Deze pagina is niet beschikbaar in het Engels. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Tentoonstellingen

Lopende tentoonstellingen 

Turnhouts drukwerk 

23 maart tot 31 augustus 2019

Turnhout is al meer dan twee eeuwen een centrum van industriële grafische bedrijven. Ze produceren boeken, naslagwerken, encyclopedieën, woordenboeken, devotieliteratuur, kerkboeken, volks- en kinderprenten, stripalbums, behangsel, verpakkingen, omslagen, formulieren, agenda’s, gelegenheidsdrukwerk, en uiteraard ook speelkaarten. In de marge van de boekproductie werken in Turnhout dan ook gespecialiseerde vaklui.

Na 200 jaar is het meer dan tijd om deze gevarieerde productie voor te stellen. De  expositie ‘Turnhouts drukwerk’ toont een ruime selectie drukken en gaat ook in op aanverwante producten en activiteiten, zoals papierverbetering (fantasie- en marmerpapier), verpakkingen, binden en vergulden. Mooi, ordinair, apart, zeldzaam, kortom verbazend vakwerk.

Turnhouts Drukwerk - Campagnebeeld

‘Turnhouts Drukwerk’ maakt deel uit van het boeiende tentoonstellingsparcours ‘Van Lood tot Pixel’, een organisatie van vijf Belgische drukkerijmusea:

Iedere tentoonstelling kadert binnen een groter verhaal van de Belgische grafische identiteit. Kleine technologische (r)evoluties gaan er vaak hand in hand met sociaal-maatschappelijke gevolgen, die vandaag de dag nog steeds voelbaar zijn.

Lief en Leed op speelkaarten

Betekende speelkaart'Lief en leed op speelkaarten' is een tentoonstelling met weinig speelkaarten en veel teksten. Vroeger was men zuinig. Als een pak kaarten incompleet raakte, gooide men de rest niet weg. Dat waren handige kaartjes die je kon hergebruiken, vooral toen de achterkanten nog niet werden bedrukt. Die blanco ruggen dienden om iets op te schrijven, te schilderen of te tekenen. En je kon de kaarten vouwen, scheuren, knippen, snijden, prikken en plakken. Of vermalen.

Zo is er de Nederlandse pater Joseph die in de 17de eeuw speelkaarten gebruikte voor zijn preken. De teksten werden later in boekvorm uitgebracht. Schrijnender is het verhaal van de vondeling waarbij de moeder een speelkaart legde om de geboortedatum van het kindje te duiden (Grenoble, ca. 1800).

De Nederlandse verzamelaar Gejus van Diggele maakte een persoonlijke keuze uit zijn collectie van meer dan 5000 kaarten die op ruim 375 verschillende manieren zijn hergebruikt. Hij voorzag ze van commentaar. 

Je vindt de expo op de eerste verdieping van het museum. 

Binnenkort

Kaartspelers in de Kunst - De collectie van de Nationale Loterij

26 oktober 2019 tot 30 april 2020

De Nationale Loterij bezit een omvangrijke collectie voorwerpen, boeken en kunstobjecten over haar bestaan sinds 1934, over loterijen in andere landen en vroegere eeuwen. Om deze voorwerpen meer toegankelijk te maken voor het publiek wordt de collectie bij een aantal partners onder gebracht. Zo komen 480 speelkaartgerelateerde kunstwerken in langdurige bruikleen naar het Museum van de Speelkaart. 

Het gaat voornamelijk om grafiek, herbergtaferelen op doek of paneel, enkele hedendaagse werken, boeken, en in mindere mate ook speelkaarten. Het betreft bekende en minder bekende kunstenaars: James Ensor, Félicien Rops, Rik Wouters, Frans Masereel, Gustave De Smet… 
De expo 'Kaartspelers in de Kunst' toont een ruime selectie hiervan.


Whist Markers

26 oktober 2019 tot 31 maart 2020
uit de collectie van Laurent Gimet (Kaartmakerij)

 

Terugblik voorbije tentoonstellingen

Hocus Pocus Speelkaart

Hocus Pocus Speelkaart30 juni 2018 tot 31 januari 2019

Goocheltrucs met speelkaarten zijn zowel eeuwenoud als universeel. De tentoonstelling 'Hocus Pocus Speelkaart' focust enerzijds op het manipulatieve aspect van de trucs, de vingervlugheid met kaarten. Daarnaast wijst ze de bezoeker op ‘valse’ of getrukeerde kaarten die het goochelen vergemakkelijken.

Oude affiches, foto's en goochelscènes uit vroegere tv-shows versterken de magische sfeer van de expo en doen uiteraard ook een beroep op het jeugdsentiment. universeel. De tentoonstelling 'Hocus Pocus Speelkaart' focust enerzijds op het manipulatieve aspect van de trucs, de vingervlugheid met kaarten. Daarnaast wijst ze de bezoeker op ‘valse’ of getrukeerde kaarten die het goochelen vergemakkelijken.

Wie goed oplet, gaat bovendien zélf met een aantal aangeleerde goochelkunstjes naar huis!

In samenwerking met Gejus Van Diggele, verwoed speelkaartenverzamelaar.

 

Kattenkwaad 35 jaar Urbanus verstript

16 december 2017 - 31 maart 2018

UrbanusAl 35 jaar verzinnen tekenaar en auteur Willy Linthout en komiek Urbanus samen de meest waanzinnige avonturen rond stripheld Urbanus. Zoals bekend is ‘Urbanus’ een beetje een stoute strip, je vindt er geen vermanende vinger, en dialectwoorden zijn schering en inslag. De hoofdfiguur wordt afgebeeld in een korte, veel te brede broek met bretellen. De verhalen spelen zich af in Tollembeek, de woonplaats van de échte Urbanus. Samen met vader Cesar, moeder Eufrazie, de tweedelige hond Nabuko en Donosor, de bromvlieg Amedee, de schatrijke nonkel Fillemon en de andere inwoners van het dorp komt Urbanus in de meest onwaarschijnlijke situaties terecht. Onlangs verscheen het 176ste album ‘De Zweetvoetmannen’, die de reputatie van de strip alle eer aandoet.

De expo ‘Kattenkwaad’ in het Speelkaartenmuseum toonde het gezin, het huis en de school van Urbanus met originele tekeningen, albums en objecten. Ook de tekenkamer van Willy Linthout kwam aan bod. Het gelijknamige kaartspel dat voor het 35-jarig jubileum uitgebracht werd is gedrukt in Turnhout door Cartamundi. “Het is een spel voor jong en oud, zolang je maar een steekje los hebt. Vliegen meppen, andere spelers plagen en windjes laten: het kan allemaal.” In het spel komen de negen geboden van kattenkwaad aan bod. Ze zijn natuurlijk allemaal even educatief verantwoord, wat dacht je?

De tentoonstelling ‘Kattenkwaad’ was een organisatie van de Standaard Uitgeverij in samenwerking met Musea Turnhout.


Lust & Leugen – Roomse intriges op speelkaarten

  • 27 mei 2016 tot 31 augustus 2017

lust en leugenOmstreeks 1725 verschijnt in Amsterdam een kaartspel met spotprenten op de paus en de jezuïeten. De onbekende makers stellen de machtswellust en zelfverrijking van de paus en zijn omgeving aan de kaak. Het spel toont bovendien hoe het instituut Kerk de ware beleving van de godsdienst in de weg staat en hoe men godsdienst zou moeten beleven.

Het ‘Nieuwe Constitutiespel’, zoals het kaartspel heet,  is behoorlijk moralistisch. De paus wordt getoond in situaties waarin ‘boontje om zijn loontje’ komt. Terwijl wij worden uitgenodigd om daar hartelijk om te lachen, confronteren de kaarten ons tegelijkertijd met noties van goed en kwaad, deugd en ondeugd, waarheid en leugen. Maar vooral de eigenschappen hebzucht en machtswellust worden in het spel genadeloos tentoongesteld.

Het kaartspel komt uit jansenistische hoek, een religieuze en politieke beweging uit de 17de en 18de eeuw die ontstond als reactie op bepaalde ontwikkelingen binnen de Katholieke Kerk. De jansenisten verzetten zich eveneens tegen het absolute gezag van de vorsten.

Het satirische kaartspel verscheen onder een vals uitgeversadres. Niet ongewoon in een tijd waarin godsdienst en politiek nog nauw verweven waren en een afwijkende overtuiging tot de dood kon leiden.
Het Speelkaartenmuseum waagt het om een tentoonstelling rond dit spel in te richten!

Curator: Filip Cremers
Wetenschappelijk onderzoek: Clémentine Diepen
Vormgeving: Bram Luyts

Voor deze expo deed kunsthistorica Clémentine Diepen onderzoek naar het ontstaan, de productie, de verspreiding en het gebruik van het zogenaamde anti-pausspel. De neerslag van dit onderzoek is weergegeven in een gelijknamige publicatie. Het boekje telt 82 pagina’s en is te koop voor 12,50 euro in het Museum van de Speelkaart.


Drawn!

  • Drawn20 augustus 2016 tot 23 december 2016

 'Illustreer één kaart voor een traditioneel kaartspel.' Dat was de opdracht die zevenenvijftig bekende en minder bekende Belgische en Nederlandse (strip)tekenaars, cartoonisten en illustratoren kregen. Sommigen kozen zelf de specifieke kleur en waarde, anderen kregen een kaart toegewezen. Het resultaat is een uniek en gevarieerd kaartspel met prachtige illustraties dat door Cartamundi gedrukt wordt op 1 000 exemplaren.

De lancering van Drawn! vond plaats op zaterdag 20 augustus 2016 in het Nationaal Museum van de Speelkaart. Meer dan twintig tekenaars waren aanwezig om de spellen te signeren. ‘Unicorn Stable’ zorgde tijdens de opening voor de muzikale omlijsting en kinderen mochten het jeugdatelier van het museum inpalmen voor een workshop tekenen door Tim Bolssens. Glasblazer Tim Jores gaf de jokerfiguur van het Drawn-logo een glazen gedaante.

Initiatiefnemer van dit creatieve project van Manu Van Haverbeke, een verwoed lezer en verzamelaar van strips en gezelschapsspelletjes. Van Haverbeke koppelde een tentoonstelling aan het project. De expo bood een kijk op hoe een illustratie tot stand komt. Naast alle speelkaarten werden ook heel wat originele schetsen getoond. De expo liep in Turnhout tot 23 december. Nadien reisde ze door naar Hasselt, Balen, Mol en Herentals.

Deelnemende tekenaars:

Bart Proost, Bas Oostveen, Caroline Godts, Charel Cambré, Constantijn Van Cauwenberge, Delphine Frantzen, Dick Heins, Ed Van Der Linden, Ella Geerts, Emilie Timmermans, Eric Heuvel, Erwin Vanmol, Gerard Leever, Herr Seele, Ijsbrand Oost, Ilah, Inne Haine, Ivo De Wispelaere, Jasper Van Gestel, Jorik Seykens, Joris Vermassen, Kevin Cuyt, Kim Duchateau, Kristof Berte, Kristof Fagard, Kristof Spaey, Lectrr, Leslie Saurus, Lode Devroe, Marc Legendre, Marc Scherbateyev, Marcel Rouffa, Mario Boon, Mathieu De Guchteneere, Matt Baaij, Michael Olbrechts, NIX, Nynke Kuipers, Quirit, Rembrand Le Compte, Rik Willemen, Rob Van Barneveld, Robin Mies, Ruud Straatman, Serge Baeken, Steve Van Bael, Stijn Gisquiere, Sylvie De Bruyne, Thomas Du Caju, Tim Bolssens, Tom Metdepenningen, Tom Verschueren, Willem Vleeschouwer, Wim Swerts, Wouter Goudswaard, Wouter Van Ghysegem, Yncke, Yves De Ridder 

 

Nieuwe Tijdennieuwe tijden

 

Reclame is zo oud als de handel. Vóór 1870 bestaat reclame vooral uit het roepen van kooplui op de markt en de uithangborden van winkeliers. De Industriële Revolutie in de 19de eeuw brengt fabrieken en massaproductie. De lithografie of steendruk doet zijn intrede. Reclame op papier kan eenvoudiger en met snelpersen wordt vlugger en in grotere oplagen gedrukt. Gouden tijden voor de reclame!

Ook speelkaarten worden vanaf 1890 massaal ingezet. Het kaartspel is een goedkoop en populair medium. Vooral tabaksproducenten en brouwerijen maken er gebruik van. Hun concurrentieslag wordt onder het oog van de spelers uitgevochten aan de kaarttafels.
Maar ook nieuwigheden moeten aan de man worden gebracht. Radio’s, grammofoons, zeep, kunstmest, auto’s, regenschermen, verzekeringen, gloeilampen - de 'Nieuwe Tijden' groeien door tot op de ruggen van speelkaarten. In de jaren 1910-1930 zijn opvallende reclamecampagnes via het kaartspel gevoerd. Ze blinken niet allemaal uit door schoonheid maar ze leveren wel een ongekend tijdsbeeld op.

ATV maakte een reportage over de expo voor het programma '100% cultuur'. Bekijk ze hier.

 

Kartonnen WapensScenografie: loopgraaf
Het kaartspel tijdens de Eerste Wereldoorlog

17 april tot 25 januari 2015

Oorlog is verveling. Vaak worden oorlogen herinnerd aan de hand van veldslagen en overwinningen, maar de werkelijkheid is minder spectaculair. Oorlogen bestaan uit lange periodes van wachten en eentonigheid. Ook in hospitalen en kampen duren de dagen eindeloos. Om de tijd te doden, spelen soldaten spelletjes.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog is het kaartspel alom tegenwoordig. Het is nagenoeg de enige vorm van tijdverdrijf die in de loopgraven kan worden beoefend. De Duitse overheid schat het belang van speelkaarten dan ook hoog in en promoveert ze tot ‘kriegswichtig’. De fabricage van kaartspellen is voor de oorlogsvoering even essentieel als munitie!

Aan en achter het front verdrijft het kaartspel de verveling en stimuleert het moreel. Speelkaarten vervullen nog andere functies. Ze worden ingezet als middel om militaire vaardigheden aan te leren of als propaganda pro en contra. Kortom, als ‘kartonnen wapen’. In die onzekere tijden blijken de kaarten bovendien onmisbaar om de toekomst te voorspellen.

Dat alles bewijst dat het kaartspel minder onschuldig is dan het lijkt. ‘Kartonnen wapens’ bekijkt de oorlog vanuit een vergeten of onbekende invalshoek. De tentoonstelling heeft het niet over de militaire en politieke geschiedenis, over veldslagen en generaals, maar voert de bezoeker via het kaartspel tot in de loopgraven.  

De expositie toont in zes hoofdstukken nooit of zelden geziene originele objecten, waaronder heel wat foto’s. Het materiaal komt uit de eigen collectie van het Museum van de Speelkaart en uit de private verzameling van Alex Clays (Lokeren).

Bekijk hier enkele sfeerbeelden.
'Kartonnen Wapens' in de reportagereeks 'Onderweg naar Vlaamse Velden' van Vlaanderen Vakantieland. (Vanaf 14:30 min.)