Deze pagina is niet beschikbaar in het Frans. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Met je klas

Het museum staat niet stil! 

Ook tijdens deze lange periode van sluiting kan je bij de Turnhoutse musea terecht voor leuke activiteiten, verhalen en uitdagingen. 

Iedere maandag vind je op onze sociale media en websites een leuke tip om creatief met onze collecties om te gaan. Op woensdag delen we (en gaan we op zoek naar) interessante verhalen en objecten. Vrijdag staat er een tip voor een leuke (gezins)activiteit klaar en zondagavond is er om een 'vergeten' kaartspel uit te proberen! 

Klik hier voor meer info! 

Drukatelier op aanvraag

Met papier of karton, inkt en een historische drukpers gaan de leerlingen actief aan de slag in het atelier. Hun creaties, namelijk de drukvorm en een afdruk, mogen ze nadien mee naar huis nemen.
Rond de lange tafel is er plaats voor 25 leerlingen. Twee volwassen begeleiders zijn nodig om ervoor te zorgen dat het drukproces correct en netjes uitgevoerd wordt. Zo garanderen we het succes op een magisch resultaat!

Praktische info

 • Duur: 1,5 uur
 • Aantal: maximaal 25 leerlingen + minstens twee volwassen begeleiders
 • Tarief: 75 euro
 • Leeftijd: vanaf 2de graad basisonderwijs
 • Reserveer tijdig per mail en geef het aantal personen en de voorkeurdata door.
 • Tip: Is de groep groot of kom je met twee klassen? Wissel het museumatelier af met een rondleiding van 1,5 uur

Drukateliers in thema van 'Kaartspelers in de Kunst'

Drukatelier: geïnspireerd door 'Loteria' van Hervé di Rosa.

Met behangpapier en speelkaarten creëren de leerlingen een kleurrijke fantasiewereld die ze vervolgens door de pers halen.

 • Vanaf 5 jaar
 • Prijs: 75 euro

Op aanvraag.

Drukatelier: geïnspireerd door 'de Kaartspelers' van J. Ensor.

De leerlingen krassen met een droge naald een tekening in een plexiplaatje en maken een afdruk op een historische pers.

 • Vanaf 10 jaar
 • Prijs: 75 euro

Op aanvraag.


Dagarrangement met MOOOV

Tijdens het jaarlijkse filmfestival van MOOOV kunnen scholen een film gratis combineren met een andere activiteit in de stad. Ook het Museum van de Speelkaart zit in het aanbod en biedt deze keuzemogelijkheden aan:

 • Drukatelier 'Vieze Vingers': voor het 1ste, 2de en 3de graad van het basisonderwijs
 • Geleid bezoek aan het museum, de expo 'Kaartspelers in de Kunst' en het speelkaartenlab.

 • Periode: maandag 20 april tot vrijdag 30 april 2020
 • Het volledige programma randactiviteiten vind je hier.
 • Reserveer tijdig!


Geleid bezoek aan het Museum van de Speelkaart

Ga met een gids op ontdekking doorheen het Speelkaartenmuseum en laat je leerlingen ontdekken dat speelkaarten doorheen de eeuwen niet alleen voor vermaak gebruikt werden, maar ook voor reclame, kunst, onderwijs, satire, propaganda ... Leer hen over de traditionele productie van de kaarten en val omver van verbazing bij het zien van de gigantische stoommachine!

Rondleidingen voor scholen worden aangepast aan de leeftijd en het onderwijsniveau van de leerlingen. Op verzoek worden specifieke thema’s benadrukt: geschiedenis en gebruik van de speelkaart, de evolutie van de productie, een tentoonstelling …

 • De gidsbeurten voor de rondleidingen kunnen geboekt worden via Toerisme & UiT (014 44 33 55). De gidsvergoeding bedraagt 50 euro per gids + 5 euro dossierkost.
 • De toegang tot het museum is gratis voor kinderen en jongeren tot 18 jaar.
 • De begeleider van een groep krijgt gratis toegang.
 • Indien gewenst, komen de drukkers van het museum demonstraties geven op de historische drukpersen. Kostprijs drukdemonstratie: 50 euro.

rondleiding machinepark

Tentoonstellingen

Van 26 oktober 2019 tot 30 april 2020 maakt de kunsttentoonstelling 'Kaartspelers in de Kunst', met werken uit de collectie van de Nationale Loterij, deel uit van de rondleiding. Het museum krijgt 480 kunstwerken met betrekking tot de speelkaart in langdurige bruikleen. Hierbij horen namen als James Ensor, Félicien Rops, Rik Wouters, Frans Masereel, Gustave De Smet ...

Deze tentoonstelling bevat ook een interactief element, met grote speelkaarten die de leerlingen uitdagen tijdens uiteenlopende opdrachten. Aan het einde van de expo bevindt zich nog een kleine, educatieve ruimte waarin dit interactieve luik wordt doorgetrokken.

Speelkaartenlab

Een bezoek aan het Museum van de Speelkaart kun je perfect afsluiten met wat actie in het Speelkaartenlab. Dat is een realisatie van Cartamundi, wereldleider in de productie van speelkaarten en bordspellen. Het Turnhoutse bedrijf focust op interactieve toepassingen van de speelkaart voor jong en oud. De leerlingen kunnen zich wagen aan Cartamundi-apps, een digitale quiz, een educatief geheugenspel, een interactieve tijdlijnwolk en originele verkleed- en selfiemogelijkheden.

Gratis schoolvervoer

Logo Dynamo3Archief & Musea Turnhout is een erkende ‘cultuurschakel’. Klasgroepen kunnen via DynamoOPWEG het Begijnhofmuseum, het Nationaal Museum van de Speelkaart en het Taxandriamuseum tijdens de daluren gratis per bus  bezoeken. Op die manier genieten kinderen en jongeren en hun leerkrachten van onze educatieve en culturele activiteiten.

Wil je als school gebruik maken van dat initiatief? Surf naar de website van Dynamo3. Meer informatie over kunst en cultuur op school vind je op de website van Cultuurkuur.