Deze pagina is niet beschikbaar in het Engels. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Leve het lot! Over de kunst van het spel

8
maart
2023

Leve het lot! Over de kunst van het spel

Nieuwe presentatie vanaf 31 maart 2023

Kaartspelen is van alle tijden, generaties en rangen. Iedereen speelt kaart, al eeuwenlang, en dat is ook kunstenaars niet ontgaan. De meeste mensen spelen van kinds af aan. Je doorstaat het spel alleen of in gezelschap, net zoals in het echte leven.  Je leert je tegenspeler kennen, kansen afwegen, keuzes maken, een strategie bedenken, en wie weet een flirt of romance aanwakkeren.

Toch worden kaartspelers ook vaak niet erg flatterend afgebeeld: ze vloeken, drinken, maken ruzie en gaan zelfs met elkaar op de vuist. De donkere kant van het leven. Welke weg bewandel je: ga je voor het eerlijke, rustige spel waarbij je vaardigheden en inzichten leert, of verlies je jezelf in gokken, valsspelen en bedriegerij? En wat brengt de toekomst? Er zijn eervolle winnaars en roemloze verliezers. Is het leven gewoon een kwestie van je kaarten goed uit te spelen of is er meer nodig?

Met ‘Leve het lot!’ geeft het Speelkaartenmuseum een blik op de rol van het kaartspel in de Westerse kunst. Het museum put hiervoor uit de eigen collectie, maar toont ook werken uit de verzameling die ze sinds 2019 in langdurige bruikleen heeft van de Nationale Loterij. Het gaat om boeken, spelautomaten, schilderijen en grafisch werk van bekende en minder bekende meesters, allemaal met als thema: het kaartspel. Een deel van deze collectie werd in 2019-2020 al getoond in de expo ‘Kaartspelers in de Kunst’. Vanaf 31 maart trekt het museum de ‘schatkamer’ opnieuw open met een selectie die de reputatie van het kaartspel doorheen de eeuwen alle eer aandoet.

Met werken van onder meer: James Ensor, Jan Moerman, Marcel Stobbaerts, Ferdinand de Braekeleer, Johan Clarysse