Van fabrieksplein tot museumtuin. Hier groeit iets!

26
maart
2024

In het kader van het project 'Veerkrachtig Stadshart’ zijn er momenteel werken aan de gang voor de aanleg van een museumtuin aan het Speelkaartenmuseum.

Opgelet: omdat er voor de deur van het museum momenteel werken aan de gang zijn, zal de toegang van het museum tijdelijk verhuizen naar de ingang van het Museumcafé Vijven en Zessen. Het museumteam excuseert zich voor het ongemak, het museum zal spoedig weer bereikbaar zijn via de hoofdingang.

De vroegere museumparking wordt een groene ruimte die voor het museum, het museumcafé én de hele buurt een gezellige plek van ontmoeting en beleving mag zijn. De muur tussen de site en het voetpad wordt verlaagd om zoveel mogelijk een open plek te creëren. De werken zullen in totaal ongeveer twee maanden in beslag nemen.

Klimaatrobuuste stad

De aanleg van de museumtuin past binnen het Turnhouts project 'Veerkrachtig Stadshart'. Zo investeert Stad Turnhout in een groene en sociale stadskern. Een tuin aan het museum brengt mensen bij elkaar, maar is vooral ook een nieuwe groene long. Langzaam maar zeker maken we van Turnhout een klimaatrobuuste stad met genoeg groene, koele plekken waar mensen tot rust kunnen komen.

Op 3 mei 2024 zijn de werken afgerond, dat wordt gevierd met een feestelijke opening voor de museumtuin. Vanaf dan kan iedereen komen genieten van een nieuw stukje natuur in Turnhout.

Om de nieuwe tuin te realiseren kreeg Stad Turnhout Vlaamse subsidies kaderend in Stedenbeleid.