Deze pagina is niet beschikbaar in het Frans. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Activiteiten

KUNSTENDAG VOOR KINDEREN: Unieke monoprints met gelatine / Speelkaartenmuseum (vanaf 4 jaar)

17 november 2019

Drukken met een gelatineplaat is een bijzondere techniek die we voor Kunstendag bovenhalen. Omdat er telkens maar één afdruk per ontwerp gemaakt wordt, keer je gegarandeerd met een uniek kunstwerk of monoprint naar huis. Inspiratie halen we uit de tentoonstelling ‘Kaartspelers in de Kunst’ die je voor (of eventueel) na het atelier vrij kan bezoeken. De collectie kunstwerken met ronkende namen zoals Ensor, Teniers, enz. werden in permanente bruikleen geschonken door de Nationale Loterij. Opnieuw een unieke kans om ze te bezichtigen en er een fijne gezinsuitstap van te maken!

  • Voor families met kinderen (activiteit kan vanaf 4 jaar). De workshop is een gezinsactiviteit waarbij (groot)ouders de kinderen helpen.
  • Zondag 17 november 2019, doorlopend tussen 11 en 16 uur
  • De activiteit in het atelier duurt ongeveer 30-45 minuten naargelang het ontwerp. Vooraf breng je best een bezoekje aan de tentoonstelling ter inspiratie.
  • Prijs: het atelier zit bij in de prijs van het toegangsgeld

The Wheel of Fortune - Niki de Saint Phalle

Wereldkampioenschap Wiezen 2019 

Het WK wiezen is volzet! Schrijf je je nu nog in, dan beland je op de wachtlijst.

Een open toernooi waarbij de beste wiezer bekroond wordt met de titel 'Wereldkampioen Wiezen 2019'. Hij/zij ontvangt een exclusieve trofee (met een diamant) ter waarde van 700 euro. De wedstrijd is erg laagdrempelig. Je hoeft geen ervaren kaarter te zijn om mee te doen.

WK Wiezen - Cartamundi

Druk in het museum

Twee keer per maand zetten de vaste drukkers van het museum de historische drukpersen in gang. Ze tonen de verschillende drukmethoden en besteden ook aandacht aan de afwerking van speelkaarten: snijden, hoeken en glanzen. Als afsluiter wordt de gigantische 19de-eeuwse stoommachine in gang getrokken.

Bekijk de data voor 2019.

Je kunt de drukkers ook afzonderlijk boeken. Contacteer het museum hiervoor via mail of telefoon (014 41 56 21).

Druk in het museum

Workshop Linosnijden en drukken 

Met gutsmesjes snijden we een eigen ontwerp uit in de soft lino. De lijnen die blijven staan worden bij het afdrukken zichtbaar op het papier. Het lijkt dus op reuzenstempels snijden, een werkje waarvoor we geduld moeten uitoefenen, maar een mooi resultaat oplevert. Vervolgens leggen we de drukvorm onder de pers en kijken we welk effect de verschillende kleuren inkt en papier opleveren. Een korte toer doorheen het Nationaal Museum van de Speelkaart staat natuurlijk ook op het programma.

  • Woensdag 15 januari 2020
  • Van 13.30 tot 16 uur
  • meebrengen: inspiratie of eventueel tekening of spreuk die op formaat 15 x 10 cm past, tas om je werkje mee naar huis te nemen
  • materiaalkosten: 8 euro
  • 7,50 euro – UiTPAS 1,50 euro
  • In samenwerking met Dinamo vzw

Schrijf je in! 

Linosnijden