Nacht van het Kempens Erfgoed

Duik in de Kempen van vroeger en nu!

Erfgoed Noorderkempen en Erfgoedcel Kempens Karakter organiseren tijdens het weekend van 24-25 oktober 2020 de Nacht van het Kempens Erfgoed. Dat is een gezellig weekend boordevol originele erfgoedactiviteiten, georganiseerd door erfgoedverenigingen, gemeentes, vrijwilligers en lokale zelfstandigen.

Ook het Turnhoutse Begijnhofmuseum en het Nationaal Museum van de Speelkaart hebben een aanbod klaargestoomd. De activiteiten zijn gevarieerd en volledig passend binnen de sfeer van de locatie. Bij elk onderdeel is rekening gehouden met de veiligheidsmaatregelen inzake Covid-19.

BEGIJNHOFMUSEUM

Het bijzondere begijnenleven - Inspiratie voor kunst en bezinning

Nacht van het Kempens Erfgoed

NATIONAAL MUSEUM VAN DE SPEELKAART

Voetsporen van Brepols - wandeling & podcast

Philippus Jacobus Brepols (1778-1845) ligt in zijn ééntje aan de basis van de volledige drukkers- en speelkaartenindustrie in Turnhout, en dat is helemaal aan zijn inzicht en durf te danken. Zijn levensverhaal leest als een avonturenroman en is nu neergeschreven in een publicatie. De Nacht van het Kempens Erfgoed is hét uitgelezen moment om de brochure te lanceren. Ze dient bovendien als leidraad voor een stadswandeling langs twaalf markante locaties in het centrum van Turnhout die een rol speelden ten tijde van Brepols. De middelste pagina van het boekje is blanco gebleven. Daar hoort een afdruk van een litho, een portret getekend door Hanna van Dun en gedrukt door Cyriel Verbist. Je kunt de druk gratis ophalen in het Museum van de Speelkaart, tevens de laatste etappe van de wandeling.

Daarnaast biedt het museum een podcast aan over de zoektocht van Brepols naar het geheim van marmerpapier. Sofie Decleir en enkele Turnhoutse amateurspelers nemen je in het museum auditief mee op één van zijn handelsmissies. Als kers op de taart geniet je van een speciaal Brepolsbier gebrouwen door het Nest. Door de nieuwste maatregelen kan dat helaas niet in het museumcafé, maar het bier wordt in flesjes aangeboden (tot 20 uur).

• Zaterdag 24 oktober van 11 tot 23 uur.
  • Het museumbezoek is die dag gratis, inclusief de podcast. Het boekje voor de wandeling en het Brepolsbier zijn betalend.
  • De brochure voor de wandeling is te koop bij Toerisme & UiT (9 tot 20.30 uur) en in het museum (11 tot 23 uur). Prijs: 5 euro. Die dag krijg je er een gratis 'Moyelyken Mensch'-draagtas bij!
  • Vooraf inschrijven is niet nodig. Omwille van de veiligheid waakt het museum over het aantal deelnemers. Mogelijk moet je even wachten.
  • Check even de huisregels van het museum i.v.m. het coronavirus.
  • Let op: volgens de meest recente maatregelen mag je wandelen met een groepje van maximum 4 personen. Denk je er ook aan om een mondmasker te dragen?
  • In het museum is een beperkte hoeveelheid tablets aanwezig om de podcast te volgen. Deze worden uiteraard ontsmet na elk gebruik.
    Om wachttijden te vermijden, breng je best je eigen smartphone of tablet mee (incl. oortjes) en download je vooraf de Erfgoedapp.

Vanaf zondag 25 oktober bieden het Museum van de Speelkaart en Toerisme & UiT de wandeling en de podcast als pakket aan. De brochure + museumbezoek + flesje Brepolsbier + litho Brepols + draagtas zijn dan te koop voor 10 euro.

Samen met Paul Govaerts, Tijs Van Nieuwenhuysen, Hanna van Dun, Huis van Eustachius, Opmaat, Brouwerij Het Nest, Brepols Publishers, Brepols Boekbinders en Erfgoed Noorderkempen.