Deze pagina is niet beschikbaar in het Engels. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Activiteiten

Druk in het museum

Twee keer per maand zetten de vaste drukkers van het museum de historische drukpersen in gang. Ze tonen de verschillende drukmethoden en besteden ook aandacht aan de afwerking van speelkaarten: snijden, hoeken en glanzen. Als afsluiter wordt de gigantische 19de-eeuwse stoommachine in gang getrokken.

Bekijk de data voor 2019.

Je kunt de drukkers ook afzonderlijk boeken. Contacteer het museum hiervoor via mail of telefoon (014 41 56 21).

Druk in het museum

Boekbinden met de hand

Naar aanleiding van de tentoonstelling 'Turnhouts Drukwerk' demonstreert de Turnhoutse Boekbindersgilde het traditionele boekbinden met de hand. De demonstraties vinden plaats op: 

  • zaterdag 23 maart
  • zondag 14 april
  • dinsdag 28 mei
  • woensdag 26 juni
  • donderdag 25 juli
  • vrijdag 23 augustus

telkens van 13 tot 17 uur.

Prijs: het gewone toegangstarief 

Erfgoeddag - Water en vet, een magisch huwelijk op steen

Het Museum van de Speelkaart hecht veel belang aan het behoud van de oude druktechnieken. De jaarlijkse Erfgoeddag focust dit jaar op ‘Hoe maakt u het?’ Het museum speelt graag in op dat thema met een meester-leerlingtraject rond het doorgeven van de lithografietechniek.

Steendrukken is een knap staaltje vakwerk dat je gezien moet hebben. Hoe een tekening gecreëerd wordt door de afstoting van water en vet wordt op Erfgoeddag getoond door meesterdrukker Cyriel in het machinepark van het Speelkaartenmuseum. Een verdieping lager kan jong en oud zelf aan de slag in het atelier bij leerling Eline. Zo wordt een traditie van het Turnhouts drukwerk doorgegeven aan de jongere generatie!

  • Zondag 28 april 2019 van 11 tot 16 uur
  • De toegang is gratis
  • Van 14 tot 16 uur vinden de 'gewone' drukdemonstraties plaats

 Steendruk

Zomer in het museum

Elke donderdag van juli en augustus is het Museum van de Speelkaart gratis toegankelijk. Om 14 uur start een rondleiding voor individuele bezoekers. Tussen 14 en 16 uur tonen de drukkers van het museum het productieproces van speelkaarten op oude drukpersen. Deze activiteit is niet voor groepen. Zij kunnen op een ander moment een rondleiding boeken via gidsen@turnhout.be.

Kinderen worden uitgedaagd voor een schattenjacht met VLIEG. Allemaal gratis!

Feestprogramma

Naar aanleiding van de 50ste  verjaardag van het museum is een gevarieerd programma samengesteld. Hier vind je een overzicht.