Deze pagina is niet beschikbaar in het Engels. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Activiteiten

Zomer in het Speelkaartenmuseum

Er valt deze zomervakantie weer heel wat te ontdekken en te beleven in het museum. Zo is er bijna iedere dag van de week een speciale toevoeging aan het vaste programma! Ontdek hier het volledige aanbod.

STEAM-TREFdag

Vrijdag 26 augustus 2022

Dat treft!

Dat jij en wij geïnteresseerd zijn in STEM en Arts...

laten we onze ervaringen en ideeën delen,

laten we STEAM beginners enthousiasmeren,

laten we elkaar helpen...

Dat kan allemaal op deze TREFdag, waar het voornaamste doel is elkaar te treffen, te inspireren en samenwerkingen voor de toekomst op te zetten.

Programma:

 • 9 uur: Verwelkoming
 • 9.15 uur: Algemene introductie +  toelichting TREFdag thema "STEAM"
 • 9.30 uur: Workshops deel 1: WiWeTeR en Fablab 2300/ Museum van de toekomst
 • 10.30 uur: Pauze
 • 11 uur: Workshops deel 2: Museum van de toekomst / WiWeTeR en Fablab 2300
 • 12 uur: Lunch
 • 13 uur - ...: Netwerking / creëren in Fablab 2300 / snuffelen in WiWeTeRboxen / bezoeken expo 'Onderhuids': over mensen, tattoos en speelkaarten

Praktisch:

 • Voor wie? Alle geïnteresseerden in STEM en STEAM (met focus op aanbod voor leerlingen 3e graad lagere school)
 • Waar? Nationaal Museum van de Speelkaart, Druivenstraat 18, 2300 Turnhout
 • Wanneer? Vrijdag 26 augustus 2022 tussen 9 en 12 uur
 • Deelname is gratis, maar vooraf inschrijven is noodzakelijk, ten laatste op dinsdag 23 augustus om 12 uur via dit formulier.

Drukdemonstraties

De gepassioneerde drukkers van het museum trekken iedere maand tweemaal de historische drukpersen in het machinepark in gang. Op deze dagen komt het museum écht tot leven. Je mag er zeker van zijn dat dit een uniek gegeven is. De machines die je er ziet worden met veel liefde onderhouden en gerestaureerd, zodat ze steeds gebruiksklaar zijn. Bovendien weten de drukkers je heel wat boeiende verhalen te vertellen tijdens de demonstraties.
 
Praktisch
 • Op vaste donderdag- en zondagnamiddagen vanaf 14 uur.
 • Gewoon toegangstarief
 • Op welke data kan je hen aan het werk zien?
  in 2022: 6 en 30 januari, 10 en 27 februari, 10 en 27 maart, 7 en 24 april, 5 en 29 mei, 9 en 26 juni, 7, 14, 21 en 28 juli, 4, 11, 18, 25 augustus, 8 en 25 september, 6 en 23 oktober, 3 en 20 november en 1 en 18 december.

 

Maandelijkse spelavonden in het museumcafé 'Vijven en Zessen'

Turnhoutse spellenclub Bengereng legt de beste bordspellen op tafel in het museumcafé. Elke tweede woensdag van de maand kan je er vanaf 20 uur tot 23.30 uur vrij aansluiten. Klinkt dat écht iets voor jou? Houd dan zeker de pagina van Spellenclub Bengereng in de gaten om het programma van de spelavonden te kennen.

Praktisch

 • Elke tweede woensdag van de maand
 • Van 20 uur tot 23.30 uur in Vijven en Zessen, Druivenstraat 18
 • Vrij toegang

Expo 'Druk Bezig' krijgt tweede en derde leven

Heb je de tentoonstelling 'Druk Bezig' helaas gemist? Of kwam je wél langs en krijg je er maar geen genoeg van? Stap dan nu virtueel de expo binnen en kom nóg meer te weten over de 9 jonge grafische kunstenaars en de diverse druktechnieken die zij zich eigen maken.

Genoeg virtueel gewandeld? Rock Paper Pencil lanceert meteen ook de stadswandeling 'Memory Lane'. Herken jij de werken van de 'Druk Bezig'- kunstenaars in het straatbeeld? Maar liefst 18 nutskasten kregen een make-over!

Haal je brochure aan de balie van het museum of bij Toerisme & Uit.

Voetsporen van Brepols

Totaalbeleving rond de grondlegger van de Turnhoutse drukkersgeschiedenis, P.J. Brepols. Het arrangement omvat een stadswandeling met begeleidende brochure en een geromantiseerde biografie en een podcast.

Alle info

Klaverenroute

Na de kinderen hebben ook de volwassenen nu hun eigen digitale route doorheen het Museum van de Speelkaart. De Klaverenroute is als een gids die je meeneemt langs de evolutie van het productieproces en de geschiedenis van de speelkaart. De digitale rondleiding is doorspekt met interessante info, extra beeldmateriaal en leuke anekdotes. Volgen kan heel gemakkelijk via je eigen tablet of smartphone, zodat je de route op een zelf gekozen tempo kunt doorlopen.

Tip: download vooraf de Erfgoedapp via de appstore op je toestel, zodat je vlot kunt starten. Het museum beschikt ook over een aantal tablets, die na elk gebruik gereinigd worden.

 • Gewoon toegangstarief

Klaverenroute

Museumactiviteiten bij je thuis! 

Binnen vier vaste rubrieken kan je thuis aan de slag met leuke museumworkshops, zoekopdrachtjes en weetjes. Laat je uitdagen door onze musea, of lees meer over bijzondere objecten uit de collectie!  

Klik hier voor meer info!