Deze pagina is niet beschikbaar in het Engels. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Tentoonstellingen

Tot en met 19 april 2020 zijn de tentoonstellingen niet toegankelijk.

Kaartspelers in de Kunst - De collectie van de Nationale Loterij

26 oktober 2019 tot 30 april 2020

De Nationale Loterij bezit een omvangrijke collectie voorwerpen, boeken en kunstobjecten over haar bestaan sinds 1934, over loterijen in andere landen en vroegere eeuwen. Om deze voorwerpen meer toegankelijk te maken voor het publiek wordt de collectie bij een aantal partners onder gebracht. Zo komen 570 speelkaartgerelateerde kunstwerken in langdurige bruikleen naar het Museum van de Speelkaart. 

Het gaat voornamelijk om grafiek, herbergtaferelen op doek of paneel, enkele hedendaagse werken, boeken, en in mindere mate ook speelkaarten. Het betreft bekende en minder bekende kunstenaars: James Ensor, Félicien Rops, Rik Wouters, Frans Masereel, Gustave De Smet… 
De expo 'Kaartspelers in de Kunst' toont een ruime selectie hiervan.

Om de luchtvochtigheid constant te houden, mag je geen jassen meenemen in de tentoonstellingsruimte. Handtassen groter dan een A4-formaat dien je achter te laten in een locker of aan de balie.

Marcel Stobbaerts - La partie de cartes


Terugblik voorbije tentoonstellingen

 

Whist Markers

 

De collectie van Laurent Gimet

26 oktober 2019 tot 31 maart 2020

Kaartspelers hielden de stand bij door met een krijtje op tafel streepjes te trekken. Maar vanaf de 18de eeuw werden speciaal meubilair en spelbenodigdheden gemaakt. De verwende spelers konden aan een speeltafel plaatsnemen, puntentellers en troefaanduiders gebruiken en inzetten met speelmuntjes. Met de opkomst van whist werden ook voor dit kaartspel aangepaste hulpmiddelen bedacht: de whist markers.

De Franse verzamelaar Laurent Gimet bezit een unieke collectie. Van ordinaire tot buitengewone exemplaren, uit papier of kostbare materialen. Een selectie is eenmalig te zien naar aanleiding van het Wereldkampioenschap Whist in Turnhout.

Whistmarkers

 

 

Turnhouts drukwerk 

23 maart tot 31 augustus 2019

Turnhout is al meer dan twee eeuwen een centrum van industriële grafische bedrijven. Ze produceren boeken, naslagwerken, encyclopedieën, woordenboeken, devotieliteratuur, kerkboeken, volks- en kinderprenten, stripalbums, behangsel, verpakkingen, omslagen, formulieren, agenda’s, gelegenheidsdrukwerk, en uiteraard ook speelkaarten. In de marge van de boekproductie werken in Turnhout dan ook gespecialiseerde vaklui.

Na 200 jaar is het meer dan tijd om deze gevarieerde productie voor te stellen. De  expositie ‘Turnhouts drukwerk’ toont een ruime selectie drukken en gaat ook in op aanverwante producten en activiteiten, zoals papierverbetering (fantasie- en marmerpapier), verpakkingen, binden en vergulden. Mooi, ordinair, apart, zeldzaam, kortom verbazend vakwerk.

Turnhouts Drukwerk - Campagnebeeld

‘Turnhouts Drukwerk’ maakt deel uit van het boeiende tentoonstellingsparcours ‘Van Lood tot Pixel’, een organisatie van vijf Belgische drukkerijmusea:

Iedere tentoonstelling kadert binnen een groter verhaal van de Belgische grafische identiteit. Kleine technologische (r)evoluties gaan er vaak hand in hand met sociaal-maatschappelijke gevolgen, die vandaag de dag nog steeds voelbaar zijn.