Onderhuids

Over mensen, tattoos en speelkaarten

Tijdelijke tentoonstelling - van 19 mei 2022 tot 26 februari 2023

Als eerbetoon, statement, jeugdherinnering, provocatie of ritueel: een tattoo kies je voor het leven, en dat is vaak de aanleiding van een persoonlijk gesprek. Dat gesprek gingen fotograaf Ans Brys en schrijver Matthias M.R. Declercq aan in de tentoonstelling ‘Onderhuids’.

Einde 2021 lanceerde het Speelkaartenmuseum een oproep naar mensen met speelkaartgerelateerde tattoos om mee te werken aan de expo.  De tattoo mocht alles uit het rijke speelkaartenscala verbeelden, zonder beperkingen: een koning, een joker, een klaverblad, een royal flush ... . De zoektocht leverde boeiende reacties op, zowel uit het binnen- als het buitenland. Uit de meer dan honderd inzendingen koos het museum vijftien verhalen en stelde hierbij de verscheidenheid van de mensen, van de tatoeages, maar vooral ook van de beweegredenen voorop.

Het museum toonde deze portretten in ‘Onderhuids’, met artistieke beelden vastgelegd door fotograaf Ans Brys, en fascinerende (levens)verhalen opgetekend door Matthias M.R. Declercq. De expo waaierde breed uit, van de symboliek achter Koeken Tien en The Ace of Spades, tot een tattoo van een tarotkaart en een koning uit India. ‘Onderhuids’ stelde de mens centraal en ging verder dan wat je ziet. Het resultaat was eens hartverwarmend, dan weer speels of aangrijpend. Maar niks is wat het lijkt. Een tattoo is geen tekening, het is een verhaal.

Live atelier

Gedurende de tentoonstelling verhuisden tattoo artist Laura Meeus en enkele collega’s hun atelier naar de expozaal, waar ze elke woensdag en zaterdag live aan het werk gingen. Bezoekers konden getuigen zijn van het artistieke proces of er zelf aan deelnemen. Het aanbod tattoo flashes werd uitgebreid met unieke figuren gebaseerd op de rijke museumcollectie.

Het atelier mocht naast Laura van 'ALIEN ink' ook al Galen van 'Monarchy Tattoo' in Antwerpen, Pim van 'Studio Kadul' in Kessel en Ellen van 'Black Swan' in Balen, Flore van 'Aaargh Tattoo' in Brussel, Femke van 'Into the Woodz' in Hasselt, Sivan van 'Vintage Skin' in Lier, Sven van 'Blek' en Joachim van 'Harbour City' in Antwerpen in Asse ontvangen.

Curatoren: Ans Brys, Matthias M.R. Declercq, Laura Meeus, Elke Grommen

Scenograaf: Bram Luyts

 

Breng een virtueel bezoek aan de tentoonstelling

Klik hier voor een virtueel bezoek aan de expo 'Onderhuids'.

‘Nakaarten’ in Het kleinste kamertje

Download hier de spelregels van de kaartspelletjes die aan bod kwamen in de expo:

Download hier de  DIY-stappenplannen voor een workshop @ home.

 

'Onderhuids' in de media

Vlaanderen Vakantieland bracht met Maureen Vanherberghen en Astrid Coppens een bezoek aan de expo 'Onderhuids'. Herbekijk hier de aflevering over de Antwerpse Kempen.

__________________________________

Nationaal Museum van de Speelkaart

Geen veelzijdiger spel dan het kaartspel. In Turnhout, hoofdbasis van de grootste speelkaartenproducent ter wereld, ontdek je de geschiedenis, de evolutie en de traditionele productie van de speelkaart.

Openingsuren:

  • Dinsdag tot vrijdag 10 tot 17 uur
  • Zaterdag en zondag: 11 tot 17 uur
  • Gesloten op maandag, 1-2 januari en 25-26 december

Tarieven

Bereikbaarheid