Leve het lot! Over de kunst van het spel

Kaartspelen is van alle tijden, generaties en rangen. Iedereen speelt kaart, al eeuwenlang, en dat is ook kunstenaars niet ontgaan. De meeste mensen spelen van kinds af aan. Je doorstaat het spel alleen of in gezelschap, net zoals in het echte leven. Je leert je tegenspeler kennen, kansen afwegen, keuzes maken, een strategie bedenken, en wie weet een flirt of romance aanwakkeren.

Toch worden kaartspelers ook vaak niet erg flatterend afgebeeld: ze vloeken, drinken, maken ruzie en gaan zelfs met elkaar op de vuist. De donkere kant van het leven. Welke weg bewandel je: ga je voor het eerlijke, rustige spel waarbij je vaardigheden en inzichten leert, of verlies je jezelf in gokken, valsspelen en bedriegerij? En wat brengt de toekomst? Er zijn eervolle winnaars en roemloze verliezers. Is het leven gewoon een kwestie van je kaarten goed uit te spelen of is er meer nodig?

Met ‘Leve het lot!’ geeft het Speelkaartenmuseum een blik op de rol van het kaartspel in de Westerse kunst. Het museum put hiervoor uit de eigen collectie, maar toont ook werken uit de verzameling die ze sinds 2019 in langdurige bruikleen heeft van de Nationale Loterij. Het gaat om boeken, spelautomaten, schilderijen en grafisch werk van bekende en minder bekende meesters, allemaal met als thema: het kaartspel. Een deel van deze collectie werd in 2019-2020 al getoond in de expo ‘Kaartspelers in de Kunst’. Momenteel trekt het museum de ‘schatkamer’ opnieuw open met een selectie die de reputatie van het kaartspel doorheen de eeuwen alle eer aandoet.

Met werken van onder meer: James Ensor, Jan Moerman, Marcel Stobbaerts, Ferdinand de Braekeleer, Johan Clarysse,...

'Leve het lot!' met je gezin

Ontdek in 'Leve het lot!' nu ook een reeks interactieve elementen. Breng jij alle opdrachten tot een goed einde? 

Educatief aanbod

Educatief DIY-pakket ‘Leve het lot!’

Ontdek samen met je leerlingen de presentatie 'Leve het lot!' via het educatieve pakket, specifiek ontwikkeld voor leerlingen van het secundair onderwijs. Deze unieke tentoonstelling geeft de leerlingen een blik op de rol van het kaartspel in de Westerse kunst.

Via zes kleurrijke thema's verkennen de leerlingen de verschillende aspecten van kaartspelen; kansen afwegen, keuzes maken, een strategie bedenken, en wie weet een flirt of romance aanwakkeren. Laat je leerlingen kennismaken met de rijke symboliek en culturele betekenis achter kaartspellen, terwijl ze samenwerken en nieuwe inzichten opdoen. Elk thema biedt een educatieve ervaring, waarbij leerlingen de kans krijgen om actief deel te nemen aan opdrachten die hun creativiteit en observatievaardigheden stimuleren.

Praktisch:

  • Prijs: de toegang tot het museum is gratis voor -18-jarigen en hun begeleiders
  • Geschatte duur: 1 uur en 30 minuten
  • Boek je bezoek via dit contactformulier.
  • Openingsuren: dinsdag tot en met vrijdag van 10 tot 17 uur

 

Drukateliers 'Leve het lot! Over de kunst van het spel'

Kaartspelen is van alle tijden, generaties en rangen. Iedereen speelt kaart, al eeuwenlang, en dat is ook kunstenaars niet ontgaan. 'Leve het lot!' toont boeken, spelautomaten, schilderijen en grafisch werk van bekende en minder bekende meesters.

Combineer je klasbezoek aan de tentoonstelling met een creatief drukatelier in het museum. Ontdek hier welke twee ateliers er beschikbaar zijn in de thema's van 'Leve het lot!'.