Strips Bij Voorbeeld

Stripgids Academie stelt tentoon
1 juli tot 30 augustus 2020

Reeds voor het derde jaar op rij begeleidden professionele stripmakers cursisten in de Stripgids Academie. Deze unieke stripopleiding is een initiatief van Stripgids, LUCA Beeldverhaal en Graphic Storytelling Brussel en de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten van Turnhout. De vijf docenten van Stripgids Academie baseerden hun lessen op hun eigen beroepspraktijk: geen theorie, maar het echte leven van een stripauteur. Zeven studenten volgden de voorbeelden van hun leermeesters en gaven er hun eigen unieke invulling aan.

Traditiegetrouw tonen de afzwaaiende cursisten de resultaten van de tien intensieve lessen en vijf veeleisende opdrachten aan het publiek. In 2020 deden ze dat voor het eerst in het Nationaal Museum van de Speelkaart.

Livinus Strip Turnhout


Docenten & opdrachten

 • Johan Stuyck – Rear Window (geïnspireerd op Alfred Hitchcock)
  Portretteer jezelf als een immobiele toeschouwer die vanuit een gebouw aan de overkant vier vensters observeert, tekent en beschrijft. Vooral wat er zich in de kamers achter de vensters afspeelt, is belangrijk. Maak vier pagina’s en één tekening van jezelf als bespieder.
 • Kim Duchateau – Plot voor graphic novel
  Bedenk een plot voor een graphic novel van 140 pagina’s maar werk er slechts drie uit. De drie pagina’s volgen niet op elkaar, ze komen elk vanop een andere plaats in het verhaal. Elke pagina moet op zichzelf een duidelijke verhaallijn hebben en grafisch interessant zijn, ook al zijn ze ieder maar 1/140 deel van een boek.
 • Stephan Louwes – Nostalgisch miniverhaal
  Bedenk een verhaal in één beeld, één illustratie, waarin één of meer personages duidelijk in een nostalgische sfeer baden. De compositie moet het oog leiden en het verhaal duidelijk maken.
 • Bart Schoofs – Saai wordt geestig
  Scheur uit diverse tijdschriften het artikel dat jou het minst interesseert, dat inhoudelijk het minst tot jouw leefwereld behoort. Maak daarmee een strip van één pagina of meer of enkele cartoons die het onderwerp toch min of meer aantrekkelijk maken, voor jezelf, maar ook voor anderen.
 • Ephameron – Affiche volgens risografieprocedé
  Sinds de negentiende eeuw verovert kritisch drukwerk de straat. Zoek een geschikt thema en denk na over je engagement, communiceer een standpunt. Creëer een affiche op A3-formaat in twee kleuren, zwart en rood. Druk af op de risograaf.

De lessen van Ephameron vonden plaats in het FabLab2300, waar de cursisten kennismaakten met risografie. Ook de andere toestellen en hun grafische mogelijkheden openden een arsenaal aan nieuwe opties voor de jonge stripmakers, en die staan dankzij Rock Paper Pencil voor hen open.