal van 'Kind met inktvlekken'

Het is 1892. Senne is 11 jaar en een fabriekskind. Hij werkt, net als veel kinderen, in één van de Turnhoutse drukkerijen. Het werk is hard en zwaar, de dagen duren lang. De inkt van de machines kleeft onafwisbaar op zijn kleren, handen en huid. Op wat een gewone werkdag moest worden, zet Senne ongewild een reeks gebeurtenissen in gang, met grote gevolgen … 

Kind met inktvlekken is een verhaal over uitbuiting en onrecht, maar ook over verzet, moed en de wil om de loop van de geschiedenis te veranderen. Turnhout beleefde in de negentiende eeuw haar hoogdagen als industriestad. Met de stad van nu als decor neemt Kind met inktvlekken je terug mee naar deze bewogen periode.

Tien imposante muurschilderingen brengen de wereld van Senne tot leven in een ongezien streetartparcours. Je kunt het parcours doorlopen met een gids of audiogids.
De rondleiding is voornamelijk afgestemd op volwassenen. Voor kinderen zijn extra opdrachten voorzien in het pakket.

Productie

Kind met inktvlekken is een productie van Musea Turnhout.
Voor de teksten deed Musea Turnhout een beroep op Paul Govaerts. Stripauteur Dido Drachman realiseerde zeven van de tien illustraties. De overige drie murals zijn ontworpen door kunstenaarscollectief Treepack, waartoe ook de Spaanse kunstenaar Zésar Bahamonte behoort. Zij speelden in op de thema’s die in het verhaal aan bod komen: inspanning, opoffering, verbondenheid, kind-zijn. Alle muurschilderingen werden aangebracht door Treepack. 

Acteur Stijn Van Opstal leende zijn stem voor de audiogids. De muziek werd gecomponeerd door Benjamin Boutreur (El Tattoo del Tigre) en uitgevoerd door het harmonieorkest De Xaverianen.

Participatieve insteek

De mural aan het Heilig Graf in de Baron du Fourstraat is het resultaat van een participatietraject dat Musea Turnhout uitstippelde met leerlingen van deze school. De scholieren leverden input, gedachtespinsels en tekeningen aan waarmee de streetartkunstenaar aan het werk ging. Wat betekent het vandaag om jong te zijn? De typografische uitwerking van de muurschildering verwijst naar het grafische verleden van Turnhout. Het ontwerp legt op deze manier een symbolische link tussen de leerlingen vandaag en de fabriekskinderen van vroeger. 

Het project Kind met inktvlekken werd mogelijk gemaakt door Stad Turnhout, Vlaamse Overheid, Rock Paper Pencil, Erfgoed Noorderkempen en Strip Turnhout.