Verhalen en objecten

1. Botersmokkel in de Kempen - Een nieuw verhaal in de kijker! 

Iedere maand staat er een object of verhaal in de kijker uit één van onze musea of het Stadsarchief. In april 2020 was dit het verhaal van José Heerman, bekende Turnhoutenaar en bedrijvig journalist tijdens de tweede helft van de vorige eeuw. Zo is smokkel een thema dat Heerman bleef boeien, ook na zijn pensionering. 

Vind hier het volledige verhaal: https://bit.ly/2X0ihSQ (Tip: ga ook zeker op ontdekking tussen de andere objectfiches van het Stadsarchief en de musea. Deze zijn telkens terug te vinden op de websites) Veel leesplezier! 

 

3. Wat is het object?

We deelden dit bijzondere object uit de collectie op onze sociale media met de vraag 'wat is het?'. Hier kom je het te weten:

Dit mooie beeld is een soort trompe l'oeil ontsproten aan de geniale verbeelding van porseleinfabrikant Jacob Petit, want het is ook een trekpotje met een theelichtje.

Het komfoor (veilleuse) wordt gevormd door het rokgedeelte van het kleed van de dame, met achteraan een opening om het ‘theelicht’ erin te kunnen zetten. Het bovendeel van het lichaam vormt de theepot of trekpot (tisanière), inpassend in het komfoor. Aan de achterzijde is een oor aangewerkt. De giettuit is vernuftig verborgen in de brede tulband op het hoofd van de sultana. Bovenop de hoofdbedekking bevindt zich nog een klein rond dekseltje.

De veilleuse-tisanière werd sinds het einde van de 18de eeuw gebruikt in de ziekenkamer, naast het bed, om de bouillon of thee warm te houden.Tegelijkertijd produceerde ze een zacht licht gedurende de nacht.

4. Project Object was op zoek naar jouw object met een verhaal

Project Object verzamelde tijdens de coronaperiode verhalen van objecten waar een anekdote bij hoort, objecten met een verhaal en betekenis: groot of klein, alledaags of net helemaal niet.

We kregen deze mooie inzending van Liesbet: 

 

5. Weetjes-woensdag

Heb je zelf nog een weetje over één van de musea of het stadsarchief? Bezorg het ons via onze sociale media of stuur een mailtje naar museumworkshop@turnhout.be

6. Wat is het object? 

Eerder deelden we deze foto met de vraag 'Wat is het?'. Net als vorige keer bleek het porseleinen beeldje nog een andere functie te hebben. De twee witte kruikjes onder het beeld van Napoleon zijn namelijk inktpotjes waarvan de dekseltjes verdwenen zijn.

7. Het getekende dagboek van Nele

Op 20 april 2020 deed het Stadsarchief een oproep aan alle Turnhoutenaars om getuigenissen over deze bijzondere tijd binnen te brengen. We stellen graag één van de eerste inzendingen centraal: het getekende dagboek van Nele Dionys.

Lees meer over Nele haar herkenbare en kleurrijke ervaringen in de volledige fiche. 

8. Karlien's favoriet 

Dit werk van David Teniers de oude is één van collectiebeheerder (en kattenliefhebster) Karlien haar favorieten uit het Taxandriamuseum.

Frans Francken was de eerste schilder die apen met menselijke handelingen afbeeldde, met als doel te moraliseren: wijzen op het zinloos nadoen, letterlijk na-apen.Teniers daarentegen gebruikt dit gegeven op een satirische wijze. Hij lacht zo met de verschillende standen in de maatschappij. - Olieverf op doek.