Deze pagina is niet beschikbaar in het Engels. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Met je klas

Wat is er mogelijk met mijn klas in het Museum van de Speelkaart?

Wel, je kiest helemaal zelf de meest gepaste formule voor je klasbezoek. Je kunt uiteraard ook verschillende elementen combineren en zo zelf je uitstap samenstellen. Wat zijn de mogelijkheden?

1. Je boekt een thematische rondleiding naar keuze met gids: meer info

2. Je gaat zelfstandig aan de slag met door het museum aangeleverd materiaal: meer info

3. Je steekt je handen uit de mouwen tijdens een creatieve drukworkshop in het jeugdatelier: meer info

4. Je reserveert een drukdemonstratie met de drukkersploeg die het historische machinepark tot leven brengen: meer info

Ontdek hier onder het tijdelijke aanbod (activiteiten, expo's) voor klassen.

Blijf je graag op de hoogte van al het nieuws voor scholen in de musea? Schrijf je dan hier in voor de Nieuwsbrief Onderwijs.

Tijdelijk aanbod

EXPO 'Onderhuids' over mensen, tattoos en speelkaarten

Tijdelijke tentoonstelling van 19 mei 2022 tot 26 februari 202.

Als eerbetoon, statement, jeugdherinnering, provocatie of ritueel: een tattoo kies je voor het leven, en dat is vaak de aanleiding van een persoonlijk gesprek. Dat gesprek gaan fotograaf Ans Brys en schrijver Matthias M.R. Declercq aan in de tentoonstelling ‘Onderhuids’.

‘Onderhuids’ creatief atelier  - lager onderwijs

Geïnspireerd door de ontwerpen en tattoos uit de expo gaan de leerlingen tijdens dit atelier helemaal zélf aan de slag. Gebaseerd op een persoonlijk verhaal maken ze een eigen ontwerp in kartondruk. 

Praktisch

 

‘Onderhuids’ creatief atelier - secundair onderwijs

In dit atelier krassen de leerlingen met een naald, gelukkig niet rechtstreeks op de huid maar op een plexiplaat. Vervolgens drukken ze een eigen ontwerp af op tattoo papier. Zo gebruiken ze de drukpers als tussenstap tot lichaamsversiering.

Praktisch

 

EXPOPRIKKELS, inspiratie en handvaten voor het secundair onderwijs

Zijn tattoos pure rock’n roll? Of een vorm van zelfverminking? Het resultaat van onvergetelijke herinneringen of van jeugdige dwalingen? Kan je uniek zijn in de wereld van vandaag? En hoe kan een beeld weergeven wat onderhuids leeft?

Bezoek met je klas de expo ‘Onderhuids’ en verdiep je in de wereld van identiteit, vooroordelen, symboliek, beeldtaal en het belang van spel en kaarten. EXPOPRIKKELS biedt inspiratie en handvaten om een bezoek aan de tentoonstelling op een actieve, speelse en betekenisvolle manier voor te bereiden, te beleven en te verwerken.

Praktisch

  • Een museumbezoek met je klas is gratis, reserveer hier je bezoek
  • EXPOPRIKKELS is hier gratis te downloaden.
  • Opgelet: het is een groter bestand, daarom is er geen voorbeeldweergave beschikbaar. Je kunt ook een papieren versie ophalen in het museum.
  • Tip: combineer het met het creatief atelier dat geïnspireerd is op ‘Onderhuids’

 

Goed om te weten

Een bezoek aan het Museum van de Speelkaart kun je perfect afsluiten met wat actie in het Speelkaartenlab. Dat is een realisatie van Cartamundi, wereldleider in de productie van speelkaarten en bordspellen. Het Turnhoutse bedrijf focust op interactieve toepassingen van de speelkaart voor jong en oud. De leerlingen kunnen zich wagen aan Cartamundi-apps, een digitale quiz, een educatief geheugenspel, een interactieve tijdlijnwolk en originele verkleed- en selfiemogelijkheden.

Gratis schoolvervoer

Logo Dynamo3

Archief & Musea Turnhout is een erkende ‘cultuurschakel’. Klasgroepen kunnen via DynamoOPWEG het Begijnhofmuseum, het Nationaal Museum van de Speelkaart en het Taxandriamuseum tijdens de daluren gratis per bus  bezoeken. Op die manier genieten kinderen en jongeren en hun leerkrachten van onze educatieve en culturele activiteiten.

Wil je als school gebruik maken van dat initiatief? Surf naar de website van Dynamo3. Meer informatie over kunst en cultuur op school vind je op de website van Cultuurkuur.

Leuke museumactiviteiten online

Binnen vier vaste rubrieken kan je in de klas aan de slag met leuke museumworkshops, zoekopdrachtjes en weetjes. Laat je uitdagen door onze musea, of lees meer over bijzondere objecten uit de collectie!

Klik hier voor meer info!