Voetsporen van Brepols

Stadswandeling & podcast

Treed in de voetsporen van de enige Bill Gates die onze regio ooit gekend heeft: Philippus Jacobus Brepols. PJ voor de vrienden. Tweehonderd jaar geleden zette hij de Kempen op de kaart als papierverwerkende regio. Door doelgericht te investeren en te innoveren, groeide zijn bescheiden drukkerij uit tot een bloeiende onderneming. Vanuit zijn bedrijf ontstonden in Turnhout andere, concurrerende drukkerijen, waarvan het ontstaan vaak was ingegeven door afgunst, trouweloosheid en spionage. Als we de archieven mogen geloven was Brepols een ‘moyelyken mensch’.

Voetsporen van Brepols - campagnebeeld

Om het leven en werk van deze illustere fabrieksbaas in de verf te zetten, zijn nu een stadswandeling en podcast ontwikkeld. De wandeling start op de Grote Markt en loopt langs twaalf locaties die ten tijde van Brepols belangrijk waren.

Publicatie

De begeleidende brochure van de wandeling is geschreven door Paul Govaerts. Ze bevat bovendien een geromantiseerde biografie die je in één ruk wil uitlezen. De vormgeving is het werk van Tijs Van Nieuwenhuysen. Hij baseerde zich hiervoor op de werkwijze uit Brepols’ tijd. Het midden van het boekje is blanco gebleven. Daar hoort een afdruk van een litho, een portret van Brepols gemaakt door Hanna van Dun en gedrukt door Cyriel Verbist. Deelnemers kunnen die ophalen in het Museum van de Speelkaart, de laatste etappe van de tocht. Door de tijdelijke sluiting van het museum kan dat helaas even niet.

Podcast

In betere tijden nemen Sofie Decleir en enkele Turnhoutse amateurspelers je in het Speelkaartenmuseum auditief mee op handelsmissie. Tijdens het hoorspel ontmoet je Brepols bij een van zijn klanten en ben je getuige van zijn zoektocht naar het geheim van marmerpapier. Door de voorlopige sluiting van het museum is dit nu niet mogelijk, maar de podcast is ook thuis te beluisteren via de Erfgoedapp. Brouwerij Het Nest zorgt voor een uitstekende afsluiter in de vorm van gerstenat: proef het enige echte Brepolsbier!

Kostprijs

De brochure + museumticket voor één persoon + flesje Brepolsbier + draagtas 'Moyelyken Mensch' kosten samen 10 euro. In het pakket vind je ook de werkwijze om de podcast thuis de beluisteren.

Afzonderlijk:

 • Boekje stadswandeling: 5 euro
 • Museumbezoek: 5 euro – kortingstarief: 3 euro – jonger dan 18 jaar: gratis
 • Brepolsbier: 3 euro per flesje
 • Portret PJ Brepols'Moyelyken Mensch'–draagtas: 5 euro

Verkooplocaties

 • Voorlopig enkel in het Toerisme & UiT kantoor. Bestel je pakket of de losse componenten per mail of telefonisch (014 44 33 55). De medewerkers geven je een tijdstip waarop je de producten kunt afhalen (Grote Markt 44). Betalen kan dan enkel met Bancontact.
 • Online bestellen en betalen kan via de webshop.
 • Woon je in stadsregio (Turnhout, Oud-Turnhout, Vosselaar, Beerse) en bestel je via de webshop? Dan brengen wij het pakket aan huis!
  Bestellingen worden op vaste dagen in de week geleverd.

Werkwijze podcast

 • Download de Erfgoedapp op je smartphone via de appstore.
 • Open de Erfgoedapp.
 • Zoek met het kompas de podcast ‘Voetsporen van Brepols’.
 • Klik op ‘download’.
 • Scan met de gele scanner het portret van P.J. Brepols op deze pagina.
 • Druk op ‘start’.

Voetsporen van Brepols’ is het resultaat van een fijne samenwerking met Paul Govaerts, Tijs Van Nieuwenhuysen, Hanna Van Dun, Huis van Eustachius, OpMaat, Brouwerij Het Nest, Brepols Publishers, Brepols Boekbinders en Erfgoed Noorderkempen.