Musea Turnhout

Musea Turnhout omvat het Begijnhofmuseum, het Nationaal Museum van de Speelkaart en het TaxandriamuseumDit museumcollectief vormt het kenniscentrum van Turnhout en de Antwerpse Kempen. Unieke collecties die de geschiedenis en het heden van de streek weerspiegelen, worden gekoppeld aan een werking met een waaier aan experts en erfgoedgemeenschappen. De eigenheid van de bewoners, het begijnenleven en de grafische industrie staan hierbij centraal. De collecties zijn ondergebracht in authentieke gebouwen die op zich al een bezoek waard zijn.

Sinds 2004 is Musea Turnhout door de Vlaamse overheid erkend op regionaal niveau, aanvankelijk onder de naam TRAM 41 (Turnhoutse Route Archief en Musea).

Naast de vaste opstellingen bieden de musea doorheen het jaar een gevarieerd aanbod met tijdelijke tentoonstellingen, boeiende kant- en drukdemonstraties, speciale rondleidingen, lezingen, workshops en andere activiteiten voor jong en oud. Raadpleeg de verschillende websites voor alle info.

Highlights in 2023

Nog tot 16 april biedt Taxandriamuseum een introductie op het gevarieerde oeuvre van beeldend kunstenaar Jozef Schellekens (1909-1963). Daarna maakt het museum ruimte voor modern kantwerk van leerlingen van de Stedelijke kantacademie, naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van dit kunstonderwijs.

Het Speelkaartenmuseum geeft met Onderhuids een forum aan een selectie mensen die een tattoo hebben over speelkaarten. De verhalen achter die tattoos staan centraal en zijn opgetekend door journalist Matthias M.R. Declercq, Fotografe Ans Brys legde de mensen kunstzinnig vast op beeld. De expo is nog te bewonderen tot 26 februari 2023.
Vanaf 30 maart toont het museum opnieuw een reeks werken uit de kunstcollectie van de Nationale Loterij, met het kaartspel als centrale thema.

De digitale toer op

Musea zijn steeds op zoek naar nieuwe werkvormen en presentaties. De collecties van het Begijnhofmuseum, het Speelkaartenmuseum en het Taxandriamuseum zijn vanuit je zetel digitaal te bekijken via de portaalwebsite Kempens Erfgoed. Voor zoektochten, verhaallijnen en rondleidingen wordt vaak een beroep gedaan op de gebruiksvriendelijke Erfgoedapp. Nieuwe tentoonstellingen krijgen telkens een digitale 360°-presentatie.

Partners

Musea Turnhout werkt nauw samen met Erfgoed Noorderkempen, Erfgoeddepot Noorderkempen en het Stadsarchief

Praktische info

Musea Turnhout is een stedelijke instelling en wordt gesteund door de Vlaamse overheid.
De administratie is gevestigd in de gebouwen van het Nationaal Museum van de Speelkaart, Druivenstraat 18, 2300 Turnhout - 014 44 33 98 - musea@turnhout.be
Op Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn zijn de musea te volgen via 'Musea Turnhout'.

 Logo Vlaamse Overheid