Voetsporen van Brepols

Vanaf 24 oktober 2020

Treed in de voetsporen van de enige Bill Gates die onze regio ooit gekend heeft: Philippus Jacobus Brepols. PJ voor de vrienden. Tweehonderd jaar geleden zette hij de Kempen op de kaart als papierverwerkende regio. Door doelgericht te investeren en te innoveren, groeide zijn bescheiden drukkerij uit tot een bloeiende onderneming. Vanuit zijn bedrijf ontstonden in Turnhout andere, concurrerende drukkerijen, waarvan het ontstaan vaak was ingegeven door afgunst, trouweloosheid en spionage. Als we de archieven mogen geloven was Brepols een ‘moyelyken mensch’.

Wandeling en podcast

Om het leven en werk van deze illustere fabrieksbaas in de verf te zetten, zijn nu een stadswandeling en podcast ontwikkeld. De wandeling start op de Grote Markt en loopt langs twaalf locaties die ten tijde van Brepols belangrijk waren.

De begeleidende brochure van de wandeling is geschreven door Paul Govaerts. Ze bevat een geromantiseerde biografie die je in één ruk wil uitlezen. De vormgeving is het werk van Tijs Van Nieuwenhuysen. Hij baseerde zich hiervoor op de werkwijze uit Brepols’ tijd. Het midden van het boekje is blanco gebleven. Daar hoort een afdruk van een litho, een portret van Brepols gemaakt door Hanna van Dun en gedrukt door Cyriel Verbist. Deelnemers kunnen die ophalen in het Museum van de Speelkaart, de laatste etappe van de tocht.

In het museum nemen Sofie de Decleir en enkele Turnhoutse amateurspelers je auditief mee op handelsmissie. Je ontmoet Brepols bij een van zijn klanten en gaat met hem op zoek naar het geheim van marmerpapier. De podcast is in het museum – en later ook thuis - te beluisteren via de Erfgoedapp. Brouwerij Het Nest zorgt voor een uitstekende afsluiter in de vorm van gerstenat: proef het enige echte Brepolsbier! Door de nieuwste maatregelen kun je dat voorlopig niet proeven in het museumcafé, maar het bier wordt in flesjes aangeboden.

P.J. Brepols

Kostprijs

De activiteiten worden vanaf 24 oktober als pakket aangeboden:
De brochure + museumbezoek + flesje Brepolsbier + litho Hanna van Dun + draagtas kosten samen 10 euro

Afzonderlijk:

 • Boekje stadswandeling: 5 euro
 • Museumbezoek + podcast: 5 euro – kortingstarief: 3 euro – jonger dan 18 jaar: gratis
 • Brepolsbier: 3 euro per flesje
 • 'Moyelyken Mensch'–draagtas: 5 euro

Verkooplocaties

 • Nationaal Museum van de Speelkaart, Druivenstraat 18, Turnhout
 • Toerisme & UiT, Grote Markt 44, Turnhout

Praktisch

 • In het museum is een beperkte hoeveelheid tablets aanwezig om de podcast te volgen. Deze worden uiteraard ontsmet na elk gebruik.
  Om wachttijden te vermijden, breng je best je eigen smartphone of tablet mee (incl. oortjes) en download je vooraf de Erfgoedapp.


Nacht van het Kempens Erfgoed

‘Voetsporen van Brepols’ wordt gelanceerd op zaterdag 24 oktober, niet toevallig de Nacht van het Kempens Erfgoed. Een aantal locaties blijven dan langer open en is het kerkhof, waar P.J. Brepols begraven ligt omringd door zijn concurrenten, speciaal verlicht.
Die dag moet je enkel de brochure aankopen: in het Museum van de Speelkaart (11 tot 23 uur) of Toerisme & UiT (9 tot 20.30 uur). Het museum en de podcast worden gratis aangeboden en je ontvangt bovendien gratis een exclusieve ‘Moyelijken Mensch’-draagtas!

 • Let op: volgens de meest recente maatregelen mag je wandelen met een groepje van maximum 4 personen. Denk je er ook aan om een mondmasker te dragen?
 • Door de nieuwste maatregelen blijft het museumcafé 'Vijven & Zessen' gesloten. Het Brepolsbier wordt in flesjes te koop aangeboden tot 20 uur.
 • Check even de huisregels van het museum i.v.m. het coronavirus.

‘Voetsporen van Brepols’ is het resultaat van een fijne samenwerking met Paul Govaerts, Tijs Van Nieuwenhuysen, Hanna Van Dun, Huis van Eustachius, OpMaat, Brouwerij Het Nest, Brepols Publishers, Brepols Boekbinders en Erfgoed Noorderkempen.

Nacht van het Kempens Erfgoed